3 Yıllık Depolama Kapasitemiz Bulunuyor - Son Dakika
Güncel

3 Yıllık Depolama Kapasitemiz Bulunuyor

Genel Sekreter Büyükakın, Körfez ve Derince muhtarlarına "Evsel Atıklardan Enerji Üretim Tesisi" hakkında bilgi verdi

11.01.2016 11:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Körfez İlimtepe'de kurulması gündeme gelen ''Evsel Atıklardan Enerji Üretim Tesisi''yle ilgili Körfez ve Derince muhtarlarına bilgilendirme toplantısı yaptı. Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda Büyükakın, ''Biz çöp depolama fabrikası değil, evsel atıkların yakılmasıyla enerji üretim tesisi kurmayı planlıyoruz. Bu tesis Türkiye'de ilk olacak ve kamuoyunda iddia edildiği gibi çöp fabrikası olmayacak. Henüz yeri için kesin bir karar vermiş değiliz. Yapılabilecek en uygun yeri belirlemeye çalışıyoruz'' dedi. Bilgilendirme toplantısında Başkan Danışmanı Ömer Polat ile Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Necmi Kahraman da hazır bulundu.

3 YILLIK DEPOLAMA KAPASİTEMİZ BULUNUYOR

İlimizde 3 yıllık evsel atık depolama kapasitesinin kaldığını belirten Genel Sekreter Büyükakın, yakma tesisinin 4 yılda inşa edileceğini, yeni tesis yapılmazsa depolama tesisleriyle tüm kentin yaşanılamaz bir hal alacağını ifade etti. Gelişmiş ülkelerde evsel atıkların geri kazanım veya yakma ile bertaraf edildiğini, geri kalmış ülkelerde evsel atıkların depolandığını belirtti. Büyükakın tüm gelişmiş ülkelerde örnekleri olduğu gibi modern bir tesis yapmayı planladıklarını kaydetti.

1600 TON ATIĞIN 900 TONU KÖRFEZ-İZMİT –DERİNCE'DEN ÇIKIYOR

Kocaeli'nde günlük 1600 ton evsel atık üretildiği bilgisini veren Genel Sekreter Büyükakın, ''Bizim için çok kritik şeylerden bir tanesi de buraya diğer alanlardan gelen evsel atıklar nasıl ulaşacak. Kocaeli'ndeki günlük 1600 ton evsel atığın 900 tonu Körfez, Derince ve İzmit ilçelerinden çıkıyor. İzmit sınırlarında tesis yapabileceğimiz başka bir alan yok. Derince'de ise belli yerlerde su havzaları mevcut. Gebze tarafına doğru gittikçe güney yakadaki evsel atıkları bu tarafa taşımamız gerekecek, güney tarafa doğru gitsek batı yakasındaki atıkları bu tarafa taşımamız gerekecek. Dilovası konusunda ısrarla altını çizerek söylüyorum; Dilovası'ndaki mesele oradaki insanlar ayaklandı da yapılmaktan vazgeçildi diye bir şey yok. Dilovası'nda tesis yapmayla ilgili ne yapılmış bir ihalemiz var, ne ortada bir proje var. Sadece yer seçim çalışmaları var. Şu noktada yapılacak gibi kesinleştirilmiş bir şey değil, ön işlemlerin yürümesi için raporların hazırlanması gerekiyor. Şu anda kesinleştirilmiş bir nokta yok. Ben size tam buraya yapılacak diyemem, çalışma yapıyoruz. Biz bu çalışmalarımızı bitirdiğimizde burası uygun değildir diye bir sonuç çıkabilir. O zaman başka yer bakmak durumunda kalabiliriz'' açıklamasını yaptı.

AB ÜLKELERİNDEN ÖRNEKLER VERDİ

Toplantıda gelişmiş ülkelerden örnekler veren Genel Sekreter Büyükakın, ' 'Avrupa Birliği'nin ortalama % 34'ü düzenli depolama yapıyor, çöpü topluyor ve onu örtüyorlar. Örneğin Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinden Almanya'da % 35'ini yakıyorlar. Vahşi depolama zaten yok hiçbirinde. % 65'ini de geri dönüşümle ayrıştırarak topluyor ve geri kazanım tesislerine götürüyorlar. Sonuçta geri kazanım tesisleri de çöp bertaraf tesisleridir. İsveç iyi bir örnek; çöpün yarısını yakıyorlar, yarısını da geri kazanım tesislerine yolluyorlar. Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinden Avusturya'nın Viyana şehrinde, yerleşim merkezlerinin olduğu bir bölgede evsel atık yakma merkezi var. Hollanda Amsterdam'da şehrin göbeğinde bir yer var, 2007 yılında yapılmış. Türkiye aslında % 99 mertebesinde depolama yapıyor. İyi bir şey yapmıyoruz aslında. Gelişmiş ülkelerde geri kazanım ve yakma ağırlıklı işlem yapılıyor. Yani vahşi depolama yerine geri kazanım ve yakma uygulaması gelişmiş ülkelerde daha yaygın'' ifadesini kullandı.

ŞEHRİN GELECEK 50 YILI KURTULACAK

Büyükakın, ''Kocaeli'nde depolama alanlarımızın bir kısmı İZAYDAŞ'ta, bir miktar da Dilovası bölgesinde var. Büyükşehir Belediyesi olarak 3 yıl içinde çöp yakma tesisini yapalım ve bu kentin gelecek 50 yılını kurtaralım diye düşünüyoruz. Evsel atık yakma tesisinin yapımına başladığınızda, projelendirilmesi, inşaatı, devreye alınması süreci 4 yıl sürüyor. Depolama alanları çok çabuk bir şekilde doluyor ve ondan sonra da o alanın üstünü biçimlendirip bırakıyorsunuz. Ondan sonra başka bir yerde bulmak zorundasınız. Sonsuza dek bu kent depolama yolunu seçemez'' açıklamasını yaptı.

HAVA KİRLİLİĞİ YOK, KOKU YOK

Genel Sekreter Büyükakın, muhtarların dikkatle takip ettiği sunumda sözlerine şöyle devam etti; ''Bizim planladığımız tesis; İZAYDAŞ gibi tehlikeli atıkların yakıldığı bir tesis olmayacak. Bu koku üretecek, havayı kirletecek bir tesis değil. Böyle bir algıyı en baştan düzeltmemiz gerekiyor. Bu tesisler hava kirliliği açısından Körfez'deki Petro- kimya tesisleriyle kıyaslama yapılamayacak kadar temiz fabrikalardır. Bunlar tehlikeli yanı olmayan tesislerdir. Hava kirliliği ve koku açısından çevreye ve şehre zararı olmayan bir tesistir.''

HARİTAYI ÖNÜMÜZE ALIP ÇALIŞTIK

''Bu kentte buna benzer bir tesis yapacağımız zaman şehrin haritalarını önümüze koyuyoruz'' diyen Genel Sekreter Büyükakın, sözlerini şöyle sürdürdü; ''Bizi kısıtlayan su havzaları var, İSU'nun su koruma havzaları var, bunların dışında bir yer seçilmesi gerekiyor. Tesis için gerekli olan alanı kamulaştırmak istesek, büyük bir maliyet ortaya çıkıyor. O nedenle Orman Bakanlığı'ndan tahsis almamız gerekiyor. Bizim düşündüğümüz arazinin topografyasına bakarsanız yerleşim alanlarıyla, Çenesuyu'nun su havzasıyla ilgili hiçbir problem oluşturmuyor. Zaten planlanan tesiste hiçbir kimyasal içeriği olmayan yakmanın sonunda kalan sadece kül. Şimdi kuş uçuşu olarak mesafeleri ele alacak olursak; Atakent Evleri'ne 2500 metre, İlimtepe'ye 3550 metre, Dereköy'e 2000 metre mesafededir. Bu tür tesislerde koruma bandı yasal olarak 1000 metredir, yani 1000 metre mesafede yerleşim olabilir. Tesiste yakma sonucunda çıkan küllerin normal depolanacağı alanlar, ileri teknolojiyle bertaraf ve enerji üretimi tesisi 80 dönümlük alan içinde yer alacak.''

''UYGUN DEĞİL'' RAPORU ÇIKMAZSA YAPMAYIZ

Kamuoyunda oluşan yanlış algının düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Genel sekreter Büyükakın, konuşmasını söyle tamamladı; ''Kocaeli'nin çöpü Körfez'e geliyor, Derince'ye geliyor diye bir şey yok. Derince veya Körfez, Kocaeli'nin çöplüğü oluyor diye bir şey yok. Hiçbir ilçemiz Kocaeli'nin çöplüğü değildir. Zaten biz çöplük yapmıyoruz, bu kavram çok yanlış. Burada yapılması düşünülen ''Evsel Atık Arıtma Tesisi'' ve buradan elektrik enerjisi üretilecek. Biz çöplük yapmıyoruz. Doğru bilgilendirelim, teknik olarak tartışalım, ulaşım açısından, nakliye açısından veya diğer faktörler açısından buraya yapmak uygun değilse; zaten biz bunu teknik olarak yapmayız. Türkiye'de bu anlamda bir yakma tesisi hiç yok, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bunun ilkini yapacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de benzer bir tesisin ihalesini yapacak. Yakma tesisi yapmadığımız zaman herkes kendi çöpünü kendi depolamak zorunda kalır. Tekrar ediyorum; biz çöplük yapmıyoruz, ''Evsel Atık Yakma Tesisi'' yapıyoruz. Bunu yapmadığımız sürece bu kent önümüzdeki üç sene sonunda bütün depolama alanlarını kaybedecek.'' Muhtarlarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir mutabakat zemininde karar alınacağının altını çizen Genel Sekreter Büyükakın, sunumun ardından muhtarların konuya ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 3 Yıllık Depolama Kapasitemiz Bulunuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Milas'ta orman yangını
    07:52 Milas'ta orman yangını

    Muğla'nın Milas ilçesinde gece saatlerinde otluk ve makilik alanda başlayan yangın ormana sıçradı. İtfaiye ekiplerinin yoğun müdahalesi ile yangın kontrol altına alındı.

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:43 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Muğla'nın Milas ilçesinde yangın çıktı
    07:37 Muğla'nın Milas ilçesinde yangın çıktı

    Muğla'nın Milas ilçesinde gece saatlerinde otluk ve makilik alanda başlayan yangın ormana sıçradı. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına aldı.

  • Tokat'ta art arda 2 deprem! Yozgat ve Sivas'ta da hissedildi, 3 ilçede okullar tatil edildi
    07:31 Tokat'ta art arda 2 deprem! Yozgat ve Sivas'ta da hissedildi, 3 ilçede okullar tatil edildi

    AFAD verilerine göre Tokat'ta 4.7 ve 4.1 büyüklüğünde art arda 2 deprem meydana geldi. Sivas ve Yozgat başta olmak üzere çevre illerde de hissedilen depremde olumsuz bir durum oluşmazken, Tokat Valisi Numan Hatipoğlu geceyi dışarıda ateş yakarak geçiren vatandaşları ziyaret ederek, geçmiş olsun dileğinde bulundu. Öte yandan 3 ilçede okullar tatil edildi.

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:10 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı
    07:09 Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı

    Sony, Ghost of Tsushima Director's Cut için PC sistem gereksinimlerini açıkladı. Sucker Punch Productions tarafından geliştirilen açık dünya aksiyon oyunu, 16 Mayıs'ta Epic Games Store üzerinden PC için erişilebilir olacak. Oyunun düşük ayarlarda 1080p çözünürlükte 30 FPS'de çalışması mümkün olacak. Önerilen ise yüksek ayarlarda 1080p'de 60 FPS'yi hedefliyor. Ayrıca oyun en yeni grafik teknolojilerini destekleyecek ve ultra geniş monitörleri de destekleyecek. Ghost of Tsushima Director's Cut, tek oyunculu senaryoya ek olarak Iki Island genişlemesini ve Legends çok oyunculu modunu sunacak. PC ve PlayStation için çapraz oyun desteği de bulunacak. Oyunun fiyatı 1499 TL olacak.

  • İzmir Çiğli'de kauçuk ve plastik fabrikasında yangın! Ekipler olay yerine sevk edildi
    07:03 İzmir Çiğli'de kauçuk ve plastik fabrikasında yangın! Ekipler olay yerine sevk edildi

    İzmir'in Çiğli ilçesindeki Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangın diğer fabrikalara da sıçrarken ihbar üzerine bölgeye sağlık, polis ve çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

  • İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı
    06:59 İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı

    İzmir Çiğli'de bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Fabrikalardaki yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı
    06:58 Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda çıkan yangın, ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu hızla yayıldı. Yangın, cep telefonu kameraları tarafından kaydedildi ve iş yeri kullanılamaz hale geldi. Yangın sırasında bir araç da zarar gördü. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü ve polis ekipleri güvenlik önlemleri aldı. Yangında can kaybı veya yaralanma olmazken, binada maddi hasar meydana geldi.

  • Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi
    06:56 Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu çıkan yangın, cep telefonu kameralarınca kaydedildi. Yangına itfaiye ekipleri müdahale etti ve yangın söndürüldü. Yangında ölen ya da yaralanan olmazken, iş yeri kullanılamaz hale geldi ve çevredeki bir araç da zarar gördü. Olay yerine polis ekipleri ve olay yeri inceleme ekibi sevk edildi.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.


Advertisement