250 Yıllık Işık Sistemi Bir Kez Daha Türbeyi Aydınlattı - Son Dakika
Güncel

250 Yıllık Işık Sistemi Bir Kez Daha Türbeyi Aydınlattı

250 Yıllık Işık Sistemi Bir Kez Daha Türbeyi Aydınlattı

Siirt’in Tillo ilçesinde bulunan ve İbrahim Hakkı Hazretleri’nin 250 yıl önceki teknoloji ile yaptırdığı ışık düzeneği bir kez daha çalıştı.

23.09.2014 12:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siirt'in Tillo ilçesinde bulunan ve İbrahim Hakkı Hazretleri'nin 250 yıl önceki teknoloji ile yaptırdığı ışık düzeneği bir kez daha çalıştı.

İbrahim Hakkı Hazretleri'nin 'Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim' diyerek yaptırdığı ışık düzeneğinde, güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna yansıması bir kez daha izlendi. Saban namazının ardından Tillo ilçesinde bulunan türbe, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve başta İstanbul olmak üzere yurdun dört bir yöresinden gelen vatandaşlar tarafından dolduruldu. Türbenin küçük olması nedeniyle Bakan Elvan, beraberindeki heyet ve az sayıda vatandaş içeride izleme imkanı buldu. Diğer vatandaşların izlemesi için de türbenin avlusunda ekran kuruldu. Türbeye giremeyen vatandaşlar ellerinde fotoğraf makineleri ve telefonları, güneş ışıklarının İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna doğmasını ekrandan izlemeye ve görüntülemeye çalıştı.

Bakan Elvan beraberindeki heyetle güneş hadisesini izledikten sonra Tillo'ya 3 kilometre uzaklıkta Kale-tül Üstad Tepesi'ne geçerek burada 250 yıl önce astronomi ve din bilgini İbrahim Hakkı Hazretleri tarafından elle örülen duvarı inceledi. Çok sayıda kişinin katıldığı Tillo'daki etkinlik, hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.

IŞIK HADİSESİ

İbrahim Hakkı Hazretleri Tillo'da kendisini yetiştiren hocası İsmail Fakirullah'nin 1734 yılında vefat etmesinin ardından çok üzülmüş ve 'Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim' diyerek arayış içerisine girmiş. Hocasına yan tarafında bir kule bulunan bir türbe ve Tillo'nun yaklaşık 2.5 kilometre uzağında bir tepe üzerinde taş bir duvar yapmış.

Her yıl ekinokslarda 21 Mart ve 23 Eylül günlerinde doğan güneş, duvarın ortasında bulunan pencereden süzülerek kuledeki aynaya yansıdıktan sonra ışığın kırılması yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna doğuyor. 1960'lı yıllarda yapılan restorasyonda, pencerenin yerinin değişmesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmişti. 2011 yılında ülkemizin değişik üniversitelerinden gelen bilim adamlarının yaptıkları ortak bir çalışmayla yeni bir pencere açılarak, olayın tekrar izlenmesi sağlandı. - SİİRT

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 250 Yıllık Işık Sistemi Bir Kez Daha Türbeyi Aydınlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement