3. Hava Limanı ÇED Raporunun Detayları Ortaya Çıktı - Son Dakika
Ekonomi

3. Hava Limanı ÇED Raporunun Detayları Ortaya Çıktı

61 milyon 720 bin metrekare orman alanı üzerinde yapılacak 3. hava limanında kuşlara karşı sesli ve görsel önlemler alınacak.

12.03.2014 08:33  Güncelleme: 08:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul’a yapılacak 3. havalimanı için hazırlanan bin 350 sayfalık yeni ÇED Raporu’nda dikkat çeken tespitlere yer verildi. 

“Proje alanı 76 milyon 500 bin metrekare olup bu alanın 61 milyon 720 bin metrekaresi orman alanıdır” denilen raporda, projenin gerçekleşmesi durumunda alanda floristik açıdan büyük bir habitat ve biyomas kaybı yaşanacağı belirtildi. Raporda C ve D çağındaki karaçam ve kızılçam gibi ağaç türlerinin kesilerek piyasaya arz edilmesinin daha ekonomik olduğuna dikkat çekildi. 

Projede kuşların havaalanlarından uzaklaştırılması için LPG’li toplar, silah patlatma, kuş kaçırıcı ultrasonik sesler, alarm sesleri, maketler, ışıklar kullanılacağı yer aldı.

RAPOR BAKANLIKTA

Cengiz-Limak-Kolin konsorsiyumu tarafından yapılacak 3. Havalimanı’nın yeni ÇED Raporu geçtiğimiz hafta Çevre Bakanlığı’na sunuldu. 

Rapora göre proje kapsamındaki mezarlık, okul, cami, orman ve yapıların kamulaştırmayla izin işlemleri Ulaştırma Bakanlığı’nca yürütülecek. Rapora göre kuş uçak çarpışmalarıyla ilgili risk analizleri projenin inşaat ve işletme aşamasındaki kuş sayımlarıyla birlikte hazırlanabilecek.

KUŞLARA SESLİ VE GÖRÜNTÜLÜ KORKUTMA

Alanın kuş göç yolları, kuş-uçak çarpmaları açısından değerlendirilmesi, tedbir önerilerinin geliştirilebilmesi için göç döneminde türler iki yıl süreyle izlenerek, göç yolları ve uçuş rotaları belirlenecek. 

Kuş-uçak çarpışmaları konusunda riskler belirlenerek kuş sayımlarının tamamlanmasıyla da risk analizi hazırlanacak. Kuşların uzaklaştırılması için gerekirse “sesli ve görüntülü korkutma” yöntemleri uygulanacak. Raporda bu yöntemler, “LPG’li toplar, silah patlatma, kuş kaçırıcı ultrasonik sesler, alarm sesleri, maketler, ışıklar” olarak sıralandı.

KESİLECEK AĞACA DAHİL EDİLMEDİ

Projenin gerçekleşmesi durumunda alanda floristik açıdan büyük bir habitat ve biyomas kaybı yaşanacak. Havalimanın kurulması planlanan alanın önemli bir kısmında Arnavutköy Kuzey Ormanları yer alır. İçerisinde iğde yapraklı, geniş yapraklı ve karışık ağaçların bulunduğu çok katmalı bir orman koridorunun da parçasıdır. 

Ayrıca İstanbul’a yerleşim karakterini veren kuzey rejiminin de önemli bir bileşenidir. Faaliyet alanının büyük çoğunluğu ağaçlandırma sahasıdır. Maritima çamı, fıstıkçamı, meşe ve yalancı akasya ağaçlandırması çoğunluktadır. Fertler genellikle 8 santimetrenin altında genç fidanlarda oluşmaktadır. 8 santiatrenin altındaki fertler envanter dışı olduğundan kesilecek ağaç adedi ve servet hesaplanmasına dahil edilmemiştir.

PİYASA ARZLARI DAHA UYGUNMUŞ

A çağında olan (0-8 cm) meşcerelerden sürgünden gelen meşe ve gürgen gençliklerinin başka alanlara nakli ekonomik ve peyzaj değeri taşımayacağı için uygun değildir. Hızlı gelişen türlerden maritima çamı, sahil çamı, radiata çamı gibi türler Türkiye piyasasında değerlendirmesi zor ve peyzaj değerleri taşımadığından her çağdaki meşçerelerinin orman idaresince kesilerek piyasaya arz edilmesinin uygun olacağı, C çağındaki (20-35,9 cm)çapındaki karaçam ve kızılçam meşçerelerinin de aynı şekilde uygun olacağı değerlendirilmektedir.

3. Hava Limanı ÇED Raporunun Detayları Ortaya Çıktı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi 3. Hava Limanı ÇED Raporunun Detayları Ortaya Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement