300 Yıllık Ahşap Terazi İlgi Görüyor - Son Dakika
Güncel

300 Yıllık Ahşap Terazi İlgi Görüyor

300 Yıllık Ahşap Terazi İlgi Görüyor

Karaman'da kafe sahibi Mustafa Ünlü'nün işyerine aksesuar olarak koyduğu dedelerinden kalma yaklaşık 300 yıllık ahşap terazi büyük ilgi görüyor.

13.09.2016 11:13  Güncelleme: 12:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde kafeterya işleten 41 Mustafa Ünlü'nün işyerine aksesuar olarak koyduğu dedelerinden kalma yaklaşık 300 yıllık ahşap terazi ilgi görüyor. Tek kefeli terazi, okka ve dirhem üzerinden ağırlık ölçüyor.

BİLİNEN TARİHİ 300 YIL

Mustafa Ünlü, ahşap terazinin, annesi 78 yaşındaki Gülmen Ünlü tarafından kendisine hediye edildiğini ve işyerinde diğer aksesuarların yanına koyduğunu belirtti. Terazinin müşterilerin ilgisini çok çektiğini ifade eden Mustafa Ünlü, "Terazi, annemin, dedesinin, dedesinden kalmadır. Terazinin bilinen tarihi 300 yıl ama biz daha eski olduğunu ve yaklaşık 500 yıllık olabileceğini düşünüyoruz" dedi.

300 Yıllık Ahşap Terazi İlgi Görüyor

ESKİ AĞIRLIK BİRİMLERİNE GÖRE AYARLANMIŞ

Terazinin ağırlığın konduğu kefe ve ölçümün yapıldığı topuz olmak üzere iki parçadan oluştuğunu belirten Ünlü, "Terazinin yuvarlak kefesi ve topuzu bulunmaktadır. Terazinin kefesinin ağırlığı 700, topuzu da 700 gram. Şimşir ağacından yapılmış olan terazi, okka ve dirhem üzerine kurgulanmış. Ağırlık birimlerinin olduğu bölgeler kertilmiş. Kertiklerin dengine üst kısımlarına da işaretler konulmuş. Teraziye 1280 gram ağırlık koyduğumda 1 okka geldi" diye konuştu.

300 Yıllık Ahşap Terazi İlgi Görüyor

"BABAM BU TERAZİYLE SEBZE MEYVE SATARDI"

Mustafa Ünlü'nün annesi Gülmen Ünlü de şunları söyledi:

"Babama terazi dedesinden kalmış. Babam bu teraziyle bahçede yetiştirdiği meyve ve sebzeleri satardı. Babam vefat ettikten sonra da ben kullanmaya başladım. Bu terazinin özelliğinden biri de şimşir ağacından yapılmış olması. Terazinin bilinen tarihi 300 yıl. Ancak tarihinin daha Da eski olabilir."

300 Yıllık Ahşap Terazi İlgi Görüyor

300 Yıllık Ahşap Terazi İlgi Görüyor

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 300 Yıllık Ahşap Terazi İlgi Görüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement