29 Ekim Cumhuriyet Bayramı - Son Dakika
Yerel

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 91'inci yıl dönümü dolayısıyla Antalya ve ilçelerinde tören düzenlendi.

29.10.2014 14:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 91'inci yıl dönümü, Antalya ve ilçelerinde törenle kutlandı.

Kumluca Karatepe Stadyumu'nda gerçekleştirilen tören, Kaymakam Canan Hançer Baştürk, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Gürcan Yıldırım, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya'nın halkı selamlaması ve bayramlarını kutlamalarıyla başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Baştürk, yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin zor şartlar altında ilan edildiğini, bugün bu topraklarda yaşayan insanlara düşen görevin ise Cumhuriyete sahip çıkmak olduğunu söyledi.

Konuşmanın ardından okulların resmi geçit töreni gerçekleştirildi. Tekvando, güreş müsabakaları ve halk oyunları gösterisinin ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla okullar arasından yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Öte yandan kutlamalar kapsamında bu akşam gerçekleştirilecek "Cumhuriyet Şenliği" kutlama programı, Karaman Ermenek'teki maden ocağında işçilerin mahsur kalması nedeniyle iptal edildi.

Akseki

Akseki Kaymakamı Murat Beşikci, Kaymakamlık makamında Cumhuriyet Bayramı tebriklerini kabul etti. Kabule Belediye Başkanı Mustafa İsmet Uysal, Garnizon Komutan Vekili Jandarma Üsteğmen Kenan Keskin, Cumhuriyet Savcısı Kenan Şahin, daire amirleri, siyasi partilerin ilçe başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören ise saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Kaymakam, Belediye Başkanı ve Garnizon Komutanı, öğrencilerin ve halkın bayramlarını kutladı.

Kaymakamı Beşikçi, 91. yılı kutlanan ve temelinde doğulusu, batılısı, kuzeylisi güneylisiyle binlerce şehit kanı bulunan Cumhuriyetin olağanüstü mücadeleler sonucu kurulduğunu belirtti.

Ulu Önder Atatürk'ün başlattığı Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasından sonra 29 Ekim 1923'te ilan edilen Cumhuriyetin Türk milletimize verilen en büyük miras ve vazgeçilmez değer olduğunu vurgulayan Beşikci, şöyle konuştu:

"Devletimiz ve ülkemiz, Cumhuriyetin bizlere verdiği güç sayesindedir ki uluslararası camiada önemli bir yere sahip olmuştur. Ülkemiz, Atatürk'ün koyduğu ilkelerle dünyanın en saygın ülkelerinden biri haline gelmiştir. Bu nedenle bizlere ve gelecek nesillere düşen en önemli görev, Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü korumak, Atatürk ilke ve inkılaplarını koruyup, kollamak, iç ve dış tehlikelere karşı duyarlı olmaktır."

Törende öğrenciler şiirler okudu, yarışmalarda dereceye giren öğrencilere kupa ve madalyaları verildi.

Kumluca

Alanya'da kutlamalar, Kaymakamlık binasında Kaymakam Hasan Tanrıseven tarafından siyasiler, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, idari birim amirleri ve gazilerin tebriklerini kabulüyle başladı.

Buradaki törenin ardından kutlamalara İskele Meydanı'nda devam edildi. Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında işçilerin mahsur kalması nedeniyle müzik dinletisi ve halk oyunları gösterileri ise iptal edildi.

Tanrıseven, Cumhuriyetin Atatürk önderliğinde milletin azim ve kararlılığıyla vücut bulmuş bir eser olduğunu söyledi. Büyük Önder Atatürk'ün muasır medeniyet seviyesine ulaşma hedefinde büyük mesafeler aldıklarını kaydeden Tanrıseven, Cumhuriyetin kuruluş ideali olan hedeflere bugün her zamankinden daha yakın olduklarını kaydetti.

Daha sonra öğrenciler tarafından şiirler okundu, okullar arasında düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere plaketleri verildi.

Öte yandan Alanya Motor Spor Kulübü üyeleri de şehir turu attı.

Manavgat

Manavgat'ta Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri, Kaymakam Emir Osman Bulgurlu'nun makamında tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Daha sonra Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden törene Kaymakam Bulgurlu, İlçe Garnizon Komutanı Jandarma Albay Enver Sungur, Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Manavgat Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Ocak, Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hacer Sert, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

Kaymakam Bulgurlu, Sungur ve Sözen'in vatandaşların bayramını kutlamasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

İlçe genelinde düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödül verilen törende halkoyunları gösterileri sunuldu. Tören, resmi geçit ile sona erdi.

Öte yandan CHP Manavgat İlçe Örgütü tarafından, resmi programın ardından Atatürk Anıtına çelenk sunuldu.

Korkuteli

Korkuteli Anıt Meydanı'ndaki törene Kaymakam Erol Tanrıkulu, Belediye Başkanı Hasan Gökce, Garnizon Komutanı Personel Üsteğmen Yusuf Arabacı, Emniyet Müdürü İrfan Ağlamaz, siyasi parti ilçe başkanları ile sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Şiir, resim ve kompozisyon alanında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüleri verildi. Halkoyunlarının gösterisi sunulan tören, kortej yürüyüşünün ardından son buldu.

Bu arada tören öncesinde Korkuteli Ülkü Ocakları, Yüksekova'da şehit edilen 3 asker için protesto gerçekleştirdi. Pankart açan grubu polis ekipleri müdahale etti. Tören sonrasında protestolarına devam etme izni alan grup, törenin bitmesini bekledi.

Tören sonrasında pankart açan ve protesto gerçekleştiren Ülkü Ocakları teşkilatında Korkuteli Ülkü Ocakları Başkanı Mehmet Taş, basın açıklaması yaptı. Grup, daha sonra olaysız dağıldı.

Kemer

Kutlamalar kaymakamlık makamında başladı, ardından Kemer İlçe Stadı'nda devam etti.

Buradaki kutlamalara Kemer Kaymakamı Bayramali Köse, Belediye Başkanı Mustafa Gül, Jandarma Üsteğmen Semih Karakaş, Kemer Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Tokalı, Emniyet Müdürü Muhittin Ergen, Kemer Belediye Başkan Yardımcıları Ahmet Can, Kemal Yüksel ile vatandaşlar katıldı.

Kaymakam Köse, Kemer halkının bayramını kutlayarak, birlik ve beraberlik mesajı verdi. Köse, Ermenek'te meydana gelen maden kazasında mahsur kalan işçilerin ailesine "geçmiş olsun" dileğinde bulundu.

Törende öğrenciler şiirler okudu, halkoyunu gösterileri sundu. Okullar arası atletizm ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Demre

Demre Spor Sahası'nda gerçekleştirilen törene Kaymakam Yusuf İzzet Karaman, İlçe Garnizon Komutanı Jan. Üstğm. Hasan Erdoğan, Belediye Başkanı Süleyman Topçu, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kutsal Kaya, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Aldal ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Kaymakam Karaman, dün Ermenek'te kömür ocağında çalışan emekçilerin mahsur kalmalarının kendilerini derinden üzdüğünü söyledi.

En kısa zamanda kurtarılmalarını dileyen Karaman, ailelerine sabır dileğinde bulundu.

Bu tür olayların bir daha yaşanmamasını temenni eden Karaman, "Cumhuriyetin 91. yıl dönümünü kutlarken, törene katılarak vatanımıza, devletimize ve Cumhuriyete güveninizi, bağlılığınızı bir kez daha gösterdiğiniz için teşekkür ediyorum. Ulu önder Atatürk ve canlarını bu uğurda feda eden şehitlerimizi de rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum" dedi.

Tören, halk oyunu gösterilenin ardından sona erdi. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement