4. Akdeniz Multidisipliner Onkoloji Forumu - Son Dakika
Sağlık

4. Akdeniz Multidisipliner Onkoloji Forumu

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği ve Akdeniz Multidisipliner Onkoloji Forumu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Demir, immuno-onkoloji ilaçları için Sağlık Bakanlığı'na başvurulduğunu belirterek, "Bu ilaçlar için insani kullanım programları açıldı.

27.11.2015 14:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği ve Akdeniz Multidisipliner Onkoloji Forumu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Demir, immuno-onkoloji ilaçları için Sağlık Bakanlığı'na başvurulduğunu belirterek, "Bu ilaçlar için insani kullanım programları açıldı. Şu anda birçok klinik araştırma var. Örneğin, böbrek kanserleriyle ilgili bu ilaçlar onaylandı ve Türkiye'de yeni bir klinik çalışma açıldı. Böbrekte ve melanomda insani kullanım programı açık" dedi.

Demir, Eski Avrupa Kanser Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Paris Kosmidis ve Prof. Dr. Dimitrios Bafaloukos, 4. Akdeniz Multidisipliner Onkoloji Forumu Kongresi kapsamında basın toplantısı düzenledi.

Global onkolojiden bölgesel onkolojiye geçiş yaşandığını dile getiren Demir, "Mide kanseri bütün dünyada görülüyor ama bizim coğrafyamızda görülen tümörler batı coğrafyasından farklı. Batı coğrafyasında önemsenmeyen, artık üzerlerinde çok fazla çalışma, araştırma yapılmayan tümörler bizim coğrafyamızda hala çok etkili. Örneğin mide kanseriyle, karaciğer kanseriyle ilgili ABD'de artık çok az araştırma yapılıyor ama bu kanserler bizim bulunduğumuz coğrafyada, Mısır'da, Türkiye'de, Yunanistan'da, Balkanlar'da hala önemli kanserler" diye konuştu.

Demir, toplantıların birinci amacını "Dünyada yavaş yavaş önemini yitirmiş ama bölge için hala çok önemli hastalıkların masaya yatırılması ve birlikte tartışılması" şeklinde tanımladı.

Onkolojik tedavilerin çok hızlı değiştiğini ve hedefli tedavilerin ardından immuno-onkoloji, bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlarla tedaviye geçildiğini anlatan Demir, onkolojide değişimin mali külfet getirdiğini, ilaçların fiyatlarının kemoterapi ilaçlarına oranla 100 kat artığını, toplantıda ilaçların artan maliyetinin nasıl karşılanabileceği konusunun da ele alınacağını dile getirdi.

Prof. Dr. Demir, immuno-onkoloji ilaçları için Sağlık Bakanlığı'na başvurulduğunu belirterek, "Bu ilaçlar için insani kullanım programları açıldı. Yani bugün geri ödeme programında olmasa bile başvurulabiliyor. Şu anda birçok da klinik araştırma var. Örneğin böbrek kanserleriyle ilgili bu ilaçlar onaylandı ve Türkiye'de yeni bir klinik çalışma açıldı. Böbrekte ve melanomda insani kullanım programı açık" dedi.

"Çalışmalar umut verici şekilde devam ediyor"

Prof. Dr. Paris Kosmidis de onkolojinin yeni alanı olan immuno-onkolojiye değinerek, "Akciğer gibi belli tümör gruplarında bu tedavi uygulandığı zaman, eskiden hastalık ileri evrede dahi olsa 1 yıl yaşatabildiğimiz hastaları bugün çok daha uzun yıllar yaşatabiliyoruz. Hastaya çok az yan etki yaratıyor" diye konuştu.

Söz konusu ilaçların kemoterapiye oranla yaşam süresini artırdığını belirten Kosmidis, çalışmaların umut verici şekilde devam ettiğini, hastaya doğru ilaç vererek, maliyetlerin düşürebileceğinin söyledi.

Prof. Dr. Dimitrios Bafaloukos ise oluşturdukları farklı tümör çalışma gruplarında bölgede çalışan genç onkologların bir araya geleceğini ve ortak projeler yapacağını vurguladı.

Metastatik melanomlu hastaları 2010'dan önce 6-8 ay yaşatabilirken, yeni kuşak ilaçlarla 3-6 yıl boyunca yaşatılabilen hastalar olduğunu anlatan Bafaloukos, yeni kuşak immunolojik ilaçların ağır yan etkilerinin bulunmadığını kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık 4. Akdeniz Multidisipliner Onkoloji Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement