5. İstanbul Finans Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

5. İstanbul Finans Zirvesi

HSBC Birleşik Arap Emirlikleri Küresel Sermaye Finansmanı Yöneticisi Davud: "Son 5 ile 7 yıllık zaman zarfına bakacak olursak bu piyasada (İslami finans) güçlü bir büyüme görüyoruz.

15.09.2014 16:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HSBC Birleşik Arap Emirlikleri Küresel Sermaye Finansmanı Yöneticisi Muhammed Davud, son 5 ile 7 yıllık zaman zarfına bakıldığında İslami finansın güçlü bir büyüme kaydettiğini belirterek, "Önümüzdeki 10-15 yılda İslami finansın daha derin etkilerini göreceğiz" dedi.

Anadolu Ajansı'nın üst üste ikinci defa global iletişim ortağı olduğu, küresel finansın liderlerini buluşturan "5. İstanbul Finans Zirvesi"nde (IFS) moderatörlüğünü Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Hakan Tokaç'ın yaptığı "Yenilikçi Kalkınma ve Altyapı Finansman Yöntemleri" paneli gerçekleştirildi.

Panelde konuşan HSBC Birleşik Arap Emirlikleri Küresel Sermaye Finansmanı Yöneticisi Muhammed Davud, son zamanlarda Ortadoğu'da, Asya'da ve küresel anlamda İslami finansın geliştiğini ifade etti. Davud, şunları söyledi:

"Son 5 ile 7 yıllık zaman zarfına bakacak olursak bu piyasada güçlü bir büyümenin olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki 10-15 yılda İslami finansın daha derin etkilerini göreceğiz. Türkiye, Ortadoğu ve Asya'daki etkilerini görüyor olacağız. Sonuç olarak ekonominin özellikle çekirdek piyasanın dışına çıktığını ve onları da etkilediğini görüyoruz. İç piyasalar İslami likiditeyi de etkiliyor. Önümüzdeki 10 yıllık zaman zarfı içinde İslami finans çok sağlıklı düzeyde büyümeye devam edecek. İslami finansın işlediği çoğu piyasada aslında bankacılık sektörünün penetrasyonu çok düşük. İslami finansın yaptığı şey şu; geleneksel likidite fonlarının daha iyi çalışan bir sistem haline dönüşmesini sağlıyoruz."

Davud, sukuk piyasasının da çok büyük gelişme gösterdiğini aktararak, son 2-3 yılda Türkiye tarafında da sukuk piyasasının etkilerini daha fazla gördüklerini ve bu piyasanın büyümeye devam edeceğini dile getirdi.

İslami likidite ve finansın ihtiyaçlara nasıl çare olacağının ilerleyen süreçte görüleceğini belirten Davud, "Geçmişte bakıldığında hükümetlerin piyasalara erişimini görüyorduk, şimdi şirketlerin de bunun gerçekleştirdiğini görüyoruz" diye konuştu.

"KfW için Türkiye en önemli ülkelerden biri"

Alman KfW Kalkınma Bankası Güneydoğu Avrupa ve Türkiye Direktörü Christoph Tiskens de genel olarak bakıldığında KfW'nin bir kalkınma bankası olduğunu anlattı. Tiskens, mali alanlarda tüm bölgelerde daralma hissetmeye ve ulusal düzeydeki bankaların kredi vermede isteksiz olmaya başladıktan sonra bu alana girdiklerini aktardı.

Kalkınma bankalarının oluşabilecek boşlukları doldurma potansiyellerine dikkati çeken Tiskens, "KfW olarak rolümüzü aktif şekilde oynuyoruz. Avrupa'daki en büyük kamu teşvik bankalarından biriyiz" dedi.

Kendileri için Türkiye'nin en önemli ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Tiskens, "Bir kalkınma bankası olarak kamu finansmanı ihtiyaçlarını hedefliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Malezya Khazanah Nasional Berhad Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdürü Mohd Izani Ghani de farklı ülkelerde geniş bir portföye sahip olduklarını belirtti. Ghani, sektör bazında mali hizmetler, sağlık, altyapı, inşaat, turizm, emlak ve lojistik gibi alanlarda çalışmalarının bulunduğunu da sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 5. İstanbul Finans Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement