3 Sayfalık İfadenin Tamamı mı Yönlendirme" - Son Dakika
Güncel

3 Sayfalık İfadenin Tamamı mı Yönlendirme"

Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Muhammet Karaca, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY), "Polatlı Merkez Mütevelli Heyeti Yapılanması" soruşturması kapsamında, savcılıktaki ifadelerini "baskı ve yönlendirme" ile verdiklerini iddia eden sanıklara, "3...

19.04.2017 16:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Muhammet Karaca, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY), "Polatlı Merkez Mütevelli Heyeti Yapılanması" soruşturması kapsamında, savcılıktaki ifadelerini "baskı ve yönlendirme" ile verdiklerini iddia eden sanıklara, "3 sayfalık ifadenin tamamı mı yönlendirme" diye sordu.

FETÖ/PDY'nin, "Polatlı Merkez Mütevelli Heyeti Yapılanması"na yönelik soruşturma kapsamında, aralarında örgütün sözde "Polatlı imamı" Ramazan Yumak'ın da bulunduğu 21'i tutuklu, 29 kişi hakkında açılan davanın görülmesine Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki mahkeme salonunda devam edildi.

Sanık Mustafa Akdoğan, savunmasında polis ve savcılıkta ifadesini kabul etmediğini belirterek, "Baskı ve yönlendirmeyle birlikte şeker ve tansiyon gibi sağlık durumum nedeniyle o şekilde ifade vermem sağlandı." iddiasında bulundu.

Kendisini muhafazakar bir kişi olarak tanımlayan Akdoğan, kandil gibi özel dini günlerde insanlarla bir araya geldiğini ancak herhangi bir cemaate üye olmadığını savundu. İddia edildiği gibi Polatlı Merkez Mütevelli Üyesi olmadığını savunan Akdoğan, FETÖ ile bağlantısı tespit edilen Feza Eğitim Hizmetleri AŞ'deki hisselerini 2015'te sattığını, bu işlem karşılığında 280 bin lira aldığını söyledi.

Bank Asya'nın yanı sıra diğer finans kuruluşlarında da hesaplarının bulunduğunu anlatan Akdoğan, iş çevresini geniş tutmak için FETÖ bağlantısı belirlenen Polatlı İşadamları Derneğine (POLİAD) geçmişte üye olduğunu açıkladı.

Akdoğan daha sonra Mahkeme Başkanı Karaca ve diğer sanık avukatlarının sorularına cevap verdi.

Mahkeme Başkanı Karaca, Akdoğan'a savcılık ifadesinde FETÖ'nün Polatlı'daki Merkez Mütevelli Heyeti hakkında detaylı bilgi verdiğini, sohbetlerde örgüte finans desteği sağlandığına, elde edilen paranın hangi kanallarla ilgilere gönderildiğine ilişkin bilgi verdiğini hatırlattı.

Akdoğan'ın söz konusu ifadeleri soruşturma savcısının yönlendirmesiyle verdiğini iddia etmesi üzerine Mahkeme Başkanı Karaca "Savcılık ifadende mütevelli heyetini anlattığın gibi sana gösterilen fotoğraflarda, Ramazan Yumak'ı teşhis etmişsin." dedi.

"Savcı sana silah mı dayadı"

Akdoğan'ın "Savcı Bey bana Osman olarak bildiğim Yumak'ı gösterdi. Ben de 'müşterim' dedim. İmam olduğunu söylemedim." sözlerine Mahkeme Başkanı Karaca, "Sulh Ceza Mahkemesinde verdiğin ifadende de benzer açıklamalar var." karşılığını verdi.

Şeker ve tansiyon sorunları olduğunu, ifade işlemi sırasında korku ve heyecan yaşadığını ileri süren Akdoğan, "Eğer bu şekilde ifade vermemiş olsam daha çok ceza verileceği söylenmişti." iddiasında bulundu. Mahkeme Başkanı Karaca bunun üzerine, "Biraz önce dini hassasiyetleri olan bir kişi olduğunu söyledin. Böyle bir insan yalan söyler mi? Madem öyle, kendini kurtarmak adına başkalarının isimlerini vermenin günah olduğunu bilmen gerekiyor. Sohbete giderken Müslüman, ifade verirken Müslüman değil... Olmaz böyle. Savcı sana silah mı dayadı?" diyerek tepki gösterdi.

Mahkeme Başkanı Karaca'nın Gürcistan'a kaçmak istediği sırada yakalandığını hatırlatması üzerine ise Akdoğan, ticari işleri için sınır kapısına gittiğini, hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulduğu için geri döndüğünü söyledi.

Hayır işlemek için FETÖ'nün şirketlerine hissedar olmuş

Sanık Sıtkı Taner Çiftçi de çiftçilikle uğraştığını, illegal bir oluşum içinde yer almadığını öne sürdü.

Adli makamlara yardımcı olmak istediğini ancak savcılık sorgusu sırasında söylemediği bazı açıklamaların ifadesinde yer verildiğini savunan Çiftçi, "Savcılıkta Ramazan Yumak ve Süleyman Demirel'in fotoğrafları gösterildi. Çocuklarımın okuduğu Samanyolu Koleji'ndeki öğretmenler olduğunu söyledim. Bunların FETÖ'nün Polatlı'daki imamları olduğunu söylemedim." iddiasında bulundu.

FETÖ ile bağlantısı belirlenen Akasya Eğitim Hizmetleri AŞ'ye hissedar olduğunun hatırlatılması üzerine Çiftçi, söz konusu şirket ve bağlı firmaların hisselerine ortak olmak için herhangi bir para ödemediğini, "hayırseverlik" için böyle bir sorumluluğu üstlendiğini iddia etti.

Sanık Çiftçi şöyle devam etti:

"Şirketin yönetim ve genel kurul toplantılarına hiç katılmadım. Şirketin hissedarı olduğum için para vermediğim gibi sonrasında devredilen hisselerine karşı para almadım. Sermaye arttırımı hakkında da bilgim yok. O zaman dini duygularla iyi niyetle hissedar olmuştum. Ancak bunu kimin benden talep ettiğini hatırlamıyorum. 2015'te şirketin muhasebe işlerine bakan kişi senetler getirdi. Ne senetleri olduğunu sordum, hisselerin satıldığına dair olduğunu söyleyince kabul etmedim. Bu senetleri polise teslim ettim. İki hafta sonra iki makbuz getirildi. Bunların şirkete benim verdiğim borç para bedeli olduğunu söylediler. Ancak ben bu şirketlere borç para vermemiştim."

Mahkeme Başkanı Karaca'nın "Hissedarı olduğun bir şirket var, yönetim kurulu toplantılarına katılmamışsın, sonra da bunu devretmişsin nasıl oldu, kim yaptı bunu?" sorusuna Çiftçi, "Kağıtlar önceden hazırlanmıştı. Ben sadece imza attım. 17/25 Aralık'tan sonra hisselerin alınmasını istemiştim ama 'Barış olacak, sabırlı ol' diyerek beni oyaladılar." cevabını verdi.

Evlerde sohbet adı altında düzenlenen toplantılara birkaç kez katıldığını, ancak bunu kimlerin organize ettiğini hatırlamadığını iddia eden Çiftçi, tahliye talebinde bulundu.

"Vicdanın nasıl el verdi suç isnat etmeye"

Sanık Yıldıray Akdoğan ise hukuksuz bir şekilde gözaltına aldığını iddia ederek, isnat edilen suçları işlemediğini savundu. 2005'te 5 kişi ile kurdukları dershanenin, 2015'te Milli Eğitim Bakanlığınca kapatıldığını anlatan Akdoğan, örgüte finans sağlamadığını, gizli toplantılara katılmadığını savundu.

İş adamı olduğu için birçok bankada hesabının bulunduğunu belirten Akdoğan, Bank Asya'daki hesabının da bunlardan biri olduğunu kaydetti.

Sorgu sırasında savcının yönlendirmesi ile ifade verdiğini ileri süren Akdoğan'a, Mahkeme Başkanı Karaca, "Savcı istedi diye böyle söyledim diyorsun. Öyle şey olur mu? Peki, vicdanın nasıl elverdi de diğer arkadaşlarına suç isnat ettin?" diye sordu.

Sanık Akdoğan da "O gün çok değişikti" demekle yetindi.

"Üç sayfalık ifadenin hepsi mi yanlış"

Sanık Zafer Türkoğlu da emniyetteki işlemleri sırasında daha az ceza alacağı söylenerek, nasıl ifade vermesi gerektiği konusunda yönlendirildiğini iddia etti.

Savcılık sorgusunda da söylemediği ifadelerin yanlış bir şekilde tutanağa yansıtıldığını öne süren Türkoğlu'na, Mahkeme Başkanı Karaca'nın "Bir kelime yanlış olabilir, bir cümle de yanlış anlaşılabilir. Ancak üç sayfalık beyanın hepsi nasıl yanlış olarak kayda geçmiş olabilir?" diye sordu.

İfadesinin bazı kısımlarının doğru olduğunu kabul eden Türkoğlu, geçmişte cemaatin halka açık toplantılarına birkaç sefer katıldığını söyledi.

Sanık Recep Ali Karal da 2013'e kadar cemaatin sohbetlerine katıldığını ifade ederek, "Bu oluşum o zaman silahlı bir terör örgütü olarak anılmıyordu. Toplumun bütün katmalarının yer almak için çaba gösterdiği bir sivil toplum kuruluşuydu. Katıldığım sohbetler dini içerikliydi." dedi.

Adına kayıtlı Akasya Eğitim Hizmetleri AŞ'deki hisselerin kardeşi Osman Karal'a ait olduğunu öne süren sanık Karal, 17/25 Aralık 2013'te söz konusu şirketten ayrılması için kardeşine telkinlerde bulunduğunu, ancak kardeşinin hisseleri çekmemesi nedeniyle adına kayıtlı kalmaya devam ettiğini savundu.

Karal, 17/25 Aralık 2013'ten sonra cemaatle bütün bağlarını kestiğini iddia ederek, tahliye talebinde bulundu.

Sanıklar Ömer Esener ve Abdurrahman Ceviz de savunmalarını yaptı.

Duruşma, sanık savunmalarıyla yarın devam edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 3 Sayfalık İfadenin Tamamı mı Yönlendirme' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu: OYAK nema oranı gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmeli
    11:27 CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu: OYAK nema oranı gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmeli

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, 2024 OYAK Genel Kurulunda açıklanacak nema oranının gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmesi gerektiğini belirtti. Bağcıoğlu, OYAK yönetim organlarında temsilde adalet ilkesi ve liyakat ilkelerine uygun şekilde tüm statülerin temsil edilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu
    11:24 Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu

    Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, biçerdöver sürücüleri ve sahiplerini bir araya getiren bir istişare toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan, biçerdöver işinin tarımsal üretimde önemli bir araç olduğunu vurguladı. İl Müdürü Mustafa İlmeç ise biçerdövercilerin karşılaştıkları sorunları değerlendirdiklerini ve çözüm üreteceklerini belirtti.

  • Mersin'de Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası düzenlenecek
    11:23 Mersin'de Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası düzenlenecek

    Mersin'in merkez Yenişehir ilçesinde düzenlenecek olan Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası'nda 380 sporcu madalya mücadelesi verecek. Organizasyon öncesi yapılan hazırlıklar tamamlandı ve parkurlar belirlendi. Sporcular denize girip kulaç atacak, bisiklet sürüp koşacaklar. Dünya Paratriatlon Kupası'nda yarışacak olan sporcular Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na kota almak için puan toplayacaklar. Ayrıca, organizasyon kapsamında triatlon ulusal yarışları da gerçekleştirilecek. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, organizasyonda dünyanın en iyi paratriatletlerinin ve gelecek vaat eden genç sporcularının ter dökeceğini belirtti ve triatlonun ilçede gelişmesi için önemli turnuvalar düzenlediklerini söyledi. Özyiğit, sporcuların Mersin'in güzelliklerini de keşfedeceğini ve hedeflerinin Avrupa ve dünya şampiyonları çıkarmak olduğunu ifade etti.

  • TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Mayıs Ayında Dijital Telif Konusunu Ele Alacak
    11:19 TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Mayıs Ayında Dijital Telif Konusunu Ele Alacak

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, komisyonun 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri nedeniyle ara verdiğini ve mayıs ayı başında ilk toplantısını dijital telif konusuyla yapacaklarını açıkladı. Yayman, Türkiye'deki telif yasasının güncellenmesi gerektiğini belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve diğer paydaşlarla görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Komisyonun, içerik üreticilerinin taleplerini dikkate alarak dijital telif konusunu ele alacağı vurgulandı.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı
    11:19 Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'nin Yazır ve İmecik Mahallelerinde çoban haritası dağıtarak yayla ve kırsal hayvancılığı desteklemeyi amaçlıyor. Çoban haritaları ile hayvancılığın asırlık rotaları koruma altına alınırken, hayvanların daha iyi şartlarda barınması ve sağlıklı gelişimi için çalışmalar yapılacak.

  • Aksaray'da Yolcu Otobüsü ile Tırın Çarpıştığı Kazada 3 Kişi Yaralandı
    11:18 Aksaray'da Yolcu Otobüsü ile Tırın Çarpıştığı Kazada 3 Kişi Yaralandı

    Aksaray-Adana kara yolunda meydana gelen trafik kazasında, Murat Tohurucu yönetimindeki yolcu otobüsü ile Muhammet Tezcan yönetimindeki tır çarpıştı. Kazada, otobüs sürücüsü ve 2 yolcu yaralandı. Yaralılar, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.


Advertisement