Meclis'te Önergelerin Nasıl Görüşüleceği Merak Konusu - Son Dakika
Güncel

Meclis'te Önergelerin Nasıl Görüşüleceği Merak Konusu

4 Eski Bakanla ilgili AK Parti'nin bir önerge vermesi CHP'nin ise 4 ayrı önerge sunması Meclis'i ilginç bir durumla karşı karşıya bıraktı.

20.03.2014 16:38  Güncelleme: 17:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı   Erdoğan Bayraktar hakkında AK Parti ve CHP tarafından verilen önergelerin nasıl görüşüleceği, kaç komisyon kurulacağı merak konusu oldu.

TBMM İÇTÜZÜĞÜN'DE GÖRÜŞMELERİN NASIL OLACAĞI KONUSUNDA AÇIKLIK YOK

CHP eski bakanlarla ilgili 4 ayrı soruşturma önergesi verirken, AK Parti 4 eski bakanla ilgili tek bir önergeyi Meclis Başkanlığı'na sundu. Bu, Meclis'i ilginç bir durumla da karşı karşıya getirdi. Anayasa ve TBMM İçtüzüğü'nde, "Meclis soruşturması"nı ayrıntılı olarak düzenlenmesine karşılık farklı önergelerin nasıl görüşüleceği konusunda açıklık bulunmuyor.    

FEZLEKELERİN ÜST YAZISI OKUNDU

TBMM Başkanlığı'nın, konuyla ilgili iki ayrı tezkeresi dün Genel Kurulu'nda okundu. Birinci tezkerede, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın  "nüfuz ticareti yaparak başkasına menfaat temin ettiği ve görevini kötüye kullandığı", ikinci tezkerede ise eski İçişleri Bakanı Muammer Güler hakkında "sahte belge düzenlemek, soruşturmaların gizliliğini ihlal, nüfuz suistimali ile birden çok kez rüşvet almak",  eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında "Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa muhalefet, resmi belgede sahtecilik ve birden çok kez rüşvet almak", eski AB Bakanı Egemen Bağış hakkında ise "birden fazla kez rüşvet aldığı" suçlamalarına yönelik İstanbul Cumhuriyet Basavcılığı'nın yazısını içerdiği belirtildi.

1 AYDA SONUÇLANDIRILACAK

Meclis'in ara tatilde olması nedeniyle, dün akşam verilen önergelerle ilgili süreç, Meclis'in ara tatilinin sona ereceği 5 Nisan'dan itibaren işlemeye başlayacak. Meclis, 1 ay içinde önergelerle ilgili işlemi sonuçlandıracak.

ÖNERGELERİN NASIL GÖRÜŞÜLECEĞİ BELLİ DEĞİL

Genel Kurul'da önergelerin nasıl görüşüleceği ise henüz belli değil. Önergelerin birleştirilerek mi, ayrı ayrı mı görüşüleceği, eski bakanlarla ilgili tek bir Soruşturma Komisyonu mu yoksa her eski bakan için birer Soruşturma Komisyonu mu kurulacağına Meclis Başkanlığı yapacağı değerlendirmeyle karar verecek. Önergeler, Meclis'in ara tatili bitirip çalışmaya başladığında Genel Kurul'da okunacak. Danışma Kurulu'nda, önergelerin görüşülme tarihi belirlenecek.  

Hukukçulara göre, "fiillerin birlikte mi ayrı ayrı mı işlendiği" sorusu, komisyonun ayrı ayrı mı yoksa tek bir komisyon olarak mı kurulacağına kriter oluşturabilecek.

 ÖNERGELER HER AÇIDAN DEĞERLENDİRİLECEK

TBMM İçtüzüğü uyarınca, önergede; Bakanlar Kurulu'nun genel siyasetinden veya bakanlıkların görevleriyle ilgili işlerden dolayı hakkında soruşturma açılması istenen Başbakan veya bakanın cezai sorumluluğu gerektiren fiillerinin görevleri sırasında işlendiğinden bahsedilmesi, hangi fiillerinin hangi kanun ve nizama aykırı olduğunun gerekçe gösterilmek ve maddesi de yazılmak suretiyle belirtilmesi zorunlu kılınıyor. CHP ve AK Parti'nin verdiği önergeler, bu açıdan da değerlendirilecek.

Meclis\'te Önergelerin Nasıl Görüşüleceği Merak Konusu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Meclis'te Önergelerin Nasıl Görüşüleceği Merak Konusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement