4. Hamsi Çalıştayı - Son Dakika
Ekonomi

4. Hamsi Çalıştayı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Erdinç Güneş'in konuşması - Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü İstatistik ve Bilgi Sistemleri Daire Başkanı Güneş: "Hamsi balıkçılığının sürdürülebilir işletilmesi için hamsi av kapasitemizi mutlaka azaltmalıyız" Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü İstatistik ve Bilgi Sistemleri Daire Başkanı Erdinç Güneş, "Hamsi balıkçılığının sürdürülebilir işletilmesi için hamsi av kapasitemizi mutlaka azaltmalıyız." dedi.

26.05.2016 15:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Erdinç Güneş'in konuşması

- Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü İstatistik ve Bilgi Sistemleri Daire Başkanı Güneş:

"Hamsi balıkçılığının sürdürülebilir işletilmesi için hamsi av kapasitemizi mutlaka azaltmalıyız"

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü İstatistik ve Bilgi Sistemleri Daire Başkanı Erdinç Güneş, "Hamsi balıkçılığının sürdürülebilir işletilmesi için hamsi av kapasitemizi mutlaka azaltmalıyız." dedi.

Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü tarafından ilçede bir otelde düzenlenen 4. Hamsi Çalıştayı'nda konuşan Güneş, hamsinin, değeri büyük ve özel bir balık olduğunu söyledi.

Güneş, dünya genelinde son 10 yılın ortalamasına göre avlanan 93 milyon ton balığın yüzde 10'unu hamsigillerin oluşturduğunu aktardı.

Dünyada avcılık yoluyla balık üretiminin sınır noktasına dayandığını, Türkiye'de de durumun aynı olduğunu vurgulayan Güneş, en azından bu durumun korunması ve kötü gidişe son verilmesi gerektiğini ifade etti. Bunun için koruma önerilerine ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Güneş, bu konuda bilim ve bilim insanları, araştırma enstitüleri, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşlarının çalışmalarının rehberlik edeceğini anlattı.

Güneş, karar süreçlerinde sektördeki paydaşların rol almalarını önerdiklerini, Ar-Ge çalışmalarına önem verip bunları bakanlık olarak desteklediklerini belirterek, "1990'larda dünyadaki balık stoklarının tükenme tehlikesine karşı bir uyanış başlayarak, kötüye gidişe karşı önlemler alma sürecine geçildi. 1995'te 'sorumlu balıkçılık ilkeleri' belirlendi. Biz de bu gelişmelere paralel şekilde ekosistem yaklaşımı balıkçılık yönetim sistemini uyguluyoruz. Hamsi balıkçılığının sürdürülebilir işletilmesi için hamsi av kapasitemizi mutlaka azaltmalıyız."

Samsun Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Atıf Malkoç da hamsinin Türk balıkçıların avlandığı bölgelere çok geç geldiğini belirtti.

Karadeniz'de 3-4 yıldır hamsi balıkçılığının Rusya, Gürcistan ve Abhazya'yı zengin ettiğini iddia eden Malkoç, "Ülkemizdeki sanayi kuruluşları hep Gürcistan ve Abhazya'ya taşındı. Senede 20-30 milyon dolar, hamsiden çıkarılan balık unu ve balık yağından ihracatımız vardı, Rusya ve Gürcistan'a gitti. Fabrikalar bu ülkelere taşındı. Bizde hamsi kıyıdan gidiyor. Bize konulan 24 metre su derinliği çok yüksek. Kendimizi korumuyoruz, Gürcistan ile Abhazya'yı koruyoruz. Devletin buna önlem alması lazım."

4. Hamsi Çalıştayı
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 4. Hamsi Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement