33. İstanbul Film Festivali 5–20 Nisan 2014 Tarihleri Arasında 200'ü Aşkın Filmle İzleyiciyle... - Son Dakika
Güncel

33. İstanbul Film Festivali 5–20 Nisan 2014 Tarihleri Arasında 200'ü Aşkın Filmle İzleyiciyle...

33. İstanbul Film Festivali 5–20 Nisan 2014 Tarihleri Arasında 200\'ü Aşkın Filmle İzleyiciyle...

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, onuncu kez Akbank'ın desteğiyle düzenlenecek İstanbul Film Festivali bu yıl da sinemaseverlerin karşısına zengin bir programla çıkıyor.

06.03.2014 08:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, onuncu kez Akbank'ın desteğiyle düzenlenecek İstanbul Film Festivali bu yıl da sinemaseverlerin karşısına zengin bir programla çıkıyor. Her yıl yaklaşık 150 bin izleyiciye ulaşan ve Türkiye'nin en büyük sinema etkinliği olarak görülen İstanbul Film Festivali'nin 33'üncüsü 5 Nisan'da başlıyor. Akbank'ın onuncu kez desteklediği İstanbul Film Festivali, 5-20 Nisan tarihlerinde arasında gerçekleştirilecek. Programındaki filmlerin niteliği ve çeşitliliğinin yanı sıra ulaştığı izleyici sayısıyla da dünyada da haklı bir üne sahip olan İstanbul Film Festivali, sinemaseverlere 20'nin üzerinde bölümde 200'ü aşkın filmin yanı sıra usta sinemacıların katılacağı söyleşiler, atölye çalışmaları ve sinema dersleriyle dolu iki hafta yaşatacak.

-BİLETLER 22 MART'TA SATIŞA ÇIKIYOR-

33. İstanbul Film Festivali biletleri 22 Mart Cumartesi günü saat 10.00'dan itibaren satışa sunulacak. Festivalin gösterimleri Beyoğlu'nda Atlas, Beyoğlu, Nişantaşı City Life (City's), Ortaköy'de Feriye ve Kadıköy'de Rexx olmak üzere 5 sinema ile İstanbul Modern ve Pera müzelerinin salonlarında yapılacak. 33. İstanbul Film Festivali'nde bilet fiyatları tam 16 TL, öğrenci ile 65 yaş ve üstü sinemaseverler için ise 21.30 seansları ve Akbank Galaları'nın ilk gösterimleri haricinde 11 TL olacak. Akbank Galaları bölümündeki filmlerin Atlas Sineması'nda yapılacak olan ilk gösterimlerinin bilet fiyatları 20 TL olacak. Hafta içi gündüz seanslarındaki indirimli bilet uygulaması bu yıl da devam edecek. İstanbul Modern ve Pera müzelerinin salonlarındaki gösterimlerin tümü, diğer salonlardaki gösterimlerin ise hafta içi 11.00, 13.30 ve 16.00 seansları yalnızca 6 TL olacak.

-YENİ BÖLÜMLER-

Sinemaseverler, 2013 ve 2014'ün nitelikli yapımlarından sinemanın unutulmaz klasiklerine, usta yönetmenlerin başyapıtlarından Sundance ve Berlin film festivallerinde prömiyerleri yapılan eserlere, belgesellerden çocuk filmlerine uzanan bir yelpazedeki programı takip edebilecekler. Festival, klasikleşmiş bölümlerinin yanı sıra 2014 yılına özel bölümleriyle de ses getirecek. İstanbul Film Festivali Türkiye'de sinemanın 100. yılını 38 filmlik özel bir seçkiyle kutluyor.Türkiye sinemasının 100. yılı için sinema yazarları Fatih Özgüven ve Engin Ertan, akademisyenler Selim Eyüboğlu ve Umut Tümay Arslan ile İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan tarafından hazırlanan "Bu İkiliye Dikkat"başlıklı bölümün yanısıra, aşkın ne yaşı ne de cinsiyeti olduğunun altını çizen "Nerdesin Aşkım" adlı yeni bir kategori daha bulunuyor. Bu bölümde aşkı bulmanın bin bir yolu olduğunu anlatan filmler yer alıyor.

-RUS YÖNETMEN ALEKSEY GERMAN'IN TÜM FİLMLERİ-

2014 yılında kutlanan Polonya-Türkiye arası diplomatik ilişkilerinin tesisinin 600. yıldönümü ile ilgili kutlamaların kültür programı çerçevesinde hazırlanan "Polonya Canlandırma Sineması" ve Marin Karmitz'in kurduğu prodüksiyon şirketi MK2'nün 40. yılı şerefine hazırlanan "MK2-40. Yıl" festivalin heyecan verici projeleri arasında yer alıyor. Yalnızca altı film yapmasına rağmen, Rus sinemasının dünyadaki önemli temsilcilerinden biri olan, adı çoğu zaman Tarkovski'yle birlikte anılan Aleksey German'ın tüm filmleri festival kapsamında izleyiciyle buluşacak. Festivalde ayrıca Türkiye sinemasının 100. yılı vesilesiyle, Balkanlar'ın ilk sinemacıları Yanaki ve Milton Manaki'nin restore edilen filmlerinin tamamı gösterilecek. Türkiye'den sinemacıları uluslararası profesyoneller ile bir araya getiren Köprüde Buluşmalar'ın dokuzuncusu da yine festival kapsamında yapılacak.

-2014 TÜRK SİNEMASININ 100.YILI-

33. İstanbul Film Festivali programı İKSV Resmi Konaklama Sponsoru Martı İstanbul Hotel'de düzenlenen bir toplantıyla, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil ve İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan tarafından basına açıklandı.Toplantının açış konuşmasını yapan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner festivalin destekçilerine teşekkür ederek 2014'ün Türkiye sinemasının 100. yılı olduğunun altını çizdi. Taner, 100 yıllık tarih içerisinde İstanbul Film Festivali'nin ülke sinemasına yaptığı katkılardan mutluluk duyduklarını belirtti. Bundan 33 yıl önce 6 filmin gösterimiyle bir "film haftası' olarak başlayan İstanbul Film Festivali'nin, bugün görkemli bir sinema şöleni haline geldiğinin altını çizen Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil de konuşmasında şu görüşleri ifade etti: "Bu yıl aynı zamanda Türk sineması da 100'üncü yılını geride bıraktı. Ne mutlu bizlere ki, İstanbul Film Festivali'nin 33'üncü yılında, sinemamızın geldiği nokta hepimize gurur veriyor. İstanbul Film Festivali'nin, yürekten desteklediğimiz sinemamızdaki bu gelişimde ve kaydettiği başarılarda önemli bir payı bulunduğuna inanıyorum. Akbank olarak Türkiye'nin en uzun soluklu ve önemli sanat etkinlikleri arasında yer alan festivali 10'uncu kez desteklemekten onur duyuyoruz" dedi. Binbaşgil konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Böyle bir festivale sahip olmamızda büyük emeği bulunan, öncü kişiliği ve rehberliğiyle hatıralarımızda hep yaşayacak olan Sayın Şakir Eczacıbaşı'nı saygıyla anıyorum. Ayrıca, kültür ve sanat hayatımıza 40 yılı aşkın bir süredir olağanüstü katkılarda bulunan İKSV'nin değerli ekibine ve başkan Sayın Bülent Eczacıbaşı'na teşekkür ediyorum."33. İstanbul Film Festivali, 4 Nisan Cuma akşamı yapılacak açılış töreniyle başlayacak. Açılış töreni NTV'den canlı yayımlanacak. Törenin hemen ardından Stephen Frears'in, festival kapsamında "Akbank Galaları"nda izlenebilecek son filmi Philomena/ Umudun Peşinde, festivalin açılış filmi olarak gösterilecek.

-ONUR ÖDÜLÜ WALESA FİLMİYLE ANDREY WAJDA'YA-

İstanbul Film Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü bu yıl, tarih, savaş ve insan yazgısı kavramlarını sık sık yapıtlarına konu eden büyük usta Polonyalı yönetmen Andrzej Wajda alacak. Ödülü, sağlık sorunlarından ötürü İstanbul'a gelemeyecek olan yönetmenin adına, yönetmenin Walesa: Man Of Hope/ Walesa adlı filminin 12 Nisan Cumartesi günü yapılacak gösteriminden önce filmin başrol oyuncusuna verilecek. İstanbul Film Festivali Onur Ödülleri de bu yıl yedi saygın isme takdim edilecek. Festivalin açılış töreninde Türkiye sinemasına yıllar boyu emek vermiş senarist Umur Bugay, oyuncu Sevda Ferdağ, yapımcı Abdurrahman Keskiner, oyuncu Eşref Kolçak, müzisyen Atilla Özdemiroğlu ile yönetmen, senarist ve yapımcı İrfan Tözüm'e İstanbul Film Festivali Onur Ödülleri verilecek..İstanbul Film Festivali, popüler ve nitelikli film yapımcılığında 40. yılını kutlayan Fransız yapım şirketi MK2'nün kurucusu Marin Karmitz'e de Sinema Onur Ödülü takdim edecek.

-FESTİVALDE ALTIN LALE HEYECANI-

İstanbul Film Festivali'nin Altın Lale Uluslararası ve Ulusal Yarışmaları kapsamında bu yıl da Türkiye ve dünya sinemasının seçkin yapımları ödül için yarışacak. 33. İstanbul Film Festivali'nin "Uluslararası Yarışma" bölümünde festivalin büyük ödülü Altın Lale için, sanat ve sanatçı temasını işleyen ya da bir edebiyat eserinden uyarlanan 11 film yarışacak. Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Altın Lale Ödülü, bu yıl da Eczacıbaşı Topluluğu tarafından 25 bin Euro'luk para ödülüyle desteklenecek.33. İstanbul Film Festivali Altın Lale Uluslararası Yarışma Jürisi'nin başkanlığını A Separation/ Bir Ayrılık ve The Past/ Geçmiş filmleriyle tanınan İranlı yönetmen Asghar Farhadi üstlenecek.

-ULUSAL YARIŞMA VE TÜRKİYE SİNEMASI-

İstanbul Film Festivali'nde Ulusal Yarışma ve Türkiye Sineması sponsorluğunu, festivale 27 yıldır destek veren Anadolu Efes üstlenecek. Festivalde Türkiye'den, yapımı 2013-2014 sezonunda tamamlanmış filmlerin bir araya geldiği "Türkiye Sineması" bölümünde "Ulusal Yarışma"nın yanı sıra "Yarışma Dışı", "Belgeseller" ve "Yeni Türkiye Sineması" başlıkları altında 35 film gösterilecek. "Ulusal Yarışma" jüri başkanlığını, Türkiye sinemasının usta yönetmenlerinden Derviş Zaim üstlenecek. Altın Lale Ulusal Yarışma'da ödül için bu yıl 10 film jüri karşısına çıkacak. Yarışmadaki 5 film dünya,3 film ise Türkiye prömiyeri yapacak.

-SEZONUN MERAKLA BEKLENENLERİ "AKBANK GALALARI"NDA-

İstanbul Film Festivali'nin popüler bölümlerinden "Akbank Galaları"nda, geniş kitleye seslenen, yıldızları usta yönetmenlerle buluşturan, merakla beklenen filmlerin Türkiye'deki ilk gösterimleri yapılacak. Gösterimler Beyoğlu'ndaki Atlas sinemasında yapılacak.Wes Anderson'ın Berlin Film Festivali'nin açılışını yapan ve Jüri Büyük Ödülü'nü de kazanan son filmi The Grand Budapest Hotel/ Büyük Budapeşte Oteli, Akbank Galaları'nın merakla beklenen filmlerinden.Schindler'in Listesi ve İngiliz Hasta filmlerinde canlandırdığı karakterlerle en iyi erkek oyuncu dalında Oscar'a aday gösterilen Ralph Fiennes, Büyük Budapeşte Oteli'nin başrolünün yanı sıra The Invisible Woman/ Görünmeyen Kadın filminde bu kez hem yönetmen hem de oyuncu olarak karşımıza çıkıyor. 2003 yılında İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülü'nü alan yönetmen Stephen Frears'ın Martin Sixsmith'in The Lost Child of Philomena isimli kitabından uyarladığı son filmi Philomena/ Umudun Peşinde de Akbank Galaları kapsamında izleyicilerle buluşacak. Roman Polanski'nin aynı adlı ünlü tiyatro oyunundan uyarladığı ve Cannes'da Altın Palmiye için yarışan son filmi Venus in Fur/ Kürklü Venüs merakla beklenen Gala filmlerinden. Akbank Galaları bölümünün en merakla beklenen filmleri Villeneuve'den.Kanadalı yönetmen Denis Villeneuve 2013 yılında yaptığı son iki filmi Enemy/ Düşman ve Prisoners/ Tutsak ile bu yıl yine festival programında. Yönetmen Fred Schepisi'nin merakla beklenen filmi Words and Pictures/ Sözcükler ve Resimler de Türkiye'deki sinemaseverlerle ilk defa "Akbank Galaları"nda buluşacak filmlerden.

-USTALAR'DAN SEÇKİLER-

Festivalin vazgeçilmezleri arasında görülen "Ustalar" bölümünde sinemaseverler, dünya sinemasına yön vermeyi sürdüren, yıllara meydan okuyan usta yönetmenlerin son filmlerini izleme fırsatı bulacak. Efsane yönetmen Andrzej Wajda'nın Robert Wieckiewicz, Agnieszka Grochowska ile Iwona Bielska'nın başrollerini paylaştığı son filmi Walesa. Man Of Hope./ Walesa'nın yanı sıra, Exotica ve Ararat filmleriyle tanınan yönetmen Atom Egoyan'ın son filmi Devil's Knot/ Şeytan Düğümü,Philippe Garrel'in yeni filmi Jealousy/ Kıskançlık, Terry Gilliam'ın son filmi The Zero Theorem/ Sıfır Teorisi, Bertrand Tavernier'nin San Sebastián Film Festivali'nde En İyi Senaryo Ödülü'nü alan son filmi Quai d'Orsay/ Dışişleri bu bölümde gösterilecek filmler arasında yer alıyor. Sabah Gazetesi sponsorluğundaki "Dünya Festivallerinden" bölümü, festival izleyicilerine 20 yönetmenin yakın dönemde uluslararası festivallerde gösterilen, çoğu ödüllü son yapıtlarından örnekler sunacak.

-ANILARINA BÖLÜMÜNDE ÇOK ÖZEL FİLMLER-

Festivalin "Anılarına" bölümünde yakın zamanda kaybettiğimiz sinema üstatlarının filmleri sinemaseverlerle buluşacak. Festival, Tuncel Kurtiz'i Zeki Ökten'in Sürü filmiyle anıyor. Ekim 2013'te kaybettiğimiz Patrice Chéreau'nun kariyerinin zirvelerinden sayılan ve 1994'te Cannes'da Jüri Ödülü kazanan La Reine Margot/ Kraliçe Margot ile,1962'de En İyi Film dahil yedi Oscar kazanan Lawrence of Arabia/ Arabistanlı Lawrence da bu bölümde gösterilecek filmler arasında yer alıyor. Hayatını kaybeden Bigas Luna'yı festival bütün dünyada büyük tartışma yaratan ve Penelope Cruz'a da yıldızlık yolunu açan Jamón, Jamón/ Jambon Jambon filmiyle anıyor.Festivalde Macar yönetmen Miklos Jancso anısına The Red and The White/ Kızıl ve Beyaz filmi gösterilecek.Yakın zamanda kaybettiğimiz oyuncu ve yönetmen Harold Ramis'i de artık kültleşmiş Grundhog Day/ Bugün Aslında Dündü filmiyle izleyicilerle buluşacak.Ani ölümüyle sinema camiasını derin üzüntüye boğan Philip Seymour Hoffman'ı festival son yıllardaki en unutulmaz performanslarından biri olan Paul Thomas Anderson'ın The Master filmiyle anıyor. Festival, Mart ayının başında aramızdan ayrılan Fransız yeni dalgasının usta ismi Alain Resnais'nin, Berlin'de eleştirmenler birliği FIPRESCI Ödülü ve Alfred Bauer Yeni Bakışlar Gümüş Ayı Ödülü kazanan son filmi Life of Riley/ Riley'nin Hayatı ile izleyicinin karşısına çıkacak.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel 33. İstanbul Film Festivali 5–20 Nisan 2014 Tarihleri Arasında 200'ü Aşkın Filmle İzleyiciyle... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sea of Thieves, 40 milyon oyuncuya ulaştı ve PlayStation 5 için çıkacak
    19:10 Sea of Thieves, 40 milyon oyuncuya ulaştı ve PlayStation 5 için çıkacak

    Rare tarafından geliştirilen ve Microsoft Studios tarafından piyasaya sürülen popüler korsanlık oyunu Sea of Thieves, dünyanın dört bir yanından milyonlarca oyuncuya sahip. Oyun, yakın zamanda PlayStation 5 için de çıkacak. Sea of Thieves, 30 Nisan itibariyle PlayStation 5 için piyasaya sürülecek ve oyuncu sayısı daha da artacak. Oyun, Steam'de 39,99 dolar, Xbox Store'da 669 TL ve PlayStation Store'da 999 TL fiyatla satılıyor. Sea of Thieves'in PC sistem gereksinimleri de açıklandı.

  • Turkcell, iletişim teknolojileri sektöründe 30. yılını kutluyor
    19:10 Turkcell, iletişim teknolojileri sektöründe 30. yılını kutluyor

    Turkcell, iletişim teknolojileri sektöründe 30. yılını kutluyor. Turkcell, 30. yıla özel sürpriz GB ve dakika avantajları sunacak. Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, şirketin 30. yılını değerlendirerek, Türkiye'yi bireysel ve kurumsal anlamda dijitalleştirmek için çalışacaklarını belirtti. Turkcell'in 30. yıl kutlamaları, farklı sürprizler ve avantajlar sunacak. Abonelerin paketlerindeki GB ve dakikalar iki katına çıkarken, gençlere yönelik kampanyalar da devam edecek. Yıl boyunca sürecek reklam kampanyasının yüzü ise oyuncu Kerem Bürsin oldu. Turkcell, gelecek stratejisinde yenilikçi teknolojilere odaklanarak ülkemizin gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor. Turkcell, sadece bireylere değil, kritik altyapılara da hizmet vererek geniş bir etki alanı yaratıyor. Stratejik odak noktaları arasında veri, enerji, siber güvenlik ve yapay zeka yer alıyor.

  • Yeni nesil Citroen C3 Aircross özellikleri ve satış planı
    19:09 Yeni nesil Citroen C3 Aircross özellikleri ve satış planı

    2024 yılında satışa sunulması planlanan yeni nesil Citroen C3 Aircross, tam elektrikli, hibrit ve benzinli olmak üzere 3 farklı versiyonla karşımıza çıkacak. Araç, uzun gövde tasarımıyla dikkat çekiyor ve 7 koltuklu bir opsiyon sunuyor. Citroen'in yeni marka kimliğiyle piyasaya sürülecek olan C3 Aircross, yeni logo ve ön far tasarımıyla öne çıkıyor. Motor özellikleri henüz ayrıntılı olarak açıklanmasa da, 1.2 litre üç silindirli turbo motor ve hibrit motor seçenekleri bekleniyor. Tam elektrikli versiyonun ise 154 beygirlik güç ve 400 km menzil sunması tahmin ediliyor.

  • Yandex, Türkiye'deki işletmelere haritalama çözümleri sunuyor
    19:09 Yandex, Türkiye'deki işletmelere haritalama çözümleri sunuyor

    Yandex, Türkiye'deki işletmelere haritalama, coğrafi konum ve navigasyon çözümlerini Yandex Maps API markasıyla tanıttı. Yandex Maps API, rota planlama, adres yönlendirme, navigasyon ve yer arama gibi hizmetler sunarak e-ticaret platformları, perakende zincirleri, lojistik firmaları ve diğer kuruluşlara fayda sağlıyor. Yandex Maps API'nin Türkiye'de 4 milyon aktif kullanıcısı bulunan Yandex Navigator uygulamasının temelini oluşturduğu belirtiliyor. Yandex Maps API, dünya genelinde 50.000'den fazla şirket tarafından kullanılıyor ve Türkiye'de lisanslama esnekliği ve ücretsiz kullanım seçeneği sunuyor.

  • Masterpass, 9. yıl dönümünü kutluyor: Kullanıcı ve kart sayısı açıklandı
    19:09 Masterpass, 9. yıl dönümünü kutluyor: Kullanıcı ve kart sayısı açıklandı

    Mastercard, Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve dünya geneline ihraç edilen dijital ödeme ve kart saklama çözümü Masterpass'in dokuzuncu yıl dönümünü kutluyor. Masterpass, 2024 itibarıyla 40 milyon kayıtlı tekil kullanıcıya, 70 milyon kayıtlı karta ve 4 binden fazla üye işyerine ulaşmış durumda. Türkiye'nin en büyük dijital ödeme platformu olan Masterpass, ülkedeki e-ticaret ödemelerinin üçte birini işletiyor. Ayrıca, Masterpass'in küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin dijital dönüşümüne destek olduğu ve e-ticaret altyapı sağlayıcılarıyla iş birliği yaparak KOBİ'lerin satın aldıkları e-ticaret paketlerine entegre olduğu belirtiliyor. Masterpass, kullanıcı verilerinin güvenli bir şekilde saklandığı ve yüksek güvenlik önlemleriyle muhafaza edildiği bir platform olarak öne çıkıyor.

  • Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda öğrencilerin atıktan sanata ürünleri sergilendi
    19:04 Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda öğrencilerin atıktan sanata ürünleri sergilendi

    Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı'nda, Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin atıklardan yaptığı ürünler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü standında sergilendi. Karnavalın ana teması olan karbon ayak iziyle ilgili bilinçlendirme yapılırken, öğrencilerin geri dönüşüm bilincini ve doğa sevgisini aşıladığı belirtildi.

  • Çorum'un Alaca ilçesinde yağmur duası edildi
    19:03 Çorum'un Alaca ilçesinde yağmur duası edildi

    Alaca Belediyesi, bayar ayarlarının kurak geçmesi nedeniyle yağmur duası etkinliği düzenledi. Cuma namazının ardından Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, Alaca Belediye Başkanı Şerif Arslan ile birlikte yağmur duası yaptı.


Advertisement