23 Temmuz Erzurum Kongresi - Son Dakika
Yerel

23 Temmuz Erzurum Kongresi

23 Temmuz Erzurum Kongresi

Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, AK Parti Erzurum Milletvekili Muhyettin Aksak ile Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, 23 Temmuz Erzurum Kongresi dolayısıyla mesaj yayımladı.

23.07.2014 12:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, AK Parti Erzurum Milletvekili Muhyettin Aksak ile Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, 23 Temmuz Erzurum Kongresi dolayısıyla mesaj yayımladı.

Vali Altıparmak, mesajında, Anadolu'da milli mücadeleyi organize etmek ve kurtuluş hareketini başlatmak üzere, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkan Mustafa Kemal Atatürk'ün Amasya, Tokat, Sivas ve Erzincan'a uğrayarak yetkililerle ve halkla çeşitli temaslarda bulunduktan sonra 3 Temmuz 1919'da Erzurum'a geldiğini anımsattı.

Erzurum Kongresi'nin 9 Temmuz 1919'da askerlik görevinden istifa eden büyük önderin başkanlığında 23 Temmuz 1919 tarihinde gerçekleştirildiğini anımsatan Altıparmak, 95. yılını gururla kutladıkları bu tarihi kongrede ülkenin geleceğini tayin edecek çok önemli kararlar alındığını kaydetti.

Altıparmak, kurtuluş mücadelesinin Samsun'da başladığını ancak kongreyle Erzurum'da kemiğe büründüğüne vurgu yaparak, "Tarihi kökleri çok derinlerde olan büyük milletimizin, o gün verdiği mücadeleleri, yoklukları, yoksullukları ve bunun altındaki nedenleri çok iyi analiz etmeli ve sebeplerini hiçbir zaman unutmamalıyız. Geçmişteki kahramanlıklarımız elbette övünç kaynağımızdır, ancak tarihimiz, büyük dersler çıkarmamız açısından da ayrı bir öneme sahiptir. O karanlık günleri tekrar yaşamamak için, en büyük yatırımı eğitime, bilime, sanata kısaca insana yapmalıyız. Çağımızda çok değerli olan bilgiyi ve teknolojiyi alan ülke değil satan ülke konumuna gelmeliyiz. Toplumların bilgi ile yükselebileceği gerçeğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Unutmamalıyız ki bu ülke, ecdadımızın bize yadigarı olmakla birlikte gelecek kuşaklarımızın da bir emanetidir" ifadelerini kullandı.

-"23 Temmuz kuruluşun temelidir"-

AK Parti Erzurum Milletvekili Muhyettin Aksak da Erzurum Kongresi'nde Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş temellerinin atıldığını belirtti.

Erzurum'da toplanan kongrenin bölgesel bir kongre olmasına rağmen bütün ülkenin bağımsızlığa giden yolunu açtığına değinen Aksak, "Erzurum Kongresi, aziz Türk milletinin bağımsızlığına verdiği önemi güçlü bir şekilde ortaya koymuş ve vatanın her karış toprağının bir bütün olarak savunulması gerektiği fikri, kongreye katılan tüm delegelerin ortak kararı olarak kabul edilmiştir. Bu kararın Erzurum'dan tüm Anadolu'ya yayılmasıyla, üzerine yedi düvelin çullandığı Türk milleti bağımsızlık ve özgürlük tutkusuyla harekete geçerek, bir kurtuluş ve kuruluş destanı yazmıştır" ifadelerine yer verdi.

Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak da bugünün milletin tarih sahnesindeki şanlı egemenlik ve bağımsızlık mücadelelerinden İstiklal Savaş'ının dönüm noktası olan Erzurum Kongresi'nin 95. yıl dönümünü olduğunu kaydetti.

Kongrenin işgale karşı direniş bilincinin oluşmasını sağlayıp İstiklal mücadelesini başarıya ulaştıran iradenin adı olduğunu bildirdi. - Erzurum

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 23 Temmuz Erzurum Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement