5 Asırlık Külliyenin Restorasyonu İçin Duvarı Yıkılarak Kapı Açıldı - Son Dakika
Güncel

5 Asırlık Külliyenin Restorasyonu İçin Duvarı Yıkılarak Kapı Açıldı

5 Asırlık Külliyenin Restorasyonu İçin Duvarı Yıkılarak Kapı Açıldı

Bursa'nın Yenişehir İlçesi'ndeki Sinan Paşa Külliyesi'nin kentin sosyal ve kültürel yaşamında kullanılacak bir merkez haline getirilmesi için geçen ay başlatılan restorasyon çalışmalarında, araç ve malzeme girişini sağlamak amacıyla tarihi duvarın yıkılarak kapı açılması, tepkilere neden oldu.

23.06.2015 13:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'nın Yenişehir İlçesi'ndeki Sinan Paşa Külliyesi'nin kentin sosyal ve kültürel yaşamında kullanılacak bir merkez haline getirilmesi için geçen ay başlatılan restorasyon çalışmalarında, araç ve malzeme girişini sağlamak amacıyla tarihi duvarın yıkılarak kapı açılması, tepkilere neden oldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, üzerinde çatlaklar bulunan duvarın restorasyon tamamlanıncaya kadar malzeme akışını sağlayacak başka bir ulaşım yolu bulunmadığı için açık kalacağını; çalışmaların tamamlanmasının ardından numaralandırılan taşlarla aslına uygun olarak kapatılacağını bildirdiler.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir İlçesinde, Osmanlı Sadrazamı Yemen Fatihi Sinan Paşa tarafından yaptırılan ve sadece camii, medrese birimleri, imaret, kuzeydoğuda külliyenin ana girişi ve batıda camiye girişi sağlayan kapının ayakta olduğu yaklaşık 5 asırlık külliyenin restorasyonuna karar verdi. Yapılan ihale sonucu çalışmalar, geçen 22 Mayıs'ta Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Parti'li Recep Altepe'nin de katıldığı törenle başladı.

Restorasyon ve çevre düzenlemesinin ardından sosyal ve kültürel amaçlı olarak ilçede hizmet verecek olan tarihi külliyenin geçtiğimiz günlerde dış duvarının yıkılarak, araç girişi ve malzeme taşınması için kapı açılması ilçede tepkilere neden oldu.

DUVARDA ÇATLAKLAR VARDI

"Bursa'nın Topkapı'sı" olarak nitelendirilen kent merkezindeki Muradiye Külliyesi başta olmak üzere çok sayıda restorasyon çalışmasını sürdüren firma yetkilileri, yıkılarak kapı açılan duvarın 7-8 yıl önce Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edildiğini ancak üzerinde yine de çatlaklar olduğunu söyledi. Yetkililer, "Yürüttüğümüz çalışmalar Kültür ve Tabiat Varlıkları'nı Koruma Kurulu'nun onayladığı proje çerçevesinde yürütülüyor. Proje kapsamında üzerinde çatlaklar oluşan bu duvarlar da bölümler halinde elde geçirilecek. Çalışmalar tamamladıktan sonra duvar yıkılırken numaralandırılan taşlarla yeniden yapılacak" diye konuştu.

RESTORASYONDAN SONRA KAPATILACAK

Tepkiler üzerine konuyu inceleyen Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise yaptıkları açıklamada, 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyonda yapıda ve dış duvarlarda ciddi çatlaklar tespit edildiği, bunların onarımının gerçekleştirilmesine rağmen sıkıntının devam ettiğini belirttiler.

Yeni hazırlanan projede hem iç hem de dış duvardaki çatlakların giderilmesi için çalışma yapılmasının hedeflendiğini kaydedilen açıklamada, külliyenin batı cephesinde bahçe duvarının numaralandırılarak kısmı olarak söküm işleminin yapılacağı ifade edildi.

Bahçe duvarının harç özelliklerini yitirmesi ve çatlakların çok derin olmasından dolayı dökülmeler ve boşalmalar meydana geldiği kaydedilen açıklamada, üzerinde çatlaklar bulunan duvarın bu şekilde bırakılmasının sağlıklı olmayacağı belirtildi. Açıklamada, "Bu bölümdeki duvar zemin kotuna kadar indirilerek, duvar elemanlarını koruma altına alınmıştır. Külliyenin kazı alanı bulunduğundan malzeme akışını sağlayacak başka bir ulaşım yolu bulunmamaktadır. Bu nedenle zemin kotuna kadar açılan bahçe duvarının, imalatların tamamlanmasından müteakip uygun teknikler ile kapatılması düşünülmektedir" denildi. - Yenişehirbursa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 5 Asırlık Külliyenin Restorasyonu İçin Duvarı Yıkılarak Kapı Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya'da Emekli Öğretmen Karavanda Ölü Bulundu
    18:42 Antalya'da Emekli Öğretmen Karavanda Ölü Bulundu

    Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde yaşayan emekli bir öğretmen, park halinde bekleyen dolmuştan çevirme karavanda ölü olarak bulundu. Arkadaşı tarafından hareketsiz şekilde bulunan öğretmenin cansız bedeni, inceleme için Antalya Adli Tıp Kurumu'na sevk edildi.

  • Salda Gölü yakınında erkek cesedi bulundu
    18:41 Salda Gölü yakınında erkek cesedi bulundu

    Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü yakınında, yıkılan eski restoranın su dolu havuzunda bir kişinin hareketsiz olduğu bildirildi. Olay yerine gelen ekipler, havuzdan çıkarılan kişinin kamyon sürücüsü İsmail Karnak olduğunu belirledi. Karnak'ın cesedi hastaneye kaldırıldı.


Advertisement