3 Mayıs Dünya Astım Günü - Son Dakika
Sağlık

3 Mayıs Dünya Astım Günü

Dr. Sami Ulus Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Çocuk Alerji Kliniği, 3 Mayıs Dünya Astım Günü etkinlikleri kapsamında Serbest Dalış Dünya Rekortmeni Şahika Ercümen'in de katıldığı bir etkinlik düzenledi.

03.05.2016 17:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dr. Sami Ulus Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Çocuk Alerji Kliniği, 3 Mayıs Dünya Astım Günü etkinlikleri kapsamında Serbest Dalış Dünya Rekortmeni Şahika Ercümen'in de katıldığı bir etkinlik düzenledi.

Bir alışveriş merkezinde düzenlenen etkinliğe astım tedavisi gören hastalar ve aileleri katıldı. Sami Ulus Hastanesi uzman doktorları tarafından hastalıkla mücadele yöntemlerinin anlatıldığı eğitimden sonra Serbest Dalış Dünya Rekortmeni Şahika Ercümen, nefes egzersizlerinin astım hastalığı üzerindeki faydalarına yönelik bilgi verdi.

Eğitim sonrasında alışveriş merkezinin akvaryumuna dalış gerçekleştiren Şahika Ercümen suyun altında açtığı "Sen Astımını Kontrol Edebilirsin" pankartı ile hastalığa dikkat çekti.

Dr. Sami Ulus Hastanesi Alerji Klinik Şefi İlknur Bostancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alerji bölümü bölümü olarak 3 Mayıs Dünya Astım Günü etkinliğini bu yıl yedinci kez gerçekleştirdiklerini anlattı.

Çalışmalara göre Türkiye'de 10 kişiden birinin astım hastası olduğu tespitini paylaşan Bostancı, "Astıma tanı konulmadığı zaman hastalar yanlış tedavi alırlar. Çoğu zaman enfeksiyon hastalığı zannediliyor. Astım tam olarak kür edilemese de altında yatan neden ortadan kaldırılamasa da tam olarak kontrol edilebilen bir hastalıktır. Çevresel faktörler, genetik, çevre kirliliği, stres, alınan ilaçlar astımın kliniğini ortaya çıkartmaktadır. Astımlı kişi doğru tanı ve tedavi alırsa normal hayat yaşayacaktır." ifadelerini kullandı.

Dalış sonrasında konuşan Şahika Ercümen ise, çocukluğunda astım hastası olmasına rağmen doğru tedavi, düzenli spor, su ve nefes egzersizleri sayesinde hayata geri döndüğünü belirterek etkinliğin önemine vurgu yaptı.

Ercümen şunları söyledi:

"Bugün birçok çocuğa ulaştık, çok sayıda astım hastasıyla bir araya geldik. Biraz kendi çocukluğumu gördüm çünkü o yaşlarda birilerinin sizi yönlendirmesine ihtiyacınız oluyor. Benim en büyük amacım benim gibi astım hastalarına bir katkıda bulunabilmektir. Belki onlar da böyle düzenli tedaviler ve egzersizler sayesinde benim gibi hayata dönebilecekler. Benim astımla mücadelede en büyük avantajım su sporları yapmaktı çünkü astım hastalarına en çok önerilen yüzme sporudur zaten. Dalış önerilmese de belli bir seviyeye gelerek kontrol altına alındıktan sonra dalış bile yapılabilir. Tek nefeste yüz metreye dalabiliyorum. Bunun yanında mesleğim olan diyetisyenliğin çok faydasını görüyorum çünkü doğru beslenme bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. ve tabii ki nefes çalışmaları. Günde binlerce kez nefes alıyoruz, bunu doğru kullanabilmek çok önemli."

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık 3 Mayıs Dünya Astım Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement