39 Bin Dolarlık Kanser İlacını Beklerken Öldü - Son Dakika
Güncel

39 Bin Dolarlık Kanser İlacını Beklerken Öldü

39 Bin Dolarlık Kanser İlacını Beklerken Öldü

Adana'da lenf kanseri tedavisi gören 2 çocuk babası 41 yaşındaki Necati Aslan, doktorların 3 ay kullanmasını önerdiği ancak Sosyal Güvenlik Kurumu'nca (SGK) karşılanmayan 39 bin dolarlık kanser ilacını beklerken yaşamını yitirdi.

14.04.2015 13:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana'da lenf kanseri tedavisi gören 2 çocuk babası 41 yaşındaki Necati Aslan, doktorların 3 ay kullanmasını önerdiği ancak Sosyal Güvenlik Kurumu'nca (SGK) karşılanmayan 39 bin dolarlık kanser ilacını beklerken yaşamını yitirdi.

Seyyar satıcılık yapan ve sosyal güvencesi bulunmayan Necati Aslan, 2003'te boğazında şişlik ve ağrı şikayetiyle hastaneye gitti. Bir tür lenf kanseri olan 'Relaps Hodgkin Lenfoma' tanısı konulan Necati Aslan, bugüne kadar ilaç alıp kemoterapi gördü. Geçen ay durumu ağırlaşınca, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Onkoloji  bölümüne götürülen Necati Aslan, yatırılarak tedaviye alındı. Prof.Dr. Selma Paydaş, hastalığın tedavisi için Necati Aslan'a 'Nivolumab' etken maddesini içeren kanser ilacını 3 ay süreyle kullanması gerektiği yönünde rapor verdi.

SGK KARŞILAMADI

Sağlık Bakanlığı da, verilen raporu onayladı. İlaçları almak için Türk Eczacılar Birliği (TEB) Yurt Dışından İlaç Temini Birimi'ni arayan ve 3 aylık kullanım fiyatının toplam 39 bin dolar olduğunu öğrenen Necati Aslan'ın eşi Selma Aslan, 31 Mart 2015'te SGK'ya ilaç bedelinin ödenmesi amacıyla başvurdu. SGK ise aynı gün, "Yurt dışından getirilmesi gereken 'nivolumab' etken maddesini içeren 'Opdivo' adlı ilaç, SGK Başkanlığı'nın yayınladığı Sağlık Uygulama Tebliği'nin 'Bedeli Ödenecek İlaçlar' listesinde ve Yurt Dışı İlaç Fiyat' listesinde bulunmadığından bedeli kurumumuzca ödenememektedir" diye yanıt verdi. TEB Yurt Dışından İlaç Temini Birimi görevlileri ise 'Opdivo' adlı ilacın 100'lük olarak tabir edilen fiyatının 4 bin 922 dolar olduğunu söylemekle yetindi.

ACILI KARDEŞ TEPKİ GÖSTERDİ

Tedavisi için son çare olarak görülen ilaçları bekleyen Necati Aslan, bu sabah saatlerinde tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Gözü yaşlı yakınları tarafından hastane morgundan alınan Necati Aslan'ın cenazesi, Buruk Mezarlığı'nda toprağa verildi. Ağabeyinin cenazesini alırken isyan eden Murat Aslan, şunları söyledi:

"Yalvardık, yakardık, sesimizi duyuramadık. Paramız yok diye ağabeyim mum gibi eriyip gitti. Bu utanç verici durum ibret olsun. Bir Necati Aslan daha ölmesin. 39 bin dolarmış ödenecek para. Bu para çok para mı? Bir hayat 39 bin dolar mı? Ellerinde imkan olup da imkanları bizden esirgeyenlerin vicdanları nasıl rahat edecek? Allah'larından bulsunlar. Nasıl rahat uyuyacaklar merak ediyorum. Hastamız vefat edince de bizi hiç kimse aramadı. Artık ilaçları alsınlar, bir kenarda tutsunlar. Ağabeyimin ölümünü bekliyorlardı ve o da gerçekleşti. Acılar içinde can verdi. Sorumlular hakkında şikayetçi olma konusunu henüz bilmiyorum. Dünyayı bana verseler geri gelir mi? Biz para pul istemedik, sadece ilaç istedik. Türkiye Cumhuriyeti devleti bu ilacı bulamaz mıydı? Kime ne diyeceğiz?" - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 39 Bin Dolarlık Kanser İlacını Beklerken Öldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement