30. Reform İzleme Grubu Toplantısı - Son Dakika
Yerel

30. Reform İzleme Grubu Toplantısı

30. Reform İzleme Grubu Toplantısı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: "Bu gece boyu, kalıcı bir ateşkesin bir an önce sağlanabilmesi, insani amaçlı bir ateşkesi sağlayacak müzakerelere imkan tanıyıcı bir kısa süre ateşkes üzerinde çalışıyoruz.

23.07.2014 23:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gazze'de hastaneler de dahil olmak üzere stokların neredeyse tamamen tükenmiş durumda olduğunu belirterek, "Bu gece boyu, kalıcı bir ateşkesin bir an önce sağlanabilmesi, insani amaçlı bir ateşkesi sağlayacak müzakerelere imkan tanıyıcı bir kısa süre ateşkes üzerinde çalışıyoruz. Bu ateşkesin sağlanması için de bu gece boyu, çalışmalarımızı sürdürmeye kararlıyız" dedi.

Davutoğlu, Erzurum'daki Palandöken Dağı'nda bir otelde düzenlenen 30. Reform İzleme Grubu Toplantısı'nda, bir gazetecinin, "Gazze'de saldırılar bir hayli arttı. AB'nin Gazze'deki saldırılara tavrı nasıl?" yönündeki soruyu, şöyle yanıtladı:

"Gerçekten Gazze'deki insanlık dışı saldırılar konusunda bütün dünya büyük bir sınavdan geçiyor. Buna Avrupa Birliği de dahildir. Her şeyden önce Avrupa Birliği'nin de temel ilke kabul ettiği birçok uluslararası evrensel prensip maalesef İsrail tarafından açık bir şekilde ihlal edilmiştir. Bütün insanların, bütün uluslararası örgütlerin bu temel ilkeler etrafında, kolektif cezalandırmalar yapılamayacağı, hiçbir sivil topluluğa bu derecede bir abluka uygulanamayacağı, temel insan haklarının mahrum bırakılamayacağı dahil o kadar çok konu ihlal ediyor ki kadınların ve çocukların masum olmasına, onlara hiçbir şekilde savaş halinde dahi bir saldırıda bulunulması dahil, uluslararası bütün konveksiyonlar ve prensipler ihlal edilmiştir. Bunun için ayrıca bir araştırmaya bile gerek olmaksızın, her gün uluslararası medyada yer alan görüntüler o noktaya koyuyor."

Uluslararası örgütlerin ve Avrupa Birliği'nin tepkisinin de son derece cılız kaldığını dile getiren Davutoğlu, "Avrupa Birliği sadece bu evrensel ilkeler açısından değil, bölgeye komşu bir yapıdır. Akdeniz havzasındaki her gelişme, Avrupa Birliği'ni etkiler. Avrupa ilkeleri açısından da hem bu stratejik hem istikrar açısından bu Avrupa Birliği'nin tepkisi, son derece zayıf kalmıştır" diye konuştu.

"Alandaki durum gittikçe ciddileşiyor"

Ferdi olarak, ülkelerin dışişleri bakanlarının bölgeye ziyarete gittiğini anımsatan Davutoğlu,  şöyle devam etti:

"Birçoğu da ziyaretler esnasında İsrail'den veya Ramallah'tan, Batı Şeria'dan bizi arayarak, istişare etme ihtiyacı hissettiler. Özellikle ateşkes doğrultusunda çoğuna oraya kadar gitmişken bir de bizzat Gazze'ye gidin, gözlemleri bizzat yapın çünkü ortada söz konusu olan şey, herhangi bir diplomatik müzakereyle sonuca ulaştırılacak bir husus değil. Bir insanlık vicdanıyla ilgili bir konu. Bütün bu dışişleri bakanlarıyla yakın temas içinde olduk. İstişare içinde olduk ama gerek ateşkes sağlanması konusunda gerekse insanlık dramının durdurulması konusunda Avrupa Birliği'nden gelen tepkilerin çözüme yönelen, netice alıcı tepkiler olduğunu söylemek çok zor."

Özellikle son günlerde Muhmut Abbas'ın Ankara ziyareti sonrasında çok yoğun ateşkes çabalarının olduğunu vurgulayan Davutoğlu, dün akşamdan bu yana ABD'de Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştüğünü belirterek, "Dün gece, sabaha yakın, sabahın erken saatlerinde, biraz önce, toplantı esnasında da Katar Dışişleri Bakanı ile iki kez, Hamas yetkilileriyle de iki kez görüşme yaptım. Çok yoğun bir şekilde çerçeve üzerinde, kalıcı bir ateşkesi sağlayacak bir çerçeve üzerinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Alandaki durum gittikçe ciddileşiyor" diye konuştu.

Şucaiyye'de yaşananların, kabul edilebilir, herhangi bir şekilde mazur görülebilir bir tablo olmamasına rağmen, hala çok çekingen bir dil kullanılmasının ve İsrail'in saldırganlığı karşısında tavır alınmamasını anlamanın mümkün olmadığının altını çizen Davutoğlu,  şöyle konuştu:

"Biraz önce gelen bir haber, maalesef Gazze'de hastaneler de dahil olmak üzere stokların neredeyse tamamen tükenmiş durumda. Tam bir alarm haberidir. Yani sadece İsrail saldırıları değil, bu saldırılarda yaralı olarak kurtulmuş olanların tedavisi için dahi hastanelerin jeneratörlerini çalıştıracak enerji altyapısı kalmamış durumda. Dizel ve diğer yakıtlar tükenmiş haberi geldi, Kudüs konsolosluğumuza, büyükelçiliğimize yapılan başvurularda. Bunun üzerine acil tedbir alınmak üzere, piyasadan satın alınıp, Gazze'ye gönderilmesi için TİKA'ya gerekli talimatlar verildi. Harekete geçildi. Bunu da muhataplarımla tekrar paylaştım. Bu akşam görüşmelerimiz devam edecek. Sayın Kerry'i Mısır'dan İsrail'e geçti. Ban Ki-mun dün Sayın Başbakanımızla görüşme yapmıştı. Bu gece boyu, kalıcı bir ateşkesin bir an önce sağlanabilmesi, insani amaçlı bir ateşkesi sağlayacak müzakerelere imkan tanıyıcı bir kısa süre ateşkes üzerinde çalışıyoruz. Bu ateşkesin sağlanması için de bu gece boyu, çalışmalarımızı sürdürmeye kararlıyız."

Davutoğlu, "İnşallah en kısa zamanda Filistinli kardeşlerimizin, Gazze'deki çocukların, kadınların nefes almasını sağlayacak bir nebze olsun, temel ihtiyaçlarını karşılayacak ortamı temin edilmesini sağlayacak bir ateşkesi gerçekleştirebiliriz. Türkiye olarak biz her zaman Gazze'deki kardeşlerimizin yanında yer aldık, onun için üç günlük yas da ilan ettik. Bu konuda Filistinliler arayarak, teşekkürlerini ifade ettiler. Takdirle karşıladılar. Türk halkının ve Türkiye'nin, Gazze'nin yanında yer alması, bu şekilde milli yas ilanından duydukları derin takdir duygularını ilettiler" diye konuştu.

"Kim ne derse desin, kim susarsa susun, Avrupa Birliği veya diğerleri, bu katliamlar karşısında ne kadar sessiz kalırsa kalsın, Türkiye en gür sesle bu katliama tepki vermeye devam edecek" diyen Davutoğlu, "En etkin şekilde insani dramın durması için çaba sarf edecek En kısa sürede bir ateşkesin sağlanması için de çalmadığımız kapı, yürütmediğimiz diplomatik süreç kalmayacak" ifadelerini kullandı.

" Avrupa Birliği, Türkiye'nin en büyük dış politika projesidir"

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği'nin Türkiye için önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Sayın başbakanımızın da söylediği gibi Avrupa Birliği süreci, cumhuriyetimizin kuruluşundan sonra Türkiye'nin en büyük çağdaşlaşma projesidir. Avrupa Birliği, Türkiye'nin en büyük dış politika projesidir. Türkiye'nin şu andaki reformlarının arkasındaki önemli bir itici güç olduğunu da söylemek lazım. Biz Avrupa Birliği'ne tam eşit bir ülke olarak üye olmak istiyoruz. Yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz. Kalanları da yerine getirmeye hazırız. Avrupa Birliği'nden de siyasi engelleri kaldırarak, adil bir müzakere sürecini birlikte yürütmeyi arzu ediyoruz."

- Erzurum

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 30. Reform İzleme Grubu Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement