40 Milyon Dolar İkna Etti - Son Dakika
Ekonomi

40 Milyon Dolar İkna Etti

40 Milyon Dolar İkna Etti

Sabancı, Sasa'yı 62 milyon dolara satmaktan vazgeçerek 102 milyon dolara Merinos'un sahibi ile el sıkışarak kasasına 40 milyon dolardan fazla para koydu.

15.01.2015 09:31  Güncelleme: 09:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sabancı Holding, son 2 günde Sasa'nın satışında yaptığı manevra ile kasasına fazladan 40 milyon dolar koydu. 12 Ocak'ta Rekabet Kurulu'ndan Sasa Polyester San. A.Ş.'nin yüzde 51 hissesinin ve kontrolünün lndorama Netherlands B.V. tarafından Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş.'den devralınması işlemine izin çıktı. Ancak 13 Ocak'ta Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) açıklama yapan Sabancı Holding, Sasa'nın Indorama Netherlands BV'ye 62 milyon dolara satışndan karşılıklı olarak vazgeçildiğini bildirdi.

'2 YILDIR POLYESTER YATIRIMI YAPMAK İSTİYORDUK'

Holdingin açıklamasında, "Rekabet Kurulu'ndan izni alınmış olmasına rağmen şirketimiz portföyünde yüzde 51 oranında yer alan Saza Polyester Sanayi A.Ş. paylarının Indorama Netherlands BV'ye satış işleminden taraflar karşılıklı olarak anlaşarak vazgeçmişlerdir" denilirken piyasalar kapandıktan sonra holdingden bir açıklama daha yapıldı ve Sasa'da sahip olunan şirket sermayesinin yüzde 51'ni temsil eden 110 milyon 313 bin 001.18 lira nominal değerli hisselerin tamamının Erdemoğlu Holding A.Ş.'ye satışına ilişkin hisse devir anlaşmasının imzalandığı bildirildi. Sabancı, KAP'a yaptığı açıklamada, "Hisse devir anlaşmasına göre yüzde 51 oranındaki hisselerin devir bedeli düzeltmeler hariç 102 milyon dolardır. Hisse devir bedeli pazarlık usuluyle belirlenmiş olup, 10 milyon dolar peşin tahsil edilmiş, kalanı hisse devrinin gerçekleşeceği kapanış günününde tahsil edilecektir" değerlendirmesine yer verildi. Bu arada Erdemoğlu Holding'in patronu İbrahim Erdemoğlu'na satış operasyonunu sorduk. Detaylı açıklamayı devir işlemleri tamamlandıktan sonra yapacaklarını ve hedeflerini anlatacaklarını belirten Erdemoğlu, yaklaşık 2 yıldır polyester yatırımı yapmak istediklerini anlattı.

'BİZİM İÇİN FİYAT İYİ'

Türkiye'de bir yatırım yapmayı planladıklarını kaydeden Erdemoğlu, "Ne zaman, nasıl anlaştığımıza dair detay vermek istemiyorum. Pazarlık yaptık, anlaştık, aldık. Kurcalamaya gerek yok... 2 yıldan beri polyester konusunda bir yatırım planımız vardı. Türkiye'de yatırım yapmayı düşünüyorduk ve bu doğrultuda yakın zamanda önümüze çıkan Sasa fırsatını değerlendirdik" diye konuştu. İbrahim Erdemoğlu'na lndorama Netherlands B.V.'nin 62 milyon dolara anlaştığı hisseleri 102 milyon dolara almalarının nedenini de sorduk. Erdemoğlu, "Bizim açımızdan fiyat iyi... Çünkü biz olaya günlük bakmıyoruz, uzun vadeli planlarımız var" cevabını verdi.

5 KITAYA İHRACAT YAPIYOR

Gaziantepli Erdemoğlu Holding; iplikten halıya, mobilyadan yatağa geniş bir üretim portföyüne sahip. Merinos markasıyla yıllardır tüketiciyle buluşan holding, 5 kıtada 78 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Erdemoğlu Holding'in 1 milyar dolar cirosu ve 7 binin üzerinde çalışanı bulunuyor. Grup geçen yıl enerjiye de Çatalca'da 100 milyon dolarlık rüzgar enerjisi yatırımıyla adım attı.

'SABANCI'NIN BU PARAYA IHTIYACI YOK'

SASA Polyester'in yüzde 51 oranında hissesinin 62 milyon dolara satışı için Sabancı ve Indorama Nedherlands geçen yıl Nisan ayında anlaşmıştı. SASA'nın, Indorama Ventures Public şirketinin Hollanda iştiraki olan Indorama Netherlands BV'ye satılacak olması yerli hammadde tüketen tekstil sektöründe tepkiyle karşılanmıştı. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, Türkiye'nin en eski tesislerinden birinin satılmasını üzüntü ile karşıladıklarını belirterek, "Firmaların ithalattan etkilenmesini en aza indirmek için elyaf ithalatına vergi konulmasını sağladık. Firmalar olarak fiyat dezavantajına rağmen yerli malı ürünler kullandık ve Sasa'yı destekledik. Bugün öğreniyoruz ki SASA, 60 milyon dolar gibi bir rakama satılmış. Sabancı ailesinin bu paraya ihtiyacı yok. Bu firma sonuna kadar yerli olarak kalmalıydı" açıklamasını yapmıştı.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi 40 Milyon Dolar İkna Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement