Gül, Türkiye-Almanya Arasında Köprüler Konulu Konferansa Katıldı - Son Dakika
Güncel

Gül, Türkiye-Almanya Arasında Köprüler Konulu Konferansa Katıldı

IDI konferansında konuşan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, terörü ortaya çıkaran iklimi yok etmek ve ona hiç fırsat vermemek gerektiğini ifade etti.

17.11.2015 18:43  Güncelleme: 21:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, terörle mücadelenin sadece teröristle mücadele şeklinde anlaşılmaması gerektiğini belirterek, "Sivrisinekle değil batakla esas mücadele etmek ve onu kurutmak gerekirse, terörü ortaya çıkaran iklimi yok etmek ve ona hiç fırsat vermemek gerekiyor" dedi.

Gül, eski Almanya Cumhurbaşkanı ve Avrupa-Akdeniz-Arap Ülkeleri Derneği (EMA) Başkanı Christian Wulff ile Türk-Alman Üniversitesi ve Inter Diyalog Institute (IDI) tarafından düzenlenen "Türkiye-Almanya Arasında Köprüler" konulu 4. Uluslararası IDI Konferansı'na katıldı.

Konuşmasına Paris'teki terör saldırısını lanetlediğini söyleyerek başlayan Gül, terörün ne olduğun bilen, terörden çok acı çekmiş ve hala teröre kurban veren bir ülke olan Türkiye'nin, başka coğrafyalardaki terör olaylarının acısını hemen hissettiğini ve güçlü şekilde buna tepki verdiğini dile getirdi.

Gül, "Türkiye'nin merkezinde, yine aynı terör örgütünün saldırısına da Türkler uğramıştı ve orada 100'ün üzerinde vatandaşımızı kaybetmiştik. Terörün ırkı, dini, vatanı yok. Ayrım yapmadan, güçlü bir şekilde, daima buna karşı durmak ve mücadele etmek gerekiyor" dedi.

Terörle mücadelenin sadece teröristle mücadele şeklinde anlaşılmaması gerektiğine işaret eden Gül, "Sivrisinekle değil batakla esas mücadele etmek ve onu kurutmak gerekirse, terörü ortaya çıkaran iklimi yok etmek ve ona hiç fırsat vermemek gerekiyor. Terörist grubu yok edersiniz yarın başka bir grup çıkar. Ümit ediyorum ki siyasetçiler, devlet adamları, karar vericiler, filozoflar, bilim adamları, bu konulara çok daha fazla önem verecekler ve dünyayı çok daha fazla güvenli ve beraber yaşanabilir hale hep beraber getireceğiz" diye konuştu.

"Wulff'a karşı Türklerin, Müslümanların ayrı sevgisi var"

Gül, kendisinden Wulff'un Türkçe'ye "Zirveden Düşerken" şeklinde çevrilen kitabının Türkçe basımına önsöz yazması istediğinde onur duyduğunu ve bunu memnuniyetle yaptığını ifade ederek, Wulff ile cumhurbaşkanlığı dönemlerinden dostlukları bulunduğunu, ikisinin de doğdukları kentlere birlikte ziyaretler yaptıklarını anlattı.

Wulff'un siyasete 16 yaşında başladığını, kendisinin de lise yıllarında vatan, millet meseleleriyle uğraşan, aktivist biri olduğunu dile getiren Gül, Wulff'un Aşağı Saksonya Başbakanlığının ardından Almanya Cumhurbaşkanlığı yaptığını hatırlattı.

Gül, Wulff'u sadece siyasetçi değil, insan ve entelektüel derinliği olan biri olarak gördüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"Kendisinin belki de Türkler açısından en çok sevilen yanlarından birisi, kendi vatandaşları içerisinde arasında ayrım yapmadan herkesi kucaklaması olmuştur. Kendi vatandaşları denilince, bunun içerisinde milyonlarca Türk de var. Müslümanlığın, İslam'ın Almanya'nın parçası olduğunu da samimiyet içinde söyleyebilen bir liderdir. Bunun bazıları tarafından istismar edileceğini, kendisi aleyhinde bazı ayak oyunu politikacıların bunu kullanacağını bilerek de söylemiştir. Zaten büyüklük de buradan gelmektedir. Eğer bazı doğruları, bazıları istismar eder diye söylemek istemezseniz, onların kapalı kalmasına yol açarsanız, o zaman gerçek lider, önemli insan olamazsınız. Bu bakımdan Sayın Wulff'a karşı Türklerin, Müslümanların ayrı sevgisi vardır."

Almanya'da yıllar önce ırkçı bir grubun aralarında Türklerin de bulunduğu yabancıları katlettiğini anımsatan Gül, gerçeklerin ortaya çıkmasının ardından Wulff'un aileleri cumhurbaşkanlığına davet ettiğini ve onların acılarını samimi şekilde paylaştığını belirtti.

- "İnsan gerçekten hayret ediyor"

Gül, Wulff'un kitabını bir gecede okuduğunu aktararak, kitabın ibret alınacak birçok yönü bulunduğunu, Türkiye'deki bütün siyasetçilerin, devlet adamlarının, aydınların, gazetecilerin, özellikle gençlerin kitabı okumasını tavsiye ettiğini söyledi.

Bazen çok hayret edici olayların yaşandığına değinen Gül, çok sayıda retweet ve beğeni alan ve zaman zaman retweet edilen "İnsan gerçekten hayret ediyor" Twitter mesajına da gülümseyerek atıfta bulunurken, şunları söyledi:

"İnsan gerçekten hayret ediyor. Ben bunu içimden gelerek söylüyorum, bazı olaylar karşısında. Sayın Wulff'un başına gelenler de insanın gerçekten hayret edeceği olaylardır. Böyle şeyler en gelişmiş, demokrasinin en geliştiği ülkelerde de olabiliyor. Çünkü ayak oyunu her yerde var. Demokrasi tabii ki en iyi yönetim sistemi ama demokrasinin de zaafları olduğunu hepimiz biliyoruz. Bütün bunlara rağmen en iyi idare şeklinin o olduğunu ifade ediyoruz ve öyledir de. Ayak oyunlarını yapan herkes, eminim ki çok büyük bir utanç içindedir, Sayın Wulff'a yapılmış olanlardan da herkes utanıyordur."

Gül, kitabın başlığını kabullenemediğini belirterek, Wulff'a, "Siz zirveden düşmediniz aslında. Hem Alman hem de Alman olmayan birçok insanın gönlündesinizdir. Ümit ederim ki bu tip yanlışlar, dünyanın hiçbir yerinde tekrarlanmaz" şeklinde hitap etti.

"Yabancı olandan faydalanmak, onunla çoğalmak herkes için zenginliktir"

Eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff da Ankara'daki terör saldırısının meydana geldiği yere karanfil bıraktığını aktararak, saldırıda ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Paris'teki terör saldırısında da olduğu gibi teröristlerin çok sayıda insanı öldürüp, masum sivil insanları hedef aldığını anlatan Wulff, "İslam'a kara çalmaya çalışıyorlar bunu yaparken. Seçim kampanyamda 'Renkli Almanya' demek istemiştim. Birbirimiz arasında kamplaşma değil, bizi yakınlaştıracak yolda yürümeliyiz. Teröristlerin amacı bizi kamplaştırmak ama renklilik içinde yaşamak istiyoruz" diye konuştu.

Wulff, Türkiye'nin İslam ve modern devlet anlayışının el ele yaşayabileceğinin kanıtı olduğunu vurgulayarak, "Türk işçilerin desteği olmasa Almanya'nın ekonomik mucizesi olmazdı. Almanlar da Türkiye'ye geliyorlar ve iki toplum arasındaki ilişkiler kuvvetleniyor. Yapmamız gereken bunu artırmak, bunlardan biri de bu üniversite" değerlendirmesini yaptı.

Türk-Alman Üniversitesi'nin yıllarca planlandığını ancak temelinin atılması konusundaki düğümü Abdullah Gül'ün çözdüğünü dile getiren Wulff, üniversitenin gelişmesi için kendilerine de sorumluluk düştüğünü söyledi.

Wulff, Türkiye'de eleştiriye tahammül gösterilmediğini öne sürerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

" Orhan Pamuk'un 'Eleştirebildiğim Türkiye'yi seviyorum' sözü Almanya'da çok beğenilirken, Türkiye'de eleştiriliyor. Almanya'ya baktığımda ise çatışmalı konularda tartışmalar yürüten Türk gençleri görüyorum. Uluslararası ortam içinde de bu bize katkı sağlayacak. Ben ve Abdullah Gül gibi empati kurabilen, duygusal yaklaşabilen insanlara daha çok ihtiyaç var diye düşünüyorum. İşin operasyonel boyutuyla sınırlı kalmamak lazım, aracılar günümüzde farklı pozisyonlarda yer alıyorlar. Almanya, Avrupa ve Türkiye'de cesur siyasetçilere ihtiyacımız var. Çeşitlilik için birbirimize cesaret vermemiz gerekiyor, farklı olacak ki birbirini zenginleştirecek. Yabancı olan bir güçlüktür, insanın gözünü korkutur, fakat yabancı olandan faydalanmak, onunla çoğalmak herkes için zenginliktir."

AK Parti'nin son yıllarda yaptıklarını başarılı bulduğunu belirten Wulff, AK Parti'nin yüksek bir katılımla seçimde yüzde 50'ye yakın oy aldığını hatırlattı.

- "Asıl olan insanlık için kardeşçe bir gelecek inşa edebilmek"

IDI Başkanı Nuri Özaltın ise dünyada değişik nedenlerle pek çok insanın hayatının her geçen gün daha da zorlaştığına ve milyonlarca insanın geleceklerini başka ülkelerde aramak zorunda kaldıklarına dikkati çekerek, "Bizce asıl olan dil, din, ırk ayrımı olmaksızın doğa ile bir bütün içerisinde tüm insanlık için kardeşçe bir gelecek inşa edebilmektir. Bu doğrultuda turizmi bir barış hareketi olarak görmek, tüm insanlığı din, dil, renk, kültür olarak ayırmadan aynı değer ve sevgi ile kucaklamak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gül, Türkiye-Almanya Arasında Köprüler Konulu Konferansa Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi
    01:40 Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi

    Denizli'nin Tavas ilçesinde 10 gün önce 3 kişinin öldüğü kaza bölgesinde, bugün yeni bir kaza meydana geldi. Otomobil ile kamyonetin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Kaza; Tavas ilçesi Güzelköy Mahallesi Dümberek mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre; 19 gün önce 4 ölümlü bir kazananın yaşandığı aynı mevkide karşı yönlerden gelen kamyonet ile otomobil çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle kamyonet yola devrilirken, otomobil ise yol kenarındaki yağmur suyu tahliye kanalını da aşarak tarlaya savruldu. Kazada, kamyonet sürücüsü İ.H.M. ile otomobilde bulunan Hakan İ. ve Levent C. yaralandı. Karahisar ve Tavas itfaiye ekipleri tarafından sıkıştıkları araçlardan kurtarılan yaralılar, sağlık ekiplerine teslim edildi. Ambulanslarla hastaneye sevk edilen yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Aynı bölgede 9 Nisan tarihinde meydana gelen kazada, Mehmet Fışkınlı (50) yönetimindeki 20 B 4012 plakalı otomobil ile Yusuf Yusmak (16) idaresindeki plakasız motosiklet ile çarpışmıştı. Kazada motosiklet sürücüsü Yusuf Yusmak ile motosiklette yolcu konumundaki Yavuz Yumaç (14) ve otomobil sürücüsü Mehmet Fışkınlı yaşamını yitirmişti.

  • Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi
    01:29 Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde hırsızlık suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıyla aranan M.S., polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. M.S., tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı
    01:28 İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen yağma ve kasten yaralama olayının şüphelisi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanan şüpheli üzerinden bir adet pasaport, müştekiye ait kimlik ve 700 TL nakit para ele geçirildi.

  • Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı
    01:27 Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı

    Hatay Emniyet Müdürlüğü, Dörtyol ilçesinde bir iş yerinden çalınan 150 bin TL değerindeki ikinci el malzemelerin şüphelilerini yakaladı. Şüpheliler, adli işlemlerin ardından serbest bırakıldı.

  • Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı
    01:27 Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 23 yıl 9 ay 20 gün hapis cezasıyla aranan şahıs, Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanarak cezaevine gönderildi. H.E.D. isimli şahıs, hırsızlık suçundan aranıyordu ve gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

  • İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı
    01:26 İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen evden hırsızlık ve motosiklet hırsızlığı olaylarının şüphelileri, emniyet güçleri tarafından yakalandı. İskenderun'da yaşanan 3 ayrı evden hırsızlık olayının şüphelisi A.S.Ç. tutuklanırken, bir motosiklet hırsızlığı olayının şüphelisi İ.T. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı
    01:23 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'de meydana gelen trafik kazasında, B.G. idaresindeki ticari taksi ile H.A'nın kullandığı ambulans çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık çalışanları P.D. ve Ü.A. yaralandı. Yaralılar, hastaneye kaldırıldı.

  • Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu
    01:20 Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinde seyir halindeyken alevlere teslim olan araç kullanılamaz hale geldi. Etimesgut ilçesi Topçu mahallesinde seyir halinde olan bir araç yanmaya başladı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi ile söndürülen araç kullanılamaz hale geldi. Olayda yaralanan olmadı.

  • MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300
    01:10 MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300

    MediaTek, yüzde 10 daha güçlü olduğu iddia edilen Dimensity 6300 işlemcisini duyurdu. İki adet 2.4 GHz hızında ARM Cortex-A76 ve altı adet 2.0 GHz hızında ARM Cortex-A55 çekirdeklerinden oluşan işlemci, 108 Megapiksel sensörü ve 16 Megapiksel çözünürlüğünde iki sensörü destekliyor. Ayrıca 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 ve GPS bağlantıyı destekliyor.

  • Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı
    01:09 Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı

    Tesla, Cybertruck modellerinde yaşanan hızlandırıcı pedalın sıkışma sorunu nedeniyle tüm araçları geri çağırdı. Tasarım hatasının sebep olduğu sorun, şirket tarafından giderilecek ve üretimde değişiklik yapılacak.


Advertisement