"22. İstanbul Uluslararası Ev Tekstili Fuarı" Başladı - Son Dakika
Ekonomi

"22. İstanbul Uluslararası Ev Tekstili Fuarı" Başladı

Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, "Son dönemde ev tekstili ihracatında bir düşüşe rağmen, sektörde 1 milyar dolarlık dış ticaret fazlasının olması sevindirici" dedi.

17.05.2016 14:05  Güncelleme: 14:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, "Dünya ticaretinin daraldığı bu dönemde, son dönemde ev tekstili ihracatında bir düşüş olmasına rağmen, sektörde 1 milyar 600 milyon dolarlık bir dış ticaret fazlasının olması sevindirici. Sektör ihracatındaki sürdürülebilirlik için, AB pazarlarındaki bu daralma eğiliminin telafi edilmesi ve alternatif pazarların yaratılması büyük önem taşıyor" dedi.

22. İstanbul Uluslararası Ev Tekstili Fuarı'nın (EVTEKS) açılışı Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Başkanı Yaşar Küçükçalık ile CNR Holding Pazarlama Grup Başkanı Reha Tartıcı'nın katılımıyla gerçekleştirildi.

Fatih Metin, açılıştaki konuşmasına fuarın 22'inci kez düzenleniyor olmasından duyduğu gururu dile getirerek başladı. Dünya ticaretinin daraldığı bu dönemde, son dönemde ev tekstili ihracatında bir düşüş olmasına rağmen, sektörde 1 milyar 600 milyon dolarlık bir dış ticaret fazlasının olmasını sevindirici olarak nitelendiren Metin, bu rakamın sektörün gücünü ve kapasitesini gösterdiğini söyledi.

Özellikle son dönemde Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Türkiye'nin ihracat pazarında büyük önem teşkil ettiğini anımsatan Metin, şunları kaydetti:

"AB ülkelerinde yaklaşık yüzde 60'a varan oranda bir ihracat potansiyelimiz var ve tabii ki avro paritesindeki dalgalanma nedeniyle de bu rakamlarda bir azalma söz konusu. Türkiye'nin ev tekstilindeki başarısı, dünya rakamları incelendiğinde de karşımıza çıkmakta. Çin, Hindistan ve Pakistan'dan sonra dördüncü en büyük ihracatçı ülke konumundayız.

Özellikle, son geçtiğimiz 3-4 aydaki performansımıza baktığımızda yüzde 3,3'lük bir artış da bizi sevindirmekte. ve bu noktadaki dış ticaret fazlası da bizim için önem arz etmekte. AB ülkelerinde yaşanmakta olan borç krizine bağlı olarak gelişen talep daralmasının, sektör ihracatımıza olumsuz etkisini görmekteyiz. Sektör ihracatındaki sürdürülebilirlik için, AB pazarlarındaki bu daralma eğiliminin telafi edilmesi ve alternatif pazarların yaratılması büyük önem taşıyor."

Metin, ev tekstil sektörünün zamanın ruhuna uyarak, kendi içinde değişimi gerçekleştirdiğine, sektörün artık katma değeri ve rekabetçi avantajı, inovasyonda, tasarımda ve markalaşmakta aramaya başladığına işaret ederek, "Zira Türkiye'nin 30 yıl önce seçtiği ihracata dayalı büyüme modeli yolundaki lokomotif sektörü olan, ülkemize ihracat kültürünü yerleştiren ve birçok ilimizin sanayileşmesindeki lider sektör olan ev tekstili sektörü dün olduğu gibi bugün de sağladığı istihdam, yarattığı katma değer, gerekse küresel ölçekte rekabet edebildiğimiz bir sektör olarak, ülke ekonomisinin önde gelen sektörlerinden biri konumundadır" değerlendirmesinde bulundu.

Sektörün ihracatını, tasarıma önem vererek, Ar-Ge ve tanıtım desteklerini kullanarak istenen seviyeye ulaştırabileceğini dile getiren Metin, bu bağlamda ulusal ve uluslararası platformlarda sektör katılımının artmasıyla, sektörün dünya ticaretinden daha fazla pay alacağını aktardı.

"Temel stratejimiz daha ucuza satmak değil, daha nitelikli satmak olmalıdır" diyen Metin, bir yandan ihracatın fiziki olarak artırılırken, bir yandan da katma değeri yüksek olduğu alanlara sıkı sıkı tutunulması gerektiğine işaret etti.

Tasarım, inovasyon, markalı ihracat gibi alanlara yoğunlaşıldığı takdirde ihraç birim fiyatlarının artırılabileceğini, Türkiye'nin rekabet ettiği sınıfın yüksek katma değerli, kaliteli, modaya uygun ürünler üreten ülkeler olduğunu dile getiren Metin, şu ifadeleri kullandı:

"Bu sektörümüzün en önemli rekabet avantajları, kaliteli ve geniş ürün yelpazesi, esnek ve hızlı üretim, hızlı teslimat, hedef pazarla olan yakınlık, çevre ve insan sağlığına duyarlı üretim, sektördeki yetişmiş insan gücü ve bilgi birikimi ile, genç ve dinamik nüfus yapımızdır. 2023 yılında 10 büyük ekonomi arasında olma hedefimiz doğrultusunda ev tekstili sektörünün ihracat hedefi dışındaki bir başka hedefi de, Türk malının dünya çapındaki imajını geliştirmek, tasarım oluşturmak, markalaşmak ve moda oluşturmada söz sahibi bir ülke haline gelmek.

Diğer bir ifadeyle bir yandan ihracatımızı rakamsal olarak artırırken, bir yandan da katma değeri yüksek ürünlerin üretimini ve markalı ihracatımızın payını artırmamız, tasarım altyapısını geliştirmemiz gerekmektedir. Sektördeki tüm firmalarında bu anlayışla ihracat stratejilerini oluşturmalarını amaçlıyoruz. Bakanlık olarak verdiğimiz desteklerle, ihracatımızın dinamizmi, özverili çalışmaları, tasarımdaki gücümüz ve kalitemizle birlikte hedeflerime ulaşacağımıza olan inancımız tamdır."

Metin, küresel konjonktürdeki olumsuzluklara rağmen bu başarıları sergileyebilen Türk ihracatçısının, ileriki süreçlerde yeni başarılara imza atacak güce sahip olduğunu belirterek, "Biz Ekonomi Bakanlığı olarak 2023 hedeflerimize giden yolda, her zaman yanınızda olduğunuzu ifade etmek istiyorum. Hedefe giden yolda her zaman ihracatçılarımızın yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz " diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi '22. İstanbul Uluslararası Ev Tekstili Fuarı' Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement