30 Nisan Seçimlerinden Sonra Irak" Paneli - Son Dakika
Güncel

30 Nisan Seçimlerinden Sonra Irak" Paneli

Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi'nin düzenlediği panelde, seçim sonuçları masaya yatırıldı.

14.05.2014 16:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi (IMPR) tarafından, Irak'ta yapılan seçimin sonuçlarını analiz etmek üzere "30 Nisan Seçimlerinden Sonra Irak" paneli düzenlendi.

IMPR Danışmanı, Dohuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Bayer Dosky ve IMPR Danışmanı, Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Çetiner Çetin'in konuşmacı olarak katıldığı panelde, seçim sonuçlarının Irak'taki yeni hükümet tartışmalarına etkisi, Irak Başbakanı Nuri El  Maliki'nin geleceği, Sünni Arapların yeni hükümet tartışmalarına yaklaşımı, seçimlerin Türkiye, İran ve ABD arasındaki ilişkilere etkisi, Suriye krizinde olası dış politika değişimleri, Erbil-Bağdat ilişkilerinin geleceği ve seçim sonuçlarının Türkiye ile ilişkilere etkisi masaya yatırıldı.

Irak seçimlerinin sadece kendi için değil çevre ülkeler için de önemli olduğunu vurgulayan Çetin, "Irakta olan her olay hem Türkiye'yi hem İran'ı dolaylı olarak ta Suriye'yi etkileyen bir boyut kazanmış durumda. Irak'ta 2005'ten bu yana gerçekleştirilen iki seçim var. Bu seçimler her ne kadar başarılı görünse de yeterli katılım sağlanamadığı için başarısız olmuştur" dedi.

Çetin, resmi olmayan sonuçların açıklanması durumunda Şiilerin, Kürtlerin ve Sünnilerin mutlu olmayacağını ve kendi içlerinde ciddi tartışmaların başlayabileceğini belirterek, "Görünen o ki, 2010'da 9 ayda hükümeti kuran Irak, bu sefer çok daha güç koşullarda hükümeti kuracak. Ne yazık ki bu tablo ürkütücü. Hatta Irak'ın bölünmesi için gereken ortamın oluştuğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

Dohuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Dosky ise 30 Nisan seçimlerinde yeterli katılımın olmadığını, tüm Irak'ta baskı ile kontrol sağlayan Maliki'nin, her ne pahasına olursa olsun koltuğunu korumak istediğini söyledi. Halkın terör ve radikal gruplardan korunmak için Maliki'ye oy verdiğini söyleyen Dosky, "Maliki seçimlere doğru birçok vaatte bulunuyor ama seçim sonrası bambaşka bir Maliki ile karşılaşıyoruz. Önceki seçimde de bunu yaşamıştık" ifadelerini kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 30 Nisan Seçimlerinden Sonra Irak' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement