5 Nisan Madalya Günü - Son Dakika
Yerel

5 Nisan Madalya Günü

5 Nisan Madalya Günü

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından Kahramanmaraş'a İstiklal Madalyası verilişinin 88.yıldönümü törenlerle kutlandı.

05.04.2013 12:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından Kahramanmaraş'a İstiklal Madalyası verilişinin 88. yıldönümü törenlerle kutlandı.

Atatürk Anıtı'nda gerçekleştirilen törende, Vali Vekili Dr. Erkan Bulgan, Garnizon Komutanı Albay Kaan Kazaz ve Belediye Başkanvekili Cevdet Kabakçı, anıta çelenk sundular. Başkanvekili Kabakçı'nın Türk Bayrağına kırmızı şeritli İstiklal Madalyası'nı takmasıyla devam eden törende, saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Kabakçı, Türk Kurtuluş Savaşı'nda Maraş'ın çok büyük kahramanlıklar gösterdiğini söyledi. Birinci Dünya Savaşının ardından Anadolu'nun her yerinde yas ve matem havasının bulunduğunu kaydeden Kabakçı, "İşte ülkemizin o kara günlerinde zafer destanları yaratan aşıklar ve ozanlar diyarı, ovalarında turaçlar öten, yaylalarında keklikler biten yiğitlerin harman olduğu Kahraman Şehir tarihi sorumluluğunu yerine getirmek için hazırlığını yapıyordu. Bu güzel şehrimiz yedi tepe üzerine kurulmuş, sırtını Ahır dağına dayamış, zümrüt yeşilliğe bürünmüş güzel Maraş'tır. Suları bol menekşe, sümbül ve nergisleri biçilecek kadar çok,

bağlık bahçelik şirin kent 1919 yılı Şubat ayının 23. Günü büyük mateme büründü. O gün gönüller susmuş, sazlar durmuş, kuşlar ötmez olmuş şehre düşman dolmuştu.

Şehir taşıyla toprağıyla ve insanıyla kan ağlıyor, ağızları bıçak açmıyor. herkes vatanı kaybetmiş olmanın acısı içinde kıvranıp duruyordu. Düşman bu zümrüt şehre girerken seviniyor bazı yerli işbirlikçiler düşmanı Cizvit papazlarının bandosu ile karşılıyor adeta bayram yapıyorlar. Bu durum içi kan ağlayan Maraşlılara daha çok dokunuyordu. Bu işgal 33 hafta sürdü İngilizler şehri Fransızlara teslim ettiler" diye konuştu.

Bu işgalin ardından işgalcilerin ilk dersi Sütçü İmam'dan aldığını anımsatan Kabakçı, bayrak olayının ardından şehrin adım adım savaşa sürüklendiğini ve 21 Ocak 1920 günü tarihin en kanlı şehir harbinin başladığını dile getirdi. Kabakçı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Savaşın en şiddetli günleri 22 gün 22 gece sürdü. Küçük bir Çanakkale destanı yaşandı. Azın çoğu, küçüğün büyüğü ve zayıfın kuvvetliyi yendiği o gün. 12 Şubat günü İman ve inanca güvenerek emperyalist düşman karşısında kükreyen aslanlar oluyorlardı. Bu gün yerel tarihimizin ulusal tarihimize ilham olduğu, 'ya istiklal ya ölüm ahdinin' verildiği gündür. Maraş milli mücadelesi ulusal kurtuluş mücadelesinin ilki ve ön sözüdür. Bu söz sonraki zamanlarda mazlum milletlerinde özgürlük ateşi olmuş, dirilişin bayramı olmuş. Kahramanmaraşlı!

sen yalnız güney hudutlarımızı savunmadın, Güneydeki hukukumuzu ebedi bir şekilde tasdik ettin. Anadolu milli mücadelesinin ilk zaferini sen kazandın. Çalınmış toprağımızın, hukukumuzun iadesi ihtimalini kazandıran hep sensin. Kahramanmaraşımsın. Biz bugün yeşil ağaçların sakin gölgesinde Milli tarihimizin en yüce olayını, en saf şehadetini, milli kahramanlığımızın ilahi bir örneğini seyrediyoruz. Onun için meclisimizin senin göğsüne kahraman nişanı ve madalyayı takarken bütün millet olarak karşısında huşu ve şükranla eğiliyoruz. Kahramanmaraş, dünyada bir Türk kaldıkça senin adın mukaddes tanınacak, dünya durdukça gazan milletimizin ebedi bir timsali olacaktır. Sahibini arayan madalyanın takılmaya layık sinelerden beklediği, yaşattığı anlamı gelecek nesillere aktarmadaki başarısıdır. Kahramanmaraş'ın zaferi hepimizin göğsünde istiklal madalyasıdır. Bu madalyayı hak etmekten zor olan onu taşımaktır."

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, KSÜ Rektörü Prof. Dr. M.Fatih Karaaslan ile daire müdürleri ve askeri erkanın katıldığı tören, şiirler okunmasıyla son buldu. - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 5 Nisan Madalya Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement