3. Uluslararası Kadın Girişimcilik ve Liderlik Zirvesi - Son Dakika
Güncel

3. Uluslararası Kadın Girişimcilik ve Liderlik Zirvesi

"Kadının, kamuda, özel sektörde, girişimcilikte, her alanda önünü açmamız ve pozitif ayrımcılık yaparak yolumuza devam etmemiz gerekiyor" dedi.

08.11.2012 13:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin,

"Kadının, kamuda, özel sektörde, girişimcilikte, her alanda önünü açmamız ve pozitif ayrımcılık yaparak yolumuza devam etmemiz gerekiyor" dedi.

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) tarafından "Yeni Dünya Düzeninde Kadının Yükselen Gücü" temasıyla düzenlenen 3. Uluslararası Kadın Girişimcilik ve Liderlik Zirvesi'nin açılışında konuşan Şahin, değişen dünya düzeninde rotanın iyi belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Dünya tarihine bakıldığında, Türkiye'nin tarım ve sanayi devrimini ıskalamış bir ülke olduğunu ifade eden Şahin, "Şimdi önümüzde çok önemli bir fırsat var. Bilgi toplumu olabilir, bilgi ekonomisini yönetebiliriz. Kas gücünün kasa gücüne, kasa gücünün kafa gücüne geçtiği '3 K' dediğimiz bir geçiş sürecini yaşadık. Değişen dünya düzeninde en önemli gücün, beşeri sermaye olduğunu biliyoruz. İnovasyonun, Ar-Ge'nin, kabiliyete dayalı büyümenin, girişimciliğin artık yükselen bir değer olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

Şahin, sürdürülebilir büyümenin sağlanabilmesinin ve Türkiye'nin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girebilmesinin de bu stratejik planlamalardan geçtiğini vurguladı.

Türkiye'nin önünde çok büyük bir fırsat olduğuna dikkati çeken Bakan Şahin, şöyle devam etti:

"Tek yapacağımız şey; toplumun bütün gücünü sürdürülebilir büyümenin bir parçasına haline getirebilmek, kadın-erkek, engelli-engelsiz, yaşlı-genç demeden toplumun bütün potansiyelini hayata geçirebilmeyi başarmak. Bunun için de kadını ve erkeği hiçbir ayrımcılığa tabi tutmadan fırsat eşitliğinin sağlandığı bir düzene ulaşmak ve bunun için gerekli tedbirleri almak durumundayız. Bu yüzden AB uyum sürecinde çıkardığımız paketlere baktığımız zaman en büyük kazanç kadınlar ve çocuklar adına yapıldı. İş Kanunu'nda eşit işe eşit ücret verilmesi gerektiği, kadının istihdamda önünün açılması için pozitif ayrımcılık yapılması gerektiği, Anayasa'nın 10. ve 41. maddelerinin kadınların lehine değiştirilmesi gerektiğine inanıldı ve bu başarıldı."

-"İstihdama katılan kadının hayatını kolaylaştırmamız gerekiyor"-

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, hedeflere ulaşabilmek için sivil anayasanın çıkarılması gerektiğini dile getirerek, bu konuda toplumsal mutabakatın da sağlanabileceğini söyledi.

Kadının, öznesi ve nesnesi olduğu her alanda yapacakları olduğunu vurgulayan Şahin, eğitimde fırsat eşitliği ve sağlık reformu kapsamında yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Şahin, "Kadının, kamuda, özel sektörde, girişimcilikte, her alanda önünü açmamız ve pozitif ayrımcılık yaparak yolumuza devam etmemiz gerekiyor. Ekonomik olarak kadını güçlendirmediğimiz zaman hedefe ulaşmanın mümkün olmadığını biliyoruz" dedi.

Fatma Şahin, iş ve aile hayatının uyumlaştırılması, istihdama katılan kadının yaşamının kolaylaştırılması gerektiğini, bunun da sosyal destek projeleriyle olacağına işaret etti.

-"Özel firmalar, kreş açmak istiyor"-

Bakan Şahin, çalışan kadınların çocuklarını bırakabilecekleri kreşler konusundaki çalışmalar hakkında bilgi vererek, "Ayrıca başka bir şey oluşmaya başladı. Özellikle özel sektörde kreş gerçeği, aile ve iş yaşantısı uyumu ortaya çıkınca, firmalar gelip bize 'Sayın bakanım, kreş açmak istiyoruz' demeye başladılar. Bu da aslında ülkenin ne kadar sorunları gördüğünü ve sosyal sorumluluğunun ne kadar geliştiğini de gösteriyor. O zaman 'Gelin beraber başaralım' dedik. O çalışmalar devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Sosyal amaçlı kadın kooperatifçiliğinin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, ticari bakımdan kooperatif sistemi olmadığı için sosyal amaçlı projelerdeki maliyetlerin aşağı çekilmesi gerektiğini, bunun için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile yeni bir yasal altyapı üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Esnek çalışma modelini de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile çalıştıklarını hatırlatan Şahin, hem çocuğuna bakmak hem de ekonomik hayatın içinde olmak isteyenler için yarı zamanlı çalışma sistemlerini güçlendirmek, alternatifler oluşturmak, sosyal güvenlik ayağını tamamlamak durumunda olduklarını anlattı.

-CHP Kadın Kolları Başkanı'nın istifaya zorlandığı iddiası-

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, basın mensuplarının, CHP İstanbul Kadın Kolları Başkanı Yüksel Çavuşoğlu'nun kendisini övdüğü gerekçesiyle istifa etmeye zorlandığı iddiasına yönelik sorusu üzerine, insanların birbirlerinin partileri ne olursa olsun sevebileceğini ve beğenebileceğini söyledi.

Şahin, "Çok üzüldüm. Gerçekten insanların bu kadar kolay harcanmaması gerektiğini düşünüyorum. Farklılıklarımıza rağmen birbirimizi sevebilmemiz ve hoşgörüyü yükselen bir değer haline getirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bundan dolayı kadın kolları başkanının görevden alınmasını da hiç anlayamıyorum. Başkan ile de telefonla görüştüm, üzgün olduğumu söyledim. İnşallah böyle değildir. Öyleyse de karar vericilerin bunu vicdanlarına sormaları gerektiğini düşünüyorum.

'Parti görüşüne rağmen birbirimizi sevebiliyoruz' dediğimiz ölçüde bu ülke kazanacak" diye konuştu.

Muhabir: Nurhan Çorlu

Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 3. Uluslararası Kadın Girişimcilik ve Liderlik Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement