4. Türk - Alman Su İşbirliği Günleri - Son Dakika
Yerel

4. Türk - Alman Su İşbirliği Günleri

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Birpınar: "Hiçbir belediyenin suyumuzu kirletmeye hakkı yok. Arıtmayı doğru düzgün yapmaları gerekiyor.

23.09.2014 17:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, bazı belediyelerin atık su arıtma tesislerini iyi işletemediklerini öne sürdü.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Almanya Federal Çevre, Doğa Koruma, İmar ve Reaktör Güvenliği Bakanlığı, Akdeniz Belediyeler Birliği ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı işbirliğinde düzenlenen "Türk-Alman Su İşbirliği Günleri", Antalya'daki bir otelde başladı.

Müsteşar Yardımcısı Birpınar, Türkiye'nin çevre konusunda son yıllarda önemli adımlar attığını söyledi. 1994 yılı öncesinde vahşi çöp sahalarında insanların hayatını kaybettiğini, çöpün altında insanların öldüğü tek ülkenin Türkiye olduğunu anlatan Birpınar, şimdi ise çevre konusunda iddialı bir Türkiye bulunduğuna işaret etti.

"Arıtma tesisinde peyzaj mühendisleri çalışıyor"

Çevre konusunda Türkiye'nin önemli adımlar attığını vurgulayan Birpınar, ancak atık su konusunda daha etkili çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti. Atık su arıtma tesisleri konusunda belediyelerin çalışmalarını eleştiren Birpınar, belediyelere atık su arıtma tesisleri yapılmasına rağmen bazı belediyelerin bu tesisleri iyi işletemediklerini ifade etti.

Birpınar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Atık su tesisi yapıyoruz ama çalışmıyor, işletmede problem var. Türkiye'de bir ilin arıtma tesisine gittik, peyzaj mühendisleri var, ziraat mühendisleri, mimarlar var ama çevre mühendisi yok, kimya mühendisi yok. 'Neden bunlar burada çalışıyor' dedim. Belediye başkanı bütün sevmediği adamların arıtma tesisine tayinini çıkarmış. Orada duruyor ama arıtma tesisi çalışmıyor, yarısını bypas ediyor, oradaki göle veriyor, göl bitmek üzere. İşletmede problemlerimiz var."

Belediye başkanlarının arıtma tesisini işletmelerinde sorunlar yaşandığını öne süren Birpınar, tesisi işletemeyen belediyelerin özel işletmelere başvurmalarını istedi. Belediye başkanlarının daha çevreci olmaları gerektiğine dikkati çeken Birpınar, bir sanatçıyı getirdiği zaman oy alma döneminin bittiğini, çevreye duyarlı, dünyayı iyi bilen genç nesillerin yetiştiğini söyledi.

"Hamaset nutukları kazandırmayacak"

Birpınar, "Hamaset nutuklarıyla bundan sonra belediye başkanlığı olmayacak, çünkü daha fazla analiz eden, daha fazla sentez eden bir gençlik önümüzde var, çevreci belediye başkanların daha önem kazanacağını bilmeleri gerekir" dedi.

Birpınar, çevre konusunda bakanlık olarak belediye başkanlarına her konuda yardımcı olmaya hazır olduklarını kaydetti.

Arıtma tesislerinin çalıştırılması için belediyelere çeşitli teşvikler sunduklarını anlatan Birpınar, "Hiçbir belediyenin suyumuzu kirletmeye hakkı yok. Arıtmayı doğru düzgün yapmaları gerekiyor. Yapamıyorlarsa bunu bir işletmeye vermeleri gerekiyor" diye konuştu.

Birpınar, özel işletmelere denetim yaptıklarında aldıkları numuneler kriterlere uymadığı takdirde cezai işlem uygulayabildiklerini ancak belediyelere ceza yazmanın çok kolay olmadığını belirtti.

Gelecek nesillere nefes alabilecekleri havayı, kullanabilecekleri, içebilecekleri suyu ve verim alabilecekleri toprağı bırakmayı amaçladıklarını dile getiren Birpınar, kendilerinden önceki nesillerin bu konuda duyarlı davranmadıklarını öne sürdü.

Türkiye'nin son 50 yılda Van Gölü'nün yüzölçümü kadar su kaynağını kaybettiğini ifade eden Birpınar, yeraltı su kaynaklarının da ciddi oranda azaldığını bildirdi.

"Antalya'nın sermayesi temiz çevre"

Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu da Antalya'nın tarım ve turizmde birinci kent olduğunu, bu açıdan sermayesinin de temiz bir çevrenin oluşturduğunu belirtti. Sürdürülebilir turizm ve tarım için çevrenin temiz tutulmasını isteyen Cevheroğlu, yerel yöneticilerin çalışmalarını işbirliği halinde çalışmalarını gerektiğini kaydetti.

Akdeniz Belediyeler Birliği Başkanı ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ise suyun önemli bir kaynak olduğunu, verimli kullanılması gerektiğini söyledi.

Su kaçaklarının önlenmesi, kalitesi ve yönetiminde bütünsel enerji verimliliği, yeraltı su kaynakları yönetimi ile doğal kaynakların korunması, sanayi ve turizm sektöründe su ile atık su yönetiminin değerlendirileceği toplantı, yarın sona erecek. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 4. Türk - Alman Su İşbirliği Günleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement