Suçsuz Yere 4,5 Yıl Hapis Yatan Kadın, 81 Bin Lira Tazminat Kazandı - Son Dakika
Güncel

Suçsuz Yere 4,5 Yıl Hapis Yatan Kadın, 81 Bin Lira Tazminat Kazandı

Suçsuz Yere 4,5 Yıl Hapis Yatan Kadın, 81 Bin Lira Tazminat Kazandı

İzmir'de 7 yıl önce, Alaattin Kültemli'yi öldürdüğü iddiasıyla 19 yıl hapis cezasına çarptırılan Gülhayat Karadağ, beraat etti. Dava açan Karadağ, 81 bin lira tazminat alacak.

22.04.2015 11:29  Güncelleme: 12:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de 7 yıl önce, Manisa Bedensel Engelliler Derneği Yönetim Kurulu üyesi Alaattin Kültemli'yi öldürdüğü iddiasıyla yargılanıp, ömür boyu ve 19 yıl hapis cezasına çarptırılan Gülhayat Karadağ, Yargıtay'ın bozma kararının ardından beraat etti. Cezaevinde 4.5 yıl yatan Gülhayat Karadağ, Maliye Hazinesi'ne karşı 700 bin lira tazminat istemiyle dava açtı. Karadağ'a 81 bin lira tazminat ödenmesine karar verildi.

ORMANLIK ALANDA CESET GÖREN VATANDAŞLAR POLİSE HABER VERDİ

29 Eylül 2008 tarihinde, Bornova Karaçam Köyü Harmankaya mevkisinde ormanlık alanda patika yol kıyısında ceset gören vatandaşlar durumu jandarmaya bildirdi. Olay yerine giden ekipler, devrilmiş tekerlekli sandalyenin yanında cesedi çürümüş haldeki kişinin, 22 gündür kayıp olan bedensel engelli 52 yaşındaki Alaattin Kültemli olduğunu belirledi. Çürüme nedeniyle, Kültemli'nin vücudunda ölümüne neden olacak bir izi olup olmadığı tespit edilemedi. Jandarma, 22 gün önce eşi Tuna Kültemli'nin Manisa Emniyet Müdürlüğü'ne Alaattin Kültemli'yle ilgili kayıp başvurusu yaptığını belirledi. Öldürülen Alaatin Kültemli'nin kaybolduğu 7 Eylül'de kredi kartından bin lira nakit çekildiği, 410 TL'lik alışveriş yapıldığı da ortaya çıktı.


İHBAR MEKTUBU İLE GÖZALTINA ALINDI

Olayla ilgili soruşturma sürdürülürken, 16 Eylül 2008'de motosiklet gasp etmekten cezaevine giren Nazif Özkan Cumhuriyet Savcılığı'na dilekçeyle başvurup, gazetelerde fotoğrafını gördüğü Alaatin Kültemli'nin ölümüyle ilgili ihbarda bulundu. Nazif Özkan dilekçesinde, cezaevine girmeden bir hafta önce, Alaşehir'de konsomatrislik yaparken tanıştığı ve adını 'Sıla' olarak bildiği Gülhayat Karadağ'ın Buca'da oturduğu evine gittiğini, kadının birlikte yaşadığı Kemal adındaki kişiyi ve tekerlekli sandalyede oturan Alaattin Kültemli'yi evde gördüğünü öne sürdü. Özkan, birkaç gün sonra da Gülhayat Karadağ ve erkek arkadaşı Kemal'in bu kişiyi parası için kaçırdıklarını öğrendiğini yazdı.

Adli izinlerin ardından polis tarafından cezaevinden çıkartılan Nafiz Özkan, Gülhayat Karadağ'ın evini gösterip yakalattı. Suçlamaları kabul etmeyen Gülhayat Karadağ ile onu ihbar eden Nafiz Özkan bu suçla ilgili tutuklandı.

SUÇU KABUL ETMEDİLER

Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kemal Biçmen, ihbarcı Nafiz Özkan ile Gülhayat Karadağ hakkında 'kasten öldürme, yağma, hürriyetinden yoksun kılma, kredi kartının kötüye kullanılması suçlarına iştirak ve suç eşyasının kabul edilmesi' suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu ve 30'ar yıl hapis cezası istemiyle dava açtı.

İzmir 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılanan, Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi ile İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan 'Cezai ehliyeti tamdır' raporu alınan Nafiz Özkan, suçlamaları kabul etmedi. Özkan, "Neden kendimi yakayım. Bu olayla benim hiçbir ilgim yok. İlgim olsaydı ölümüyle ilgili mektup yazıp, olayın aydınlanmasını sağlamazdım. Her şeyi Gülhayat ile sevgilisi yaptı" dedi.

Gülhayat Karadağ da suçlamaları kabul etmedi. Alaattin Kültemli'yi hiç görmediğini ve tanımadığını öne sürdü.

Yargılama sonunda mahkeme heyeti, çelişkili ifadeler veren Nafiz Özkan'ı ağırlaştırılmış ömür boyu ve diğer suçlardan toplam 22 yıl 8 ay 15 gün, Gülhayat Karadağ'ı da ömür boyu ve 19 yıl hapis cezasına çarptırdı.

YARGITAY ÖZKAN'IN CEZASINI ONADI, KADININKİNİ BOZDU

Temyiz aşamasında Gülhayat Karadağ'ın avukatlığını Turul Oyan üstlendi. Oyan, Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi'ne yazdığı dilekçesinde, müvekkilinin bu olayla ilgisinin olmadığını, Alaattin Kültemli'yi Nafiz Özkan'ın tek başına öldürdüğünü, müvekkilinin sadece Özkan'ın kendisine teslim ettiği motosikleti evinin bahçesinde bulundurduğunu belirtip, beraat etmesi gerektiğini savundu. Dosyayı inceleyen Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, sanık Nafiz Özkan'a verilen cezayı onadı. Sanık Gülhayat Karadağ'a yönelik suçlamaların her türlü kuşkudan uzak kesin ve yeterli kanıta dayanmadığını belirtip, beratine karar verilmesi gerektiğini vurgulayarak ceza kararını bozdu, tahliye edilmesini istedi. İzmir 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde tekrar yargılanan Gülhayat Karadağ beraat etti.

700 BİN LİRA İSTEDİ, MAHKEME 81 BİN LİRAYA HÜKMETTİ

Gülhayat Karadağ, beraat kararının ardından avukatı Turul Oyan aracılığıyla Maliye Hazinesi'ne karşı 4.5 yıldır cezaevinde haksız yere yattığını belirtip, maddi ve manevi toplam 700 bin lira tazminat istemiyle Bakırköy 7'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Dosya üzerinden davaya bakan Bakırköy 7'inci Ağır Ceza Mahkemesi, Gülhayat Karadağ'a 54 ay haksız yere cezaevinde yattığı için, yasal faizleri hariç 50 bini manevi, 31 bini maddi toplam 81 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi. Maliye Hazinesi avukatı kararın temyizi için başvuruda bulunacaklarını belirtti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Suçsuz Yere 4,5 Yıl Hapis Yatan Kadın, 81 Bin Lira Tazminat Kazandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement