3 Aralık Dünya Engelliler Günü - Son Dakika
Güncel

3 Aralık Dünya Engelliler Günü

Türk Eğitim Sen İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Sarısayın: "Kamuda 25 bin 144 boş engelli kadrosu bulunmaktadır.

03.12.2014 14:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Eğitim-Sen İzmir 3 Nolu Başkanı Adnan Sarısayın, engellilerin eğitim seviyesini yükseltecek planlamaların yapılması ve eğitimde engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Sarısayın, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla, sendikada engellilerin de katılımıyla düzenlediği basın toplantısında Türkiye'de 8 milyon dolayında engelli olduğuna dikkati çekti.

Engelli sayısının yüksek olmasına rağmen sosyal hayatta ve çalışma yaşamında aynı yoğunlukta görülmediklerini ifade eden Sarısayın, fiziki ortamların ve yaşam alanların rahat hareket etmelerine uygun olmaması, çalışma hayatında yer edinmelerini sağlayacak eğitim ve istihdam imkanlarının sınırlı olmasının toplumdan soyutlanmalarına neden olduğunu savundu.

Sarısayın, engelliliğin üretime engel olmadığını vurgulayarak, "Kamuda istihdam edilmesi gereken engelli memur kontenjanı 59 bin 232'dir. Kamuda çalışan engelli memur sayısı ise 34 bin 88. Kamuda 25 bin 144 boş engelli kadrosu bulunmaktadır. Bir an önce bu boş kadrolar doldurulup üretime katkı sağlanmalıdır" diye konuştu.

En fazla engelli memur açığının, 14 bin 751 kişiyle Milli Eğitim Bakanlığı'nda olduğunu kaydeden Sarısayın, "Engellilerin eğitim seviyesini yükseltecek planlamalar yapılmalıdır. Eğitimde engeller kalkmalı" dedi.

Konuşmalar işaret diline çevrildi

Toplantıya katılan ve bir okulda engelli memur olarak çalışan Ali Rıza Yavuz da kaldırımların, yolların, merdivenlerin kendileri için sorun olduğunu dile getirerek, yaşadıkları sorunları şöyle anlattı:

"FATİH Projesi modülleri dokunmatik olduğu için engellilerce kullanılamıyor. Görme engellilerin kullanımını sağlayan ekran okuyucu programlara da uygun değiller. Kamu kurumlarıyla yazışmaları sağlayan programlar da engellilerin kullanımına uygun değil."

Toplantıda konuşmalar işitme engelliler için işaret diline çevrildi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 3 Aralık Dünya Engelliler Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement