40 Yıldır Şemsiye Tamir Ediyor - Son Dakika
Kültür Sanat

40 Yıldır Şemsiye Tamir Ediyor

Türkiye'nin en yağışlı bölgesi Karadeniz'de 40 yıldır şemsiye tamirciliği yapan İrfan Aşık, kazancı çok düşük olmasına rağmen yağış ve rüzgarlar sebebiyle bozulan, kırılan şemsiyeleri tamir ederek, ailesinin geçimine destek sağlıyor.

27.04.2016 12:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TUNCAY BEKAR - Türkiye'nin en yağışlı bölgesi Karadeniz'de 40 yıldır şemsiye tamirciliği yapan İrfan Aşık, kazancı çok düşük olmasına rağmen yağış ve rüzgarlar sebebiyle bozulan, kırılan şemsiyeleri tamir ederek, ailesinin geçimine destek sağlıyor.

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde yaşayan 6 çocuk babası 60 yaşındaki emekli işçi İrfan Aşık, yaklaşık 40 yıl önce ailesinin geçimine katkı yapmak için ek iş olarak babası Mehmet Aşık'ın mesleği olan şemsiye tamirciliğine başladı.

Bir süre babasının yanında çalışıp bu işi öğrenen Aşık, babasının vefatının ardından yörede bu işi yapan kimsenin kalmadığını fark etti.

Bunun üzerine, hem ailesinin geçimine destek sağlamak ve baba mesleğini sürdürmek hem de yağışlı ve rüzgarlı havalar sebebiyle şemsiyesi kırılan ya da bozulan yöre sakinlerine yardımcı olmak için şemsiye tamirciliğini sürdürmeye karar verdi.

Şehrin çeşitli semtlerine giderek seyyar şemsiye tamirciliği yapan ve oldukça düşük ücret karşılığında şemsiye tamir eden Aşık, çocuklarının evlenip kendi yaşamını sürdürebilir hale gelmesi ve 2 yıl önce SGK'dan emekli olup emekli maaşı almaya başlamasıyla bu işi ailesinin yaşadığı Akçaabat ilçesinde sürdürmeye başladı.

Söz konusu tarihten itibaren sadece salı günleri ilçede kurulan salı pazarına gelen Aşık, ortalama 5 liradan şemsiye tamir ediyor.

Aşık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede geçmişte sadece babasının ve amcasının oğlunun şemsiye tamirciliği yaptığını belirterek, "Daha sonra her ikisi de vefat etti. Şimdi yörede bu işi yapan sadece ben kaldım. Ben de 40 yıldır bu işi yapıyorum. Benden sonra bu işi yapacak kimse yok gibi" diye konuştu.

"Geçimimi sağlayacak kadar iş olmuyor ama bir ekmek parası alıyorum"

Geçmişte sadece Trabzon'un Meydan semtinde bu işi yapan bir dükkan olduğunu, o iş yerinin de kapandığını anlatan Aşık, "Bundan önce değişik pazarlara gidiyordum. Sürmene ve Of ilçelerindeki pazarlara gidiyordum. Ucuz şemsiyeler çıkınca işler düştü, daha gitmedim. Akçaabat ilçesinde oturduğum için sadece salı pazarına gelip bu işi yapıyorum" dedi.

Aşık, ucuz şemsiye alan vatandaşların bozulan şemsiyelerini genellikle tamir ettirmediğini ancak bozulan pahalı şemsiyelerin tamire getirildiğini ifade ederek, özellikle yağışlı havalarda işlerinin yoğunlaştığını dile getirdi.

Şemsiyelerin en fazla rüzgar sebebiyle kırılıp bozulduğunu kaydeden Aşık, "Güneşli hava isteyenler var ama işlerimizin iyi olması için yağmurun yağmasını istiyoruz" şeklinde espri yaptı.

Aşık, balkon şemsiyeleri dahil her türlü şemsiyenin tamiri yaptığını, 1 ile 10 lira arasındaki fiyatlarla şemsiye tamir ettiğini söyledi.

Kazancın az olması yüzünden mesleğine ilginin az olduğunu ancak ilgi duyan gençler olursa kendilerine yardımcı olabileceğini dile getiren Aşık, şemsiye tamir etmek için gerekli olan malzemeyi bile yörede bulmakta zorlanması nedeniyle İstanbul'dan satın aldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 40 Yıldır Şemsiye Tamir Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Myanmar'da düzenlenen Thingyan Su Festivali'nde su sıçratma geleneği yaşandı
    13:30 Myanmar'da düzenlenen Thingyan Su Festivali'nde su sıçratma geleneği yaşandı

    Myanmar'ın Yangon kentinde düzenlenen Thingyan Su Festivali'nde insanlar serinleyebilmek için birbirlerine su sıçrattı. Festivale özgü bu su sıçratma geleneği, kötü şansı uzaklaştırmayı ve sağlık ile mutluluğa ulaşmayı temsil ediyor. Myanmar Yeni Yılı'nın başlangıcına işaret eden festival genellikle Nisan ayı ortasında gerçekleşiyor ve dört ila beş gün sürüyor. Festival bu yıl 13 Nisan'a denk geldi.

  • Yuyuan Bahçesi'nde düzenlenen Bahar Çiçek Festivali
    12:49 Yuyuan Bahçesi'nde düzenlenen Bahar Çiçek Festivali

    Çin'in doğusundaki Shanghai kentinde bulunan Yuyuan Bahçesi'nde düzenlenen Bahar Çiçek Festivali diye de bilinen Huazhao Festivali, ziyaretçilere geleneksel Çin kültürüne dair sürükleyici bir deneyim sunuyor.

  • Fen Bilgisi Öğretmeni, Osmaniye'deki Kuş Cennetinde 195 Farklı Türü Fotoğrafladı
    12:10 Fen Bilgisi Öğretmeni, Osmaniye'deki Kuş Cennetinde 195 Farklı Türü Fotoğrafladı

    Fen bilgisi öğretmeni Halil İbrahim Alagöz, görev yaptığı kentlerde kuş türlerini fotoğraflayarak yüksek lisans tezini tamamladı. Osmaniye'deki Kastabala Kuş Cenneti'nde 195 farklı türün fotoğraflarını çeken Alagöz, kuş fotoğrafçılığını hobi olarak başladığı Kahramanmaraş'tan Muş'a ve son olarak Osmaniye'ye taşıdı. Tez çalışması için Kastabala Sulak Alanı'ndaki kuş türlerini belirleyen Alagöz, 1,5 yılda 195 kuş türünün fotoğrafını çekti. Alagöz, kuşların tanınması ve korunması için çalışmalarına devam edeceğini belirtti.

  • 11:40 "Çingene Kızı" bayram tatilinde ziyaretçi sayısında rekor üzerine rekor kırdı

    Başta "Çingene Kızı" mozaiği olmak üzere birçok önemli esere ev sahipliği yapan Zeugma Mozaik Müzesi, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde yaklaşık 40 bin kişiyi ağırladı.

  • İranlı turistler Van'da halay çekmeyi öğreniyor
    11:37 İranlı turistler Van'da halay çekmeyi öğreniyor

    İranlı turistler, Van'a tatil için gelen İranlı turistler, sosyal hayata uyum sağlamak için halay çekmeyi öğreniyor. Alışveriş yaparak esnafa destek olan turistler, akşamları eğlence merkezlerinde gönüllerince eğleniyor ve Kürtçe müzik eşliğinde halay çekiyor.

  • Sivas Atatürk Kongre Müzesi'nde Yöresel Kıyafetler Sergileniyor
    11:37 Sivas Atatürk Kongre Müzesi'nde Yöresel Kıyafetler Sergileniyor

    Sivas'ta bazıları halen kırsal kesimdeki kadınlar tarafından günlük hayatta kullanılan yöresel kıyafetler, Atatürk Kongre Müzesi'nde oluşturulan alanda cansız mankenlerin üzerinde sergileniyor. Müze Müdürü İlker Deveci, Milli Mücadele döneminde Sivaslı kadınların yaşantısını sergilemek amacıyla Milli Mücadele döneminde Sivas ve yörelerinde kadınların giydiği kıyafetleri sergilediklerini belirtti. Müzede 300'e yakın kıyafet sergileniyor ve Sivas Olgunlaşma Enstitüsü'nde kıyafetlerin benzerlerinin dikildiği bilgisi verildi.

  • Zonguldak'ta Otizmli Bireyler ve Aileleri Tiyatro ve Halk Oyunlarıyla Sosyalleşiyor
    11:17 Zonguldak'ta Otizmli Bireyler ve Aileleri Tiyatro ve Halk Oyunlarıyla Sosyalleşiyor

    Zonguldak'ta otizmli bireyler ve aileleri, tiyatro ve halk oyunları eğitimi alarak sosyal hayata aktif katılım sağlıyor. Karaelmas Otizmli Bireyler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan 'Onlara Farklılıklarıyla Değil İsimleriyle Seslen' projesi kapsamında, otizmli bireyler ve aileleri tiyatro oyunları ve halk oyunları gösterimi için çalışmalar yapıyor. Proje sayesinde otizmli bireylerin özgüveni gelişirken, aileler de sosyalleşme imkanı buluyor. Ekip, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü binası tiyatro salonunda sahne alacak.

  • Nazilli Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu Bahar Konserine Davet Ediyor
    11:07 Nazilli Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu Bahar Konserine Davet Ediyor

    Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, tüm Nazillileri, Nazilli Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu tarafından gerçekleştirilecek olan Bahar Konserine davet etti.

  • Aksaray'da Kemal Sunal ve Yeşilçam izleri
    11:06 Aksaray'da Kemal Sunal ve Yeşilçam izleri

    1985 yılında çekilen 'Keriz' filminin Aksaray'ın Gücünkaya köyünde oynayan köy halkı, hatıralarını anlattı. Kemal Sunal'ın Türkiye'yi güldürdüğü ama kendi hiç gülmediği belirtildi. Filmin çekildiği köyde halen Yeşilçam'ın izleri görülebilmektedir.


Advertisement