4'üncü Şile Tohum Takas Şenliği Başladı - Son Dakika
Yerel

4'üncü Şile Tohum Takas Şenliği Başladı

4\'üncü Şile Tohum Takas Şenliği Başladı

Birbirinden farklı özellikleri olan yüzlerce doğal tohumun takasının yapıldığı "4’üncü Şile Tohum Takas Şenliği" renkli görüntüler oluşturdu.

13.11.2016 16:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birbirinden farklı özellikleri olan yüzlerce doğal tohumun takasının yapıldığı "4'üncü Şile Tohum Takas Şenliği" renkli görüntüler oluşturdu. Takası yapılan tohumların bereketli olması temennisinde bulunan Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, vatandaşlara 10 yıllık bir mücadele sonunda Şile bezinin patentinin alındığı müjdesini verdi.

Şile Belediyesi tarafından bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Tohum Takas Şenliği, Şile Yeryüzü Pazarı'nda başladı. Şenliğe, Şile Kaymakamı Salih Yüce, Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Türkiye'nin dört bir yanından gelen çiftçiler, çeşitli tıbbi bitkiler üreten ve ellerindeki tohumları takas yapmak isteyen vatandaşlar katıldı. Protokol konuşmaları ile başlayan etkinlikte, Başkan Tabakoğlu ünü dünyaya yayılan Şile bezine uzun uğraşlar sonucu patent alabildikleri müjdesini vatandaşlarla paylaştı. Ardından protokol üyeleri ile birlikte organik tohumların bulunduğu stantları gezen Başkan Tabakoğlu, stant yetkililerinden tohumlarla ilgili bilgi aldı. Şenlikte, ata tohumlarının takasının yanı sıra tamamen organik koşullarda yetiştirilen sebze, meyve, bal ve birçok ürün de vatandaşla buluştu.

Takas işleminin başlamasıyla tohumlarını takas etmek isteyen birçok vatandaş istediği bitkinin tohumunu aramaya başladı. İstediği bitkinin tohumunu bulan vatandaşların yüzü gülerken kimileri de olana razı olmak zorunda kaldı. Ata tohumların takas edildiği etkinlikte ekinezya, kişniş, hatmi, melisa, çörekotu, aynısefa, çeşitli biber tohumlarının yanı sıra onlarca tohum takas edildi. Takas şenliğiyle, doğal ata tohumlarının korunması, yaşatılması ve geliştirilmesi hedefleniyor.

"Maksadımız pazarımızı canlı tutmak ve bilinç uyandırmak"

Tohum Takas Şenliği'nin doğal ürünlerin ve Şile'nin tanıtımı için çok önemli olduğunu ifade eden Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, "İyi, temiz ve adil düşünceyle yola çıktığımız bu pazarda bugün Tohum Takas Şenliği'yle vatandaşlarımızı buluşturuyoruz. Bu ata dede tohumlarımızın takas yoluyla arzu edenlerin tohum alıp tohum verdiği bir şenlik. Asıl maksadımız pazarımızı canlı tutmak ve bir bilinç uyandırmak. Çünkü burada kabzımal yok, aracı yok ve iyi tarım ürünleri var. Bu pazarda tezgahı ve üreticiyi sürekli olarak denetliyoruz" dedi.

"10 yıllık çalışma sonunda Şile bezinin patentini aldık"

Yeryüzü Pazarı'nda Şile'nin değerlerinin pazar edildiğini söyleyen Başkan Tabakoğlu, "Bu pazarda tarımsal ürünlerimiz kadar işlenmiş ürünlerimiz de var. Kestane balı, domatesi, biberi veya böreği, reçeli gibi bunlarla birlikte Şile bezi de var. Biz butik ve yerel olanın rekabetçi olduğu inancıyla tarımda olduğu gibi Şile bezimizin üretimine de başladık. 10 yıllık bir mücadele sonunda Şile bezinin patentini aldık" diye konuştu.

"Bu pazarı herkese tavsiye ediyorum"

Tohum Takas Şenliği'nde olmaktan dolayı mutlu olduğunu söyleyen Müzeyyen Şenol ise, "6 senedir Şile'de yaşıyorum. Burası çok doğal ve ben doğal olduğu için geldim. Şimdi mısır ve fasulye verip, özel olarak uzun boylu olduğu için ayçiçeğini aldım, Bu pazarı herkese tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.

"Şu anda ormancılık üzerine eğitim aldığım için ilgim var"

Pazara istediği bitkilerin tohumlarını bulabilmek için geldiğini söyleyen Zeynep Kavak ise, "Patlıcan verdim pazı aldım. Şu anda elimde Manisa Kırkağaç hıyarı ve Trabzon lahanası kaldı. İlk defa bu etkinliğe katıldım. Şu anda ormancılık üzerine eğitim aldığım için ilgim var" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 4'üncü Şile Tohum Takas Şenliği Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement