23. Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı - Son Dakika
Güncel

23. Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : 23. Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı Türkiye Petrolleri (TP) Genel Müdürü Besim Şişman'ın açıklamaları Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun'un açıklamaları Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Başkanı Murat Mercan'ın açıklamaları 23. Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı Türkiye Petrolleri Genel Müdürü Şişman: "Her kazdığımız kuyuda petrol ve gaz görüyoruz fakat iyi bir rezerv henüz yakalayamadık.

01.06.2016 22:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

23. Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı

Türkiye Petrolleri (TP) Genel Müdürü Besim Şişman'ın açıklamaları

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun'un açıklamaları

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Başkanı Murat Mercan'ın açıklamaları 23. Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı

Türkiye Petrolleri Genel Müdürü Şişman:

"Her kazdığımız kuyuda petrol ve gaz görüyoruz fakat iyi bir rezerv henüz yakalayamadık. Çalışmalarımız devam ediyor. Umutsuz değiliz. Karadeniz'den bir şeyler yakalayacağımızı ümit ediyoruz"

Türkiye Petrolleri (TP) Genel Müdürü Besim Şişman, Karadeniz'deki petrol arama faaliyetlerini sürdürdüklerini ve bir şeyler bulacaklarını ümit ettiğini bildirdi.

Şişman, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 23. Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı'nın açılışının ardından basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

Azerbaycan'daki en büyük Türk yatırımcı olduklarını söyleyen Şişman, bu nedenle Bakü'deki fuarın kendileri için önemli olduğunu kaydetti.

TP olarak Azerbaycan'a yaklaşık 9 milyar dolar yatırım yaptıklarını ve 1994'ten itibaren burada faaliyet gösterdiklerini hatırlatan Şişman, "Şahdeniz'deki yüzde 9 olan hissemizi yüzde 19'a çıkarttık ve operatörden sonra ikinci büyük ortak konumuna geldik. Azerbaycan, Türkiye ve TP için çok önemli. Hükümetimiz de bize bu anlamda ciddi destek veriyor." dedi.

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle tüm şirketlerin tedbirler geliştirdiğini belirten Şişman, TP olarak ihtiyaç duyulduğunda yerli ve yabancı bankalardan kredi çektiklerini bildirdi.

Azerbaycan'daki projelerin çok güçlü projeler olduğunu ifade eden Şişman, "Petrol fiyatları bu seviyelerde gittiği sürece hiçbir sıkıntı olmadan bizi geleceğe taşıyacak projeler. Bu projelerdeki kredi kullanımı başımızı ağrıtacak bir şey değil. Fiyatların bu şekilde sürdürülmesi mümkün gözükmüyor. Önümüzdeki yılda 60 doları bulacağını düşünüyorum. Bu da petrol şirketleri için yeterli fiyattır. 60-70 dolar arasındaki petrol fiyatları dünyadaki bütün şirketleri, TP'yi, Azerbaycan'ı ve SOCAR'ı rahatlatacaktır." diye konuştu.

Şişman, Karadeniz'deki petrol arama faaliyetlerine ilişkin, "Bugüne kadar Karadeniz'de 6-7 kuyu kazdık. Her kazdığımız kuyuda petrol ve gaz görüyoruz fakat iyi bir rezerv henüz yakalayamadık. Çalışmalarımız devam ediyor. Sadece sismik için 400 milyon dolar harcadık. Kuyular için 2 milyar dolara yakın para harcandı. Umutsuz değiliz. Karadeniz'den birşeyler yakalayacağımızı ümit ediyoruz." bilgisini aktardı.

Fuardaki TP standını ziyaret eden Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun, Azerbaycan'ın enerji potansiyeliyle sivrilen bir ülke olduğunu, Türkiye'nin de her alanda olduğu gibi enerji alanında da Azerbaycan'ın en büyük ortağı olduğunu söyledi.

TANAP'ı gazla besleyecek Şahdeniz yatağındaki ikinci en büyük yatırımcının TP olduğunu hatırlatan Coşkun, TP'nin Azerbaycan'ın enerji politikalarında büyük rol oynadığını vurguladı.

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Başkanı Murat Mercan, Azerbaycan petrol ve doğalgazının uluslararası piyasalara ulaştırılmasında Türkiye'nin kritik rol üstlendiğini belirtti.

İki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerinden bahseden Mercan, Güney Gaz Koridoru gerçekleştirdikten sonra karşılıklı bağımlı bir ekonominin oluşacağını ifade etti.

İstanbul'da gerçekleştirilecek 23. Dünya Enerji Kongresi'ne de değinen Mercan, "Üç yılda bir yapılan kongre. Biz bu kongreye enerji olimpiyatları diyoruz. Dünyadaki en büyük küresel organizasyona 100ün üzerinde bakan bekliyoruz. Cumhurbaşkanımız ve Enerji Bakanlığımızın himayesinde yapılıyor. 250'nin üzerinde oturum yapılacak. Enerjinin her alanını konuşacağız." dedi.

23. Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 23. Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement