31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü - Son Dakika
Sağlık

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, günde 8 saat sigara dumanına maruz kalmanın 5 sigara içmekle eşit sayıldığına dikkat çekerek, ebeveyni sigara içen çocukların yılda 30 ile 80 adet sigarayı farkında olmadan içtiğini belirtti.

27.05.2016 14:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, günde 8 saat sigara dumanına maruz kalmanın 5 sigara içmekle eşit sayıldığına dikkat çekerek, ebeveyni sigara içen çocukların yılda 30 ile 80 adet sigarayı farkında olmadan içtiğini belirtti.

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, yaptığı yazılı açıklamada, tütün tüketiminin dünya genelinde her yıl 6 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirterek tütün kullanımı, önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olduğunu bildirdi.

Dünyada 15 yaş üzeri her 3 erişkinden birinin tütün kullandığına dikkati çeken Akan, "Ülkemizde ise 15 yaş üzeri tütün kullanan kişi sayısı 14,8 milyondur. Türkiye'de 2008 yılında her 100 kişiden 31'i tütün kullanmakta iken 2012 yılında bu oranın yüzde 27 olduğu tespit edilmiştir." ifadelerini kullandı.

Akan, içilen her sigaranın insan ömrünü ortalama olarak 11 dakika kısalttığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu süre, genetik ve diğer hastalıklara bağlı olarak artıp azalmakla birlikte sigaranın, ömrü ortalama 12 yıl kısalttığı saptanmıştır. Sigarayı 1 kez deneyen 4 kişiden 3'ü bağımlı hale gelir. Dudaklarımıza dumanın değdiği andan itibaren 8 saniyede beyne ulaşan nikotin, yaklaşık 100 bin beyin hücremizin ölümüne sebep olur ve bu ölen hücreler asla yenilenmez. Sigara içenlerin yarısı sigaraya bağlı nedenler yüzünden beklenenden erken dönemde ölmektedir. Tüm kanserlerin yüzde 30'unun nedeni sadece sigaradır. Bilindiği gibi sigara yalnız içeni değil, aynı ortamda bulunanı da öldürmektedir. 8 saat sigara dumanına maruz kalmak, günde 5 sigara içmekle eşit sayılıyor. Eşi sigara içen kadınlarda akciğer kanserinden ölüm 2-3 kat artmaktadır. Hamileliğinde sigara içen annelerin bebekleri; yüzde 10-15 oranında eksik kilolu ve aynı oranda zeka geriliği ile doğmak zorunda kalabilmektedir. Anne ve babası sigara içen çocuklar, yılda 30-80 adet sigarayı farkında olmadan içmektedirler."

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement