23. Uluslararası Antrenör Gelişim Semineri - Son Dakika
Spor

23. Uluslararası Antrenör Gelişim Semineri

TFF Başkanı Demirören: "Türk futbolu sizlerin yetiştireceği yeteneklerle başarıya ulaşacak" "Yabancı oyuncudaki yeni kural kulüplerimizi 'şimdi al, sonra öde' anlayışından uzak tutacak, 'önce kazan, sonra al' anlayışına yöneltecektir"

06.01.2015 15:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Futbolda  23. Uluslararası Antrenör Gelişim Semineri, İstanbul'da başladı.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) işbirliğinde Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen seminerin açılışında konuşan TFF Başkanı Yıldırım Demirören, üst düzey yerli oyuncu yetiştirmek konusunda antrenörlere büyük sorumluluk düştüğünü belirterek, "Türk futbolu sizlerin yetiştireceği yeteneklerle başarıya ulaşacak" dedi.

Teknik adamların adil ve şeffaf bir yapıda, kaliteli eğitim alabilmeleri için talimatlarda önemli değişiklikler yaptıklarını anlatan Demirören, "Son bir yıl içinde antrenörlerimizin yetkinliğini artıracak, istihdamına katkı sağlayacak pek çok kurs ve eğitim programını ülkemizde ilk defa hayata geçirdik. Bu arada kadınlarımızın futbola katılımını artırmak için UEFA'nın desteğiyle hazırladığımız kadınlara özel UEFA B Kursu da mart ayı içinde açılacak" diye konuştu.

Yıldırım Demirön, Türk futbolunun en acil meselesinin mali disiplin olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bir yandan uyum süreçleri konusunda kulüplerimizi eğitirken bir yandan da bu sürecin en hasarsız şekilde geçmesi için onlara destek olduk. Bu süreçte TFF olarak da FIFA'nın gözetiminde, bağımsız kuruluşların denetiminden başarıyla geçtik. Bütün bu çalışmalara rağmen uyum sürecinde son tarih yaklaşmakta ve hala kulüplerimizin mali disiplin konusunda alması gereken önemli bir mesafe bulunmaktadır. Bu amaçla kısa bir süre önce Hüsnü Güreli'nin başkanlığında bir Mali Disiplin Komitesi'nin kurulmasını sağladık. Bu komitenin yapacağı çalışmalar sonucunda lisans almak için gerekli kriterleri karşılayamayan kulüplerimiz, lisans alamamaya varan yaptırımlarla karşılaşacak. Bu yaptırımların önümüzdeki sezondan itibaren tavizsiz bir şekilde uygulanacağına dikkatinizi çekmek isterim."

Üç yıl önce kulüplerin görüşlerini ve desteğini alarak hayata geçirdikleri yabancı sınırlamasıyla genç oyunculara daha fazla oynama fırsatı yaratırken kulüplerin transfer harcamalarını dengelemeyi amaçladıklarını anlatan Demirören, "Eğer bundan 3 yıl önce yabancı oyuncu sayısında bir sınırlamaya gitmemiş olsak mali açıdan sıkıntı yaşayan kulüplerimiz bugün ne durumda olurdu? Doğrusu bunu düşünmek bile istemiyorum" ifadelerini kullandı.

Geçen zamanda kuralın yenilenmesi ve geliştirilmesi ihtiyacı doğduğunu anlatan Demirören, şunları kaydetti:

"Bu nedenle önümüzdeki sezondan itibaren uygulanmak üzere, yabancı oyuncu kuralında değişikliğe gittik. Yeni kuralın amacı yabancı sınırını kaldırırken yerli oyuncuyu teşvik etmektir. Bu yeni kuralın adı bana göre yerli kuralıdır. Çünkü yeni kural, yabancı oyuncuya sınırlama getirmezken, yerli oyuncuya  daha fazla yer açmaktadır. Yeni kural kaynaklarımızı yabancı kulüplerin kasalarına değil bizim altyapımıza ve oyuncu havuzuna akıtacaktır. Yeni kural kulüplerimizi 'şimdi al, sonra öde' anlayışından uzak tutacak, 'önce kazan, sonra al' anlayışına yöneltecektir. Yeni kural UEFA'daki davalarımızı artırmak yerine oyuncu yetiştirme davamıza hizmet edecektir. Yerli kuralı ve mali disiplin konusundaki adımlar, futbolumuzda uzun süredir mücadelesini verdiğimiz büyük değişimin en çağdaş ve kalıcı uygulamaları olacaktır."

Yeni kuralda ilgili bilgiler de veren Demirören, "28 lisanslı oyuncu ve en fazla 14 yabancı doğru ama en az 14 yerli oyuncu olacak. Yani 25 yerli de alabilirsiniz. Borcunuz varken gidip oyuncu alamazsınız. Yerli oyuncu da transfer edemezsiniz. Transfer yasağına giriyorsunuz" diye konuştu.

TÜFAD Başkanı Dilber

TÜFAD Başkanı İsmail Dilber ise yaptığı konuşmada, 50. yıllarında bu semineri düzenlediklerini söyledi.

TFF'nin yabancı oyuncu kuralı konusundaki kararını desteklediklerini dile getiren Dilber, Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'nun yeniden hayata geçirilmesini istediklerini kaydetti.

Wilkinson: "Eğitim kapıları açabilmek için anahtar görevini görür"

UEFA Antrenör Eğitmeni Howard Wilkinson, antrenör gelişim seminerini hedefinin antrenörlük standartlarının geliştirilmesi olduğunu söyledi.

Wilkinson, sadece Türkiye'de değil Avrupa'nın birçok yerinde antrenörlerin mesleklerinde yeteri kadar saygıyı almadıklarını vurgulayarak, bu konuda UEFA bünyesinde çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Türkiye'nin antrenörlük eğitiminde önemli bir yol katettiğini dile getiren Wilkinson, "Antrenörler liderlik gibi bir role bürünürlerse o zaman iyi bir antrenör olma yolunda ilerliyorlar demektir. Antrenörlere verilen eğitim sürekli artırılmalıdır. Türkiye'de geçmiş 15 yıla baktığımızda eğitim ve gelişimin devam eden bir süreç olduğunu düşünüyorum. Türkiye'yi bu bağlamda tebrik etmek isterim. Eğitim kapıları açabilmek için size anahtar görevini görür" diye konuştu.

İlk seminere katılan antrenörlere plaket verildi

Seminerde açılış konuşmalarının ardından FIFA İcra Kurulu Üyesi ve UEFA 1. Başkan Vekili Şenes Erzik, TFF Başkanı Yıldırım Demirören ve TÜFAD Başkanı İsmail Dilber, Türkiye'de 1964 yılında düzenlenen ilk antrenör kursuna katılan antrenörler Bülent Eken, Galip Haktanır ve Ahmet Arıboğan ile TFF Antrenör İşleri Müdürü Çetin Güler'e plaket verdi. Ahmet Arıboğan'ın plaketini torunu Ahmet Arıboğan aldı.

Seminere UEFA Pro Lisans, TFF Teknik Direktör, UEFA A Lisans ve Profesyonel Kaleci Antrenörü belgelerine sahip 2 bine yakın antrenör katılıyor.

Seminer yarın sona erecek

Seminere katılan antrenörler, Teknik Adamların Eğitimi ve Sınıflandırılması Talimatı'nın 6. maddesinin 3. fıkrası gereğince bir sonraki seminere kadar çalışma izni alacaklar.

Seminerin ilk gününde Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, teknik direktör ve FIFA Teknik Komite Üyesi Gerard Houllier, Türkiye Futbol Direktörlüğü Genel Koordinatörü Prof. Dr. Bülent Bayraktar, TFF Maç ve Performans Analiz Departmanı Sorumlusu Dr. Metin Çakıroğlu, Prozone Sport'dan Jamie Roberts, sunum yapacak. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Spor 23. Uluslararası Antrenör Gelişim Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bursaspor'a Diyarbakır deplasmanında seyircisiz oynama cezası
    11:53 Bursaspor'a Diyarbakır deplasmanında seyircisiz oynama cezası

    Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Esenler Erokspor maçında yaşanan çirkin tezahürat nedeniyle Bursaspor'a 1 maç seyircisiz oynama cezası verdi. Bu ceza, Bursaspor'un Diyarbekirspor ile oynayacağı son deplasman maçını etkileyecek.

  • Kemer'de Sky To Sea Dağ Bisikleti Yarışı Hazırlıkları Tamamlandı
    11:42 Kemer'de Sky To Sea Dağ Bisikleti Yarışı Hazırlıkları Tamamlandı

    Kemer'de bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Sky To Sea (Gökyüzünden Denize) Dağ Bisikleti Yarışı için hazırlıklar tamamlandı. Kemer Kaymakamlığı'nın destekleriyle Kemer Belediyesi ana sponsorluğunda 20-21 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek yarışlara Türkiye, Rusya, Norveç, Romanya ve Gürcistan'dan 85 sporcu katılacak.

  • Mersin'de Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası düzenlenecek
    11:23 Mersin'de Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası düzenlenecek

    Mersin'in merkez Yenişehir ilçesinde düzenlenecek olan Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası'nda 380 sporcu madalya mücadelesi verecek. Organizasyon öncesi yapılan hazırlıklar tamamlandı ve parkurlar belirlendi. Sporcular denize girip kulaç atacak, bisiklet sürüp koşacaklar. Dünya Paratriatlon Kupası'nda yarışacak olan sporcular Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na kota almak için puan toplayacaklar. Ayrıca, organizasyon kapsamında triatlon ulusal yarışları da gerçekleştirilecek. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, organizasyonda dünyanın en iyi paratriatletlerinin ve gelecek vaat eden genç sporcularının ter dökeceğini belirtti ve triatlonun ilçede gelişmesi için önemli turnuvalar düzenlediklerini söyledi. Özyiğit, sporcuların Mersin'in güzelliklerini de keşfedeceğini ve hedeflerinin Avrupa ve dünya şampiyonları çıkarmak olduğunu ifade etti.

  • Osmaneli Gençlerbirliği Spor Kulübü Gözlemciye Tepki Gösterdi
    11:01 Osmaneli Gençlerbirliği Spor Kulübü Gözlemciye Tepki Gösterdi

    Bilecik 1. Amatör Lig Play-Off Ligi'nde mücadele eden Osmaneli Gençlerbirliği Spor Kulübü, geçtiğimiz hafta oynanan ve yarıda kalan maçın gözlemcisine ateş püskürerek, 'Gözlemci mi, kabadayı mı belli değil' açıklaması yaptı.

  • Okul Sporları Yarışmalarında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Başlıyor
    10:45 Okul Sporları Yarışmalarında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Başlıyor

    Okul Sporları Yarışmaları kapsamında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Denizli'de yapılacak. 16 erkek takımı ve 15 kız takımı yarı final bileti için mücadele edecek. Yarışmaların açılış seremonisi 22 Nisan Pazartesi günü gerçekleşecek.


Advertisement