30 Yıl Önce Servet Ödediğiniz Teknolojiler Şimdi Bedava - Son Dakika
Ekonomi

30 Yıl Önce Servet Ödediğiniz Teknolojiler Şimdi Bedava

2000'li yıllar öncesinde binlerce dolar ödeyerek kullandığımız birçok teknoloji şu anda tek kuruş ödemeden cebimizde.

08.02.2016 15:00  Güncelleme: 15:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Her geçen gün gelişen teknoloji sayesinde artık bilgisayarlar ve internet hayatımızın değişmez parçası haline geldi. 2000'li yıllar öncesinde internet deyince akla gelen masaüstü bilgisayarlardan sonra, artık interneti daha akıllı olan cebimizdeki telefonlarda, hatta artık kolumuzdaki saatlerimizde de kullanır olduk. Kullanmanın da ötesine geçerek internetsiz yaşayamaz hale geldik.

İLETİŞİMİN MALİYETİ UCUZLADI

Bu durumun olumlu yanları da yok değil... En önemli etkilerinden biri olarak iletişim kolaylığı ve bu iletişimin maliyetinin ucuzlaması olarak gösterilebilir. Artık her an bir yakınımıza ulaşabiliyoruz ve bunun için de gelişen teknolojiler sayesinde çoğu kez bir bedel ödemiyoruz. Bütün bu iletişim teknolojilerini ve 1980'li yıllardaki maliyetlerini düşündüğünüzde ise karşımıza bugün inanması güç rakamlar çıkıyor.

1980'DE 250 BİN DOLARDI ŞİMDİ BEDAVA

Örneğin 1980 yılında bir şirket yönetim kurulu toplantısını video konferans ile yapmak isteseydi bunun için o zamanın parasıyla 250 bin dolar ödemek zorundaydı. Enflasyon düzeltmesini de işin içine katarsanız yani bugünün parasıyla bu rakam 600 bin dolara dayanıyor.

100 DOLARLIK TELEFONDAN BİNLERCE DOLARLIK TEKNOLOJİ

Sadece telekonferans değil dijital ses kaydediciler, kolumuzdaki dijital saatler, kameralar, müzik çalarlar için her birini ayrı ayrı satın almak ve 1000 doları bulan ücretler ödemek durumundaydık. Ama tüm bunlar artık satın alacağımız 100 dolarlık bir telefonda bile ek bir ücret ödemeden kullanmamız mümkün.

İşte 1980'li yıllarda binlerce dolar masraf yaptığımız şimdi ise tek bir kuruş bile ödemeden kullanabildiğimiz teknolojilerden bazıları...


30 Yıl Önce Servet Ödediğiniz Teknolojiler Şimdi Bedava

Son Dakika Ekonomi 30 Yıl Önce Servet Ödediğiniz Teknolojiler Şimdi Bedava - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • Habib: Facebookta 450 arkadaşı var, ama yalnız geziyor!! İşte teknoloji 43 1 Yanıtla
  • Samsunlu mhpli: AKEPELILERDE ZENGIN OLDU SİMDİ ACABA OZAMANDA ZENGİN OLURLSRMIYDI 1980 LERDE CALMA CIRPMA ÏLE 9 8 Yanıtla
  • zavir zavira: keske o zamanlara geri donseydikte simdi kullandigimiz bu teknolijik aletlerin hic biri olmasaydi.her gece bi evde toplanip oyunlar bile oynardik.hey gidi gunler. 13 2 Yanıtla
  • fb: teknolojiyi çok hızlı benimsedik avrupayı örnek aldık maneviyatımızı kaybettik hayırlı olsun vatana millete 6 4 Yanıtla
  • Çotanak: 1994 yilinda 14 ton findik parasi karsiligi 184 bin liraya 1975model alman ford minubus almistim, simdi findik 10,liradan 140 bin lira, bu paraya suan ikinci el otobus alirim. 6 3 Yanıtla
  • Tarik: Ben de cok özlüyorum o eski günlerimi. Ilk Iphone aldigimda ne kadar sevinmistim. Hele ilk Ipad aldigimda sevincten maf olmustum. Ah ulen yaslaniyoruz be, duygulandim yine. 2 7 Yanıtla
  • kmm: çok para çoook ozaman şimdi yemeyelim her gön 10 tl sikara 5 lira internet tlofon 5 tl kahvaltı 15 tl öğlen yemeyi 20 tl akşam yameyi yani gönlük 55 tl bunu aya ve yillara çarp 15 sene sonra kaçpara çikiyor ortaya böyle haver mi olur 1 0 Yanıtla
  • Erdoğan: Ekonomide seçim sonrası için felaket senaryoları yazanlar var, onları yakından takip ediyoruz
    14:31 Erdoğan: Ekonomide seçim sonrası için felaket senaryoları yazanlar var, onları yakından takip ediyoruz

    Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni"nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Seçim sonrası için felaket senaryoları yazarak ekonomi programını sabote etmek için çalışanlar var, onları yakından takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

  • Bursa'da 2023 yılında çıkan orman yangınlarında zarar gören araziye 180 bin fidan dikilecek
    14:14 Bursa'da 2023 yılında çıkan orman yangınlarında zarar gören araziye 180 bin fidan dikilecek

    Bursa'da 2023 yılında çıkan orman yangınlarında zarar gören 177 hektarlık orman arazisine 180 bin fidan dikilecek. Bursa Orman Bölge Müdürü Esat Şimşek, yangın sonrası yapılan fidan dikim çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Şimşek, yangında zarar gören alanların orman statüsüne kavuşması için ağaçlandırma ve fidan dikme faaliyetlerinin sürdürüldüğünü belirtti. Ayrıca, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü'nün orman yangınlarını önleme ve mücadele konusunda çalışmalara başladığı da aktarıldı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi İşçileri TİS Görüşmelerinde Tıkanma Nedeniyle Eyleme Çıktı
    14:06 İzmir Büyükşehir Belediyesi İşçileri TİS Görüşmelerinde Tıkanma Nedeniyle Eyleme Çıktı

    Belediye-İş Sendikası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında devam eden TİS görüşmelerinin tıkanması sonucu yaklaşık 6 bin işçi eyleme çıktı. İşçiler, alın terinin karşılığını almak için belediye yönetimi ile görüşmek istediklerini belirtti.

  • Kuşadası Ticaret Odası, Çağrı Merkezi / Müşteri Hizmetleri Hizmet Standartları Eğitimi Düzenledi
    14:02 Kuşadası Ticaret Odası, Çağrı Merkezi / Müşteri Hizmetleri Hizmet Standartları Eğitimi Düzenledi

    Kuşadası Ticaret Odası tarafından düzenlenen 'Çağrı Merkezi / Müşteri Hizmetleri Hizmet Standartları' konulu eğitim, çağrı merkezi sektöründe istihdam sağlamak isteyen ve çağrı merkezi bulunan işletmelerin temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Eğitimde, çağrı merkezi kriterleri, müşteri sadakati, hizmet standartları ve doğru iletişim konuları ele alındı.

  • Sinop'ta TKDK İrtibat Ofisi Açıldı
    13:59 Sinop'ta TKDK İrtibat Ofisi Açıldı

    Sinop'ta Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İrtibat Ofisi açıldı. Vali Mustafa Özarslan, açılışta yaptığı konuşmada, TKDK'nin Sinop'ta hayvancılık yatırımlarından gıda sanayi tesislerine kadar pek çok alanda yatırımcıları bilgilendireceğini belirtti. IPARD III Programı ile Sinop çiftçisine yüzde 50 ile yüzde 75 arasında hibe desteği sunulacak.

  • Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Tüketici İl Hakem Heyetini kabul etti
    13:45 Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Tüketici İl Hakem Heyetini kabul etti

    Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Tüketici İl Hakem Heyetini, Dünya Tüketiciler Günü dolayısıyla kabul etti. Heyet, yürüttükleri çalışmalar hakkında Vali Ünsal'a bilgi verdi. Vali Ünsal, heyete başarılar dileyerek Dünya Tüketiciler Günü'nü kutladı.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, maden işçilerinin aileleriyle iftarda buluştu
    13:44 Enerji Bakanı Bayraktar, maden işçilerinin aileleriyle iftarda buluştu

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen heyelan sonrası toprak altında kalan 9 maden işçisinin aileleriyle iftarda bir araya geldi. Bayraktar, çalışmaları yakından inceleyerek bilgi aldı ve kararlılıkla arama çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

  • BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yükseldi
    13:44 BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yükseldi

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,54 artışla 8.852,28 puana yükseldi. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 134,16 puan arttı. Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 1,70, hizmetler endeksi yüzde 1,03, teknoloji endeksi yüzde 3,26, sanayi endeksi yüzde 1,21 değer kazandı. Altının ons fiyatı 2 bin 154 dolar olarak belirlendi.


Advertisement