5. İstanbul Finans Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

5. İstanbul Finans Zirvesi

Bank for International Settlements Para ve Ekonomi Departmanı Başkanı Borio: "Büyük finansal krizler 'geliyorum' der, kredilerin davranışları krizlerin yaklaşması hakkında bilgi verir" Macaristan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Üyesi Pleschinger: "Tek bir inovasyondan çıkan riski görmezsek büyür ve sistemin tamamına zarar verebilir.

16.09.2014 16:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsviçre Bank for International Settlements (BIS) Para ve Ekonomi Departmanı Başkanı Claudio Borio, "Büyük finansal krizler 'geliyorum' der, kredilerin davranışları krizlerin yaklaşması hakkında bilgi verir" dedi.

Borio, Anadolu Ajansı'nın üst üste ikinci defa global iletişim ortağı olduğu, küresel finansın liderlerini buluşturan "5. İstanbul Finans Zirvesi"nin (IFS) "Para Politikası, Finansal İstikrar ve Yenilikçilik" oturumunda yaptığı konuşmada, dünyadaki finansal istikrarsızlığın ve 2007 yılından beri devam eden kronikleşmiş küresel krizin çözülmesi gerektiğini belirtti.

Finans piyasalarında inovasyon yapılması için bütün finansal potansiyellerin gözlemlenmesi gerektiğini söyleyen Borio, "Büyük finansal krizler 'geliyorum' der kredilerin davranışları krizlerin yaklaşması hakkında bilgi verir" değerlendirmesinde bulundu.

Borio, finansal döngü içerisinde yalnızca önlemlere dayanarak başarılı olmanın beklenemeyeceğini belirterek, "Çok daha fazla esnek politikalara ihtiyaç var. Politika çerçevelerinin riskler değerlendirilerek düzenlenmesi gerekiyor. Büyük finansal krizler geliyorum der. Bilindik bir tablo çizerler. Finansal dalgalanmalar öncelikle kredilerde ve gayrimenkulde yaşanmaya başlar" diye konuştu.

Sırbistan Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Bojan Markovic de, finansal yenilikçiliğin inovasyonu tetiklediğini belirterek, "İnovasyon yatırımcılara riskleri dağıtmaları için yardımcı olur" dedi.

Merkez bankalarının kriz durumlarında hızla müdahale edebilecek şekilde esnek bir yapıda olması gerektiğine işaret eden Markovic, "Merkez bankaları finansal istikrarın bekçileridir" ifadesini kullandı.

Markovic, finansal inovasyonda eksik şeffaflığın en önemli sıkıntılardan olduğunu, tüketicinin korunmasının da önemli olduğuna dikkati çekti.

Macaristan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Üyesi Gyula Pleschinger de, risk yönetiminin de bir yenilikçilik olabileceğini söyledi.

Pleschinger, mali istikrar için agresif olunması gerektiğini, geleneksel dışı para politikaların dikkatli uygulanması gerektiğini belirterek, "Tek bir inovasyondan çıkan riski görmezsek büyür ve sistemin tamamına zarar verebilir. Sistematik krize yol açabilir" şeklinde konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement