5. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali'nin Teması 'Direniş' - Son Dakika
Kültür Sanat

5. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali'nin Teması 'Direniş'

5. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali\'nin Teması \'Direniş\'

Hangi İnsan Hakları? Film Festivali'nin 5'incisi 14-18 Aralık 2013'te #direniş temasıyla gerçekleşiyor.

07.12.2013 14:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BASIN BÜLTENİ

5. HANGİ İNSAN HAKLARI? FİLM FESTİVALİ'NİN TEMASI 'DİRENİŞ'

#DirenİnsanHakları!

Hangi İnsan Hakları? Film Festivali'nin 5'incisi 14-18 Aralık 2013'te #direniş temasıyla gerçekleşiyor. Dünyanın her köşesindeki hak ihlallerini konu alan pek çok filmin ve konuğun katılımıyla gerçekleşecek olan festivalin posteri boş bir çerçeveden ibaret...

DOCUMENTARIST ekibi tarafından gerçekleştirilen Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, 14-18 Aralık 2013 tarihlerinde 5. yılını kutluyor. Ana teması #direniş olarak belirlenen festivalde Gezi Parkı direnişi ile ilgili filmlere geniş bir bölüm ayrılıyor. Bu seneki festival programında ayrıca göçmenlik, kadın hakları, ekoloji gibi temalara değinen 40'a yakın film yer alıyor. Hafta boyunca bir çok yan etkinliğin yapılacağı festivalde gösterim ve etkinlikler SALT Beyoğlu, Aynalı Geçit Etkinlik Mekânı, Dutch Chapel, Tütün Deposu ve Cezayir Salonu'nda'nda gerçekleşiyor.

Bu yılın festival posteri, 'direniş' ruhuna uygun olarak, herkesin kişisel yaratıcılığına açık olarak tasarlandı. Festival dileyen herkesi, çerçeve içinde beyaz bir zemin olarak basılan posterin içini #bencedireniş hashtag'ine uygun biçimde doldurmaya ve son halinin fotoğrafını sosyal medyafda paylaşmaya davet ediyor.

Festivalde seyirciyle ilk kez buluşacak olan başlıca filmler arasında, Suriye'deki bir Filistin kampındaki gençlerin hayatına odaklanan "Yarmouk'un Gençleri" (The Shebabs Of Yarmouk, Axel Salvatori-Sinz): genç kuşağın umutsuzluğunu şiirsel bir dille anlatan bol ödüllü Gürcistan filmi "Her Şeyi Yok Eden Makine" (The Machine Which Makes Everything Dissapear, Tinatin Gurchiani): Hırvatistan'da üniversitelerin özelleştirilmesine karşı patlak veren öğrenci eylemlerini ve kitlesel boykotu ele alan "Kuşatma" (Blockade, Igor Bezinovic): ABD'deki hapishanelerde ağır mahkumların sanatla ayakta durma çabasını konu alan ve İsveç'te yılın en iyi belgeseli seçilen "Geceleri Uçarım" (At Night I Fly, Michel Wenzer): Afganistan'daki kadın mahkumların durumunu gözler önüne seren "Parmaklıklar Arkasında Burkasız Yaşam" (No Burqas Behind Bars, Nima Sarvestani): Capo Verde'de endüstriyel balıkçılığın mahvettiği denizleri konu alan "Kum Taneleri" (Sandgrains, Jordie Montevecchi-Gabriel Manrique) gibi önemli filmler yer alıyor.

Türkiye'den ise hayvan haklarından etnik azınlıklara kadar uzanan bir konu yelpazesi sunan, "Taşkafa: Bir Sokak Hikayesi'' (Andrea Luka Zimmerman), "ODTÜ Ayakta" (Film Kolektifi), "Hay Vay Zaman" (Nezahat Gündoğan), "Kıyı Kıyı" (Özlem Sarıyıldız), "Antigoni Küçük Adamız Hayatımız" (Nilüfer Uzunoğlu), "Termik İstemeyruk" (Caner Özdemir), "Bir Fincan Türk Kahvesi" (Nazlı Eda Noyan-Dağhan Celayir), "Mazgal" (Cemil Oğuz) başta olmak üzere geniş bir seçki yer alıyor.

Hangi İnsan Hakları Film Festivali, bu yaz kaybettiğimiz değerli sinema insanı Tuncel Kurtiz'i de çok özel bir filmle anıyor: Tuncel Kurtiz'in anısına, ustanın 1978'de İsveç Televizyonu için yaptığı yaptığı ve Türkiye'de hiç gösterilmemiş olan "E5: Ölüm Yolu" adlı belgeseli festivalin günyüzüne çıkarıp programa aldığı filmler arasında. Özel gösterimlerden biri de, Marcel Ophüls'ün belgesel tarihinin klasikleri arasında sayılan "Acı ve Merhamet"e (Le chagrin et la pitié, 1969) ayrıldı. Filmin gösterimi sonrasında Fransız eleştirmen Ophr Levy, "Bellek Oluşturma ve Dönüştürme Sürecinde Belgeselin Rolü" başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecek.

5. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali programında Gezi direnişi ile ilgili filmlere de özel bir bölüm ayrılıyor. Haziran başında Documentarist'e konuk olarak İstanbul'a gelen ve isyanın patlamasıyla, soluğu Gezi'de alarak çekimler yapmaya başlayan Tomaş Doruşka ve Akile Nazlı Kaya'nın sonradan Çek Televizyonu için hazırladığı "Ağaçlarla Başladı: Gezi Parkı'nda İsyan" (It Started With Trees: Revolt in the Gezi Park) adlı filmin Türkiye'deki ilk gösterimi festival kapsamında gerçekleşecek. Pek çok kısa filmin buluşacağı Gezi bölümünde, isyan sırasında medyanın tavrını ele alan ve Antalya'da Jüri Özel Ödülü kazanan "Tornistan" (Ayce Kartal) da yer alırken, Fatih Pınar'ın Gezi'deki polis şiddetiyle ilgili olanlar başta olmak üzere toplumsal olaylara dair gerçekleştirdiği video-röportajları da festivalde topluca gösteriliyor.

İlki geçen yıl gerçekleşen ve büyük ilgi gören Video-Eylem Atölyesi, bu sene yurtdışından katılımlar ve daha geniş bir programla Dijital Aktivizm Atölyesi başlığıyla hayata geçecek. Gezi sonrasında video-eylem kavramının daha da önem kazanması, festivalin gelenekselleştirmeyi amaçladığı sözkonu atölyeyi daha da yaşamsal kılıyor. Bu atölyeyle birlikte, Festival programından 16 filmlik bir seçki 19-22 Aralık tarihlerinde Batman'a da taşınacak.

Çeşitli ülkelerden pek çok uluslararası konuğu ağırlayacak olan Festival, Gezi Parkı direnişine rastladığı için DOCUMENTARIST 2013'te kaçırılan filmlerden bir seçkiyi de programına katıyor. Seyirci anketiyle belirlenen ve yeniden gösterilecek filmler arasında Antalya'da Altın Portakal kazanan "Tek Başına Dans" (Dancing Alone, Biene Pilavci), geçen sene IDFA'nın açılışını yapan "Yanlış Zamanda Yanlış Yerde" (Wrong Time Wrong Place, John Appel), trajik bir kadın cinayeti öyküsünü anlatan "Bahar" (Carin Goeijers), başka bir cinayetin kurbanı Pippa Bacca'yı konu alan "Gelin" (The Bride, Joel Curtz) ve ile kişisel bir öyküyü şiirsel bir dille ele alan "Belville Bebeği" (Belville Baby, Mia Engberg) gibi belgeseller yer alıyor.

İsveç Başkonsolosluğu, Hollanda Başkonsolosluğu, SALT, Armada Oteli, Fransız Enstitüsü, Hırvatistan Konsolosluğu, Anadolu Kültür'ün işbirliği ve pek çok kurumun desteğiyle gerçekleşen 5. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, ayrıca çeşitli performans, çocuk atölyeleri, panel ve söyleşilere sahne olacak. Tüm gösterim ve etkinlikler, SALT Beyoğlu, Aynalı Geçit Etkinlik Mekânı, Dutch Chapel, Tütün Deposu ve Cezayir Salonu'nda ücretsiz olarak izlenebilir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat 5. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali'nin Teması 'Direniş' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri
    22:39 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Gökhan Tepe, Merkez Parkı'nda konser verdi. Konseri çok sayıda kişi izledi ve Tepe'nin en sevilen parçalarına müzikseverler eşlik etti. Tepe'nin performansı, dinleyiciler tarafından alkışlandı.

  • Trabzon'da 10. Karadeniz'in Renkleri karma resim sergisi düzenlendi
    19:58 Trabzon'da 10. Karadeniz'in Renkleri karma resim sergisi düzenlendi

    Trabzon'da düzenlenen 10. Karadeniz'in Renkleri karma resim sergisine 3 ilden 52 sanatçı katıldı. Serginin açılışına Vali Aziz Yıldırım, İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan ve davetliler katıldı. Sergi, 22 Nisan'a kadar ziyaret edilebilecek. Ayrıca, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törende turizmin önemi vurgulandı ve Trabzon'un turist sayısında önemli artış beklenildiği belirtildi.

  • Silifke'de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda öğrencilere ödüller verildi
    17:59 Silifke'de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda öğrencilere ödüller verildi

    Silifke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, ilkokul ve ortaokullar arası şiir yazma ve resim yapma yarışması düzenledi. Göksu Deltası'nda sürdürülebilir tarım için düzenlenen yarışmaya ilkokul ve ortaokul öğrencileri katıldı. Silifke Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen ödül töreninde dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Törene, Silifke Kaymakamı, İl Tarım ve Orman Müdürü, Silifke Belediye Başkanı, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

  • SAMDOB, Samsun Müzesi'nde Türk Bestecileri ve Şarkıları Konseri Düzenledi
    17:53 SAMDOB, Samsun Müzesi'nde Türk Bestecileri ve Şarkıları Konseri Düzenledi

    Samsun Devlet Opera ve Balesi (SAMDOB), Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Samsun Müzesi'nde 'Türk Bestecileri ve Şarkıları' konseri düzenledi. Konserde, birçok Türk şarkısı seslendirildi ve sanatseverler tarafından ilgi gördü.

  • Kütahya'da Macar Çağdaş Sanatı Sergisi Açıldı
    17:20 Kütahya'da Macar Çağdaş Sanatı Sergisi Açıldı

    Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 'Sınırların Ötesinde Macar Çağdaş Sanatına Bir Yolculuk' adlı sergi, Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında açıldı. Sergide, Macaristan'ın önde gelen 5 sanatçısına ait 33 eser yer alıyor. Açılışta konuşan Kütahya Valisi Musa Işın, Türk ve Macar halkını kardeş olarak gördüklerini belirtti. Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak ise sanatın evrensel bir dil olduğunu vurgulayarak, serginin bilim, teknoloji ve matematikle iç içe olduğunu ifade etti.

  • Esenler Belediyesi, Dünya Sanat Günü'nde Filistin Soykırımına Dikkat Çekti
    17:20 Esenler Belediyesi, Dünya Sanat Günü'nde Filistin Soykırımına Dikkat Çekti

    Esenler Belediyesi, 15 Nisan Dünya Sanat Günü'nde Filistin'de yaşanan soykırıma dikkat çekmek amacıyla tiyatro gösterimi, sergi ve müzik konseri düzenledi. Etkinlikte, sanat yoluyla insanlığa önemli mesajlar verildi.

  • Kral Sejong'un bronz heykeli temizlendi
    17:09 Kral Sejong'un bronz heykeli temizlendi

    Güney Kore'nin başkenti Seul'da bulunan Kral Sejong'un bronz heykeli yıllık temizliği yapıldı.

  • Kars'ta düzenlenen bilgi yarışmasında kazananlara kitap hediye edildi
    16:48 Kars'ta düzenlenen bilgi yarışmasında kazananlara kitap hediye edildi

    Kars'ta Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen bilgi yarışmasında kazananlara kitap hediye edildi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, doğru cevaplayan katılımcılara kitap hediye etti. Yarışmanın amacı Kars'ın tarihi, kültürel, doğal ve diğer zenginliklerine dikkat çekmekti.

  • Mersin'de Dünya Romanlar Günü etkinliği düzenlendi
    16:28 Mersin'de Dünya Romanlar Günü etkinliği düzenlendi

    Mersin'de, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonunca Dünya Romanlar Günü dolayısıyla bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte Roman müzisyenler sahne aldı, Roman kültürünü yansıtan oyunlar oynandı ve şarkılar söylendi. Programa, Vali Yardımcısı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü, Akdeniz Belediye Başkanı ve diğer ilgililer katıldı.


Advertisement