"21. Yüzyılda Kamu Yönetiminin Yeniden Düşünülmesi" Konferansı - Son Dakika
Yerel

"21. Yüzyılda Kamu Yönetiminin Yeniden Düşünülmesi" Konferansı

Sayıştay Başkanı Akyel."Her kamu görevlisinin, harcadığı 5 kuruşun hesabını vermesi gerekiyor".

12.06.2013 18:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sayıştay Başkanı Recai Akyel, "Her kamu görevlisinin, harcadığı 5 kuruşun hesabını vermesi gerekiyor" dedi.

Akyel, Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "21. Yüzyılda Kamu Yönetiminin Yeniden Düşünülmesi" konulu konferansta yaptığı konuşmada, gelişen dünyada kamu yönetimlerinde büyük değişimler olduğunu, yeni kavramlar ortaya çıktığını, buna bağlı olarak Türk kamu yönetiminde de değişimler yaşandığını söyledi.

Türk kamu yönetiminde özellikle 2000'li yıllardan sonra çok değişim görüldüğünü, bunların yaşanan sıkıntılardan ve ortaya çıkan yeni anlayışlardan kaynaklandığını aktaran Akyel, "Artık kamu yönetiminde de devlet anlayışında da 'vatandaşın memnuniyeti' stratejik anlayışı ön planda. Devlet yönetiminde de özel şirketlerin önem verdiği etkinlik, verimlilik, tutumluluk, saydamlık gibi kavramların öne çıktığını görüyoruz ve 'her kamu görevlisi hesap vermelidir' diyoruz" ifadesini kullandı.

2003 yılında kabul edilen 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun Türkiye'ye çok büyük yenilikler kazandırdığını vurgulayan Akyel, kanunla, kamu kaynaklarının kullanımında hukuka uygunluğun yanı sıra etkili, ekonomik, verimli hesap vermek ve mali saydamlık gibi kavramların da gündeme geldiğini belirtti.

Yeni kanunda mali saydamlık ve şeffaflığın daha da ön plana çıktığını dile getiren Akyel, "Her kamu görevlisinin, harcadığı 5 kuruşun hesabını vermesi gerekiyor" dedi.

Recai Akyel, Türkiye'de denetim kanununu çağdaş anlamda geliştirmeye çalıştıklarını ifade ederek, kamu yönetiminin verimliliğinin, hesap verebilirliğinin, etkinliğinin ve saydamlığının artırılması konusunda kurumların çok önemli rol oynadığını vurguladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez de hızla değişen ve gelişen dünyada kamu yönetiminin de kendisini yenilemesinin zorunlu olduğunu dile getirerek, "Kamu yönetimimiz son yıllarda büyük değişim yaşamaktadır. Vatandaş memnuniyeti, kalite, hız, stratejik planlama, hesap verebilirlik gibi kavramlar ortaya çıkmaktadır. Bu kavramların tamamı vatandaşa karşı sorumlu kamu yöneticisi olmaya vurgu yapmaktadır. Kamu çalışanı olmak, sorumluluğu beraberinde getirir" diye konuştu.

Kamu politikalarının hakkaniyeti ve adaleti göz önünde bulundurarak vatandaşa daha iyiyi sağlamayı amaç edinmesi gerektiğini, siyasetçilerin de bu politikaları uygulayacak uygun ortamları tesis etmek durumunda olduklarını belirten Etyemez, kamu kurum ve kuruluşlarının da bu noktada birlikte hareket etmeleri gerektiğini söyledi.

Kamu kurum ve kuruluşlarının ahenk içinde çalışan makinenin dişlileri gibi olduğunu kaydeden Eyemez, "Herhangi bir dişlide meydana gelecek aksama makinenin kusursuz çalışmasını engelleyecektir. Bu ahengin devamı ancak uygulamaların standartlaştırılması, bilgi ve deneyimlerin paylaşılmasıyla ve iyi uygulamaların kapsamının artırılmasıyla sağlanacaktır" dedi.

Konferansa, Elazığ Valisi Muammer Erol, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürü Eyyup Günay İşbir, FÜ Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel '21. Yüzyılda Kamu Yönetiminin Yeniden Düşünülmesi' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement