22. Gapshoes Fuarı Kapıları Açtı - Son Dakika
Güncel

22. Gapshoes Fuarı Kapıları Açtı

22. Gapshoes Fuarı Kapıları Açtı

22. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı (GAPSHOES) Gaziantep’de kapılarını açtı.

16.12.2015 18:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

22. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı (GAPSHOES) Gaziantep'de kapılarını açtı. Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu, Gaziantep Kunduracılar Odası ve KOSGEB destekleriyle, Akort Fuarcılık tarafından organize edilen GAPSHOES fuarı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından açıldı.

Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuara, Gaziantep'in yanı sıra Adana, Ankara, Antakya, Çankırı, Çorum, İstanbul, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Osmaniye, Samsun, Sinop ve Şanlıurfa'dan ayakkabı, terlik, deri, saraciye üreticileri ile ayakkabı makine üreticileri katıldı. Fuarda, Suriye'den 11, Çin ve Irak'tan 1'er olmak üzere toplam 13 uluslararası firma katıldı.

Fuarı düzenleyen Akort Fuarcılığın sahibi ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ile Gaziantep Turizm Derneği başkanlığı görevini de yürüten Hülya Akkaya, geleneksel hale dönüştürülen GAP SHOES Fuarı'nın artık Türkiye sınırlarını aştığını ifade etti. 22. fuar için yurt dışında ve yurt içinde çok ciddi çalışmalar yürüttüklerini belirten Akkaya, "22. GAPSHOES Uluslararası Ayakkabı Terlik ve Yan Sanayi Fuarı, sektörün markalaşmasına yeni ve büyük pazarlar açılmasına büyük rol oynamaktadır. Fuarın tanıtımı için sınırlarımızı aşarak, başta Etiyopya olmak üzere Azerbaycan, diğer Türki cumhuriyetleri Irak ve Kuzey Afrika ve Avrupa ülkelerine yoğunlaştık ve ziyaretler gerçekleştirdik. Alım heyetlerinin gelmesi için girişimlerde bulunduk. Akort fuarcılık olarak, Gaziantep'in gönüllü Turizm elçisi olduğumuzu söyleyebiliriz. Fuarları tanıtmak için Türkiye'de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde çok fazla çalışmalar gerçekleştiriyoruz" dedi.

Akkaya, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, Vali Ali Yerlikaya, Milletvekil Nejat Koçer, diğer bölge milletvekilleri, üniversite rektörleri, ilçe belediye başkanları, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı, Organize Sanayi Bölgesi, İhracatçı Birlikleri başkanları, KOSGEB ile Umum Ayakkabıcılar Federasyonu ve Gaziantep Kunduracılar Odası Başkanı İbrahim Uğur ve yönetim kurulu üyeleri, Sani Konukoğlu Hastanesi yönetimi ve personeline, tedarikçilere, destek veren ve katılımcı firma yetkililerine teşekkür etti.

İTHALATA VERGİ, İHRACATI ARTTIRDI

Umum Ayakkabıcılar Federasyonu ve Gaziantep Kunduracılar Oda Başkanı İbrahim Uğur ise yaptığı konuşmada, ithalata ek vergi konulmasıyla bölgedeki ayakkabı ihracatını önemli derecede arttırdığını ifade etti. Türkiye'nin ithalat ve ihracat arasındaki makasın kapanmaya başladığını belirten Uğur, "Mensuplarımızca üretilen ayakkabıların yurt içinde ve dışında tanıtılması, pazarlanması, tüketici tercihlerin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen en etkili organizasyonlardan biri fuarlarımızdır. 'Uzakdoğudan gelen ayakkabılar, kalitesiz, dayanıksız. Halka uygun olmayan ayakkabılar, yurdumuza giriyor. Hem bizim ithalat potansiyelimizi yükseltiyor, hem de halkımıza ve esnafımıza zarar veriyor' demiştik. Bunun için ekonomi bakanlığı ile çeşitli zamanlarda görüşmemiz neticesinde, bu ithalata ek vergi konulmasını istemiştik. Vergi koydurduk. İthalat ve ihracat arasındaki büyük makas, kapanmaya başladı. Geçtiğimiz 2014 yılında ihracat ve ithalat arasında, 234 milyon dolarlık bir makas vardı. İthalatımız daha fazlaydı. Verginin konulmasından sonra, biz kendi çalışmalarımızı da üstüne katarak, bu ithalat rakamını düşüreceğimiz sözünü vermiştik. Bu yılki açıklanan rakamlar doğrultusunda, ihracatı 582 milyon dolar olurken, ithalatımız 698 milyon dolar olmuştur. Yani 236 milyon doları bir senede ek vergi konması, ve sektör mensuplarımızın katkıları ile 110 milyon dolara düşürmüş bulunmaktayız. Bundan sonraki çalışmalarımızda, ithalat ve ihracat içerisinde Gaziantep'in payı ise, Gaziantep'ten ihraç edilen ayakkabılar 108 milyon 621 bin dolardır.Buna mukabil, ithalatı 0 sıfır denecek oranda 0.70'dir. Yani ülkemizde, İstanbul'dan sonra ülkemizde ikinci şehir Gaziantep'tir" dedi.

ÇEK VE SENETLERİNİ ÖDEMEYENLER İÇİN CEZA İSTEDİ

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'e hitaben konuşmasını sürdüren Uğur, tüm iş dünyasının en büyük sorununun çek ve senetlerini ödemeyen insanlar olduğunu belirterek, bu soruna çözüm bulunmasını istedi.

Uğur, "Sadece ayakkabı sektörü değil, tüm sektörün, esnafın, sanayicinin, ithalatçının, ihracatçının kafasındaki en önemli sorunun bir tanesi, çek senet ödemeyen insanlara ne yapılacağı konusu. Daha önce çekini, senedini ödemeyen insanlara tutuklama kararı çıkıyordu. Bu insanlar, 'tutuklanmayayım, cezaevine girmeyeyim' düşüncesiyle imzaladıkları çekleri ve senetleri ödüyorlardı. Şimdi ise 'ödemeyene ne oldu ki ödeyeyim' diyor, bu insanlar. Alışverişleri, sanayiyi ayakta tutan bu insanların çeki, senedi. Bir Allahın kulu çıkıp bu senedini ödemiyor. Bu konuda çalışma yapılmasını önemle rica ediyorum" dedi.

İTALYA'YA AYAKKABI İHRACATI YAPILIYOR

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu ise ayakkabı denilince dünyanın aklına İtalya geldiğini hatırlatarak, Gaziantep'in ise İtalya'ya 750 bin dolarlık ihracatı gerçekleştirdiğini ifade etti.

Konukoğlu, "Öncelikle öne çıkartmamız gereken gözde sektörlerimizi ele aldık. Bunların içerisinde halı, ayakkabıcılık, gıda, tekstil, penye, trikotaj olmak üzere, değişik sektörlerde fuarlar düzenleyerek, tanıtımlarını yapmaya başladık. O günden beri Gaziantep'te ihracatın artışını göz önüne aldığımızda, özellikle ayakkabı sektöründe 2010 yılından bugüne ihracatımız tam 2.5 kat artmıştır. İthalatın önüne konulan ek vergiler, bizim ihracatımızı arttırıcı bir etken haline geldi. Önümüzdeki dönemde de mutlaka devam ettirilmesi, gerekirse bizim önümüz açılacak şekilde yolumuz açıldığında dünyanın her tarafına ayakkabıya satabileceğimizi gösterebiliriz. Dünya ayakkabı deyince, İtalya'yı ön planda tutar. Biz Gaziantep'ten 750 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdik İtalya'ya. Bu bir ilk adımdır. Bundan sonraki dönemlerde de çok daha farklı devam edeceğimizden hiç şüphemiz yok. Bizler şehir olarak, Gaziantep'te tüm Türkiye'den gelen ayakkabıcılarla birlikte neler katabileceğimizin bilinci içerisindeyiz. 270 firma, 750 marka ile temsil ediliyor. 11 tane Suriye, bir Çin, bir de Türki Cumhriyetlerinden olmak üzere farklı ülkelerden de gelen firma temsilcilerimiz var. Şu anda önümüzdeki Etiyopya'dan gelen 20 kişilik alım heyeti ile birlikte 4 gündür toplantılar düzenleniyor. Bundan sonraki aşamada Gaziantep Sanayi Odası olarak, Başkan ile de görüştük. Gaziantep'ten heyet götürerek, iki ülke arasında neler yapılabileceğini görüşeceğiz" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise bu tür organizasyonların hem ülke hem de bölge için turistik açıdan önemli olduğu kadar ekonomik açıdan da büyük önem taşıdığını belirterek, fuarı düzenleyenlere teşekkür etti. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 22. Gapshoes Fuarı Kapıları Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement