3. Orta ve Doğu Avrupa Yatırım Konferansı - Son Dakika
Ekonomi

3. Orta ve Doğu Avrupa Yatırım Konferansı

SPK Başkan Yardımcısı Kınık: "Türkiye son 10 yılda ekonomik verilerde önemli bir hız kazandı, ancak bizim sermaye piyasamızdaki hareketlilik bu derecede büyümedi, bu büyümenin hızlandırılması için bazı önemli adımlar atılması gerek"

07.11.2014 12:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkan Yardımcısı Tevfik Kınık, Türkiye'nin son 10 yılda ekonomik verilerde önemli bir hız kazandığını belirterek, "Ancak bizim sermaye piyasamızdaki hareketlilik bu derecede büyümedi, bu büyümenin hızlandırılması için bazı önemli adımlar atılması gerek" dedi.

CFA İstanbul Yatırım Profesyonelleri Derneği tarafından, Borsa İstanbul ve İş Portföy Yönetimi ana sponsorluğunda, "Parlak Bir Geleceği Konuşmak: Zenginliğe Giden Yol" temasıyla düzenlenen  "3. Orta ve Doğu Avrupa Yatırım Konferansı"nda konuşan Kınık, Türkiye'nin son 10 yılda ekonomik verilerde önemli bir hız kazandığını söyledi.

"Ancak bizim sermaye piyasamızdaki hareketlilik bu derecede büyümedi" diyen Kınık, bu büyümenin hızlandırılması için bazı önemli adımlar atılması gerektiğine işaret etti.

Kınık, Türk sermaye piyasasında bir kaç yıl önce bir reform sürecine girildiğini, 2012 yılı itibariyle yaklaşık 60 yeni yönetmeliğin yürürlüğe girdiğini anımsatarak, "Neredeyse haftada bir yeni yönetmelik çıktı, çünkü bizim hedeflerimize ulaşmak için kaybedecek tek bir dakikamız bile yok" dedi.

Konuşmasında, Borsa İstanbul çatısı altında yapılan birleştirmelere de değinen Kınık, "Biz yatırım ve varlık yönetimi konusunda yeni yönetmelikler çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yıl temmuz ayı itibarıyla uygulamaya koyulan yeni yönetmeliklerin varlık yönetimi ve yatırım hizmetleri açısından bakıldığında AB direktifleriyle doğrudan uyum içinde" diye konuştu.

Kınık, İstanbul'u, Cumhuriyet'in 100. yılında dünyanın en büyük 10 menkul kıymetler borsası arasında görmek istediklerini ifade ederek, bu hedefin başarıya ulaşması için, bilgiyle donatılmış kişilerin yanı sıra çok iyi düzenlenmiş yasalar ve yönetmelikler çerçevesinde çalışılması gerektiğini anlattı.

Sadece yatırımcılar açısından değil, finans endüstrisindeki yetenek havuzunun geliştirilmesi açısından da finansal okuryazarlığın kendileri için önemli olduğuna vurgu yapan Kınık, bunun zaruri görülmesi gereken bir eğitim olduğunu dile getirdi.

"Türkiye bulunduğu coğrafyadaki rakiplerine göre avantajlı durumda"

Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İlhami Koç da Türkiye'nin gelişmekte olan bir pazar olduğuna işaret ederek, ülkenin bulunduğu coğrafyadaki rakiplerine göre yatırımlar açısından avantajlı noktada olduğunu söyledi.

Koç, Türkiye'nin 150 yıllık bir borsa yaşantısı olduğunu anımsatarak, diğer pazarlarla kıyaslandığında son derece sofistike bir pazar olduğunu anlattı.

Türkiye'de yatırımın geleneksel anlayışla gerçekleştirildiğine değinen Koç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bizler Türkiye'de çok uzun süre çok yüksek faiz oranları ve çok yüksek enflasyon oranlarıyla yaşamak zorunda kaldık. İşte bu dönemde insanlar kısa vadeli ürünlere yatırım yapmayı tercih ettiler. Kısa vadelilik Türkiye'de genel anlamda kabul gören yatırım fikri haline geldi. Buradaki sermaye piyasalarına bakarken bu bakış açısının unutulmaması gerekiyor ve aslında bu bakış açısını değiştirmek gerekiyor."

Bu bakış açısının değiştirilmesi için düşündükleri çözüm önerilerinden birinin, uzun vade için finansal eğitim olduğunu bildiren Koç, kısa vadeli yatırım anlayışını uzun vadeliye çevirmek için finansal eğitimin önemli olduğunu söyledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 3. Orta ve Doğu Avrupa Yatırım Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Küresel piyasalarda karışık seyir devam ediyor
    09:33 Küresel piyasalarda karışık seyir devam ediyor

    Küresel piyasalarda, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) yaklaşık 10 yılın ardından negatif faiz dönemine son vermesiyle fiyatlamalar zorlaşmaya devam ederken, yarın ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıklayacağı para politikası kararları öncesi yoğun makroekonomik veri takvimi yatırımcıların...

  • VİOP'ta BIST 30 endeks kontratı yükselişle başladı
    09:33 VİOP'ta BIST 30 endeks kontratı yükselişle başladı

    Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) nisan vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yüzde 0,2 artışla azalışla 9.687,25 puandan başladı. Analistler, bugün yurt içinde uluslararası yatırım pozisyonu, yurt dışında ise Avro Bölgesi ve Almanya'da ZEW ekonomik güven endeksi verileri ile ABD'de inşaat izinleri ve konut başlangıçlarının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan endeks kontratında 9.600 ve 9.500 seviyelerinin destek, 9.800 ve 9.900 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

  • İstanbul serbest piyasada dolar 32,3370 liradan, avro 35,1300 liradan güne başladı
    09:03 İstanbul serbest piyasada dolar 32,3370 liradan, avro 35,1300 liradan güne başladı

    İstanbul serbest piyasada doların alış fiyatı 32,3350 lira, satış fiyatı ise 32,3370 lira olarak belirlendi. Avronun alış fiyatı 35,1280 lira, satış fiyatı ise 35,1300 lira olarak açıklandı. Önceki gün doların satış fiyatı 32,3000 lira, avronun satış fiyatı ise 35,1710 lira idi.

  • Akaryakıta okkalı zam! Tabelayı gören üzülecek
    08:43 Akaryakıta okkalı zam! Tabelayı gören üzülecek

    Bu gece yarısından itibaren motorinin litre fiyatına 1 lira 30 kuruşluk bir zam yapılması bekleniyor. Yeni fiyatın pompaya yansımasıyla İstanbul'da motorinin litre fiyatı 43 lira 17 kuruş seviyelerine çıkacak.

  • Türkiye'de E-ticaretin Büyümesi ve Potansiyeli
    08:31 Türkiye'de E-ticaretin Büyümesi ve Potansiyeli

    Türkiye'de e-ticaretin hızla büyüdüğüne dair veriler, son yıllarda dikkat çekici bir artışı gösteriyor. Pandemi döneminde e-ticaretin ivme kazanması, bu alandaki potansiyelin ne kadar büyük olduğunu gösterdi. Türkiye'de e-ticaretin geçmişe yönelik bir analizi ve gelecekteki potansiyelini SDN Kurucusu Hakkı Alkan, Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Ender Özgün ve Pazarlama Grup Direktörü Görkem Dereli ile konuştu.


Advertisement