5. Sabancı Topluluğu Denetim Günü - Son Dakika
Güncel

5. Sabancı Topluluğu Denetim Günü

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, doğru kurgulanmış bir iç denetimin, bağımsız denetim riskinin yanı sıra şirketlerin bu konudaki maliyetlerini azalttığını ifade etti.

08.05.2015 15:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, doğru kurgulanmış bir iç denetimin, bağımsız denetim riskinin yanı sıra şirketlerin bu konudaki maliyetlerini azalttığını ifade etti.

Sabancı Holding'den yapılan açıklamaya göre, "Değer Yaratan İç Denetim" başlığıyla düzenlenen 5. Sabancı Topluluğu Denetim Günü, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinlikte, Sabancı Topluluğu'nun iç denetim süreçleriyle farklı bakış açıları değerlendirildi.

Açıklamada etkinlikteki konuşmasına yer verilen SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, doğru kurgulanmış denetim mekanizmalarının şirketlere birçok anlamda fayda sağladığını belirterek, denetim uygulamalarına, şirket yönetimleriyle paydaşlar arasında ortaya çıkan ve "vekalet sorunu" olarak bilinen çıkar çatışmalarının azaltılması, şirket varlıklarının korunması ve faaliyetlerde etkinlik sağlanması amacıyla başvurulduğunu kaydetti.

Denetim fonksiyonunun paydaşlar için şeffaflık ve hesap verilebilirlik sağladığına işaret eden Ertaş, ayrıca kamuya sunulan bilgilerin doğruluğu ve güvenilirliğini de artırdığını dile getirdi.

Ertaş, iyi bir kurumsal yönetim yapısı kurmanın yolunun, iç denetim sistemlerinin oluşturulmasından geçtiğini aktararak, şunları ifade etti:

"Bağımsız denetim ile iç denetim birbirini karşılıklı beslemektedir. Doğru kurgulanmış iç denetim, bağımsız denetim riskini ve şirketlerin bu konudaki maliyetlerini azaltır. Kaliteli bağımsız denetim ise iç denetime destek olarak hataların azaltılması yoluyla paydaşlara ihtiyaca uygun ve güvenilir bilgi sunumunu sağlar. Denetimin tüm bileşenleri, kurumsal yönetimin öngördüğü denetim komitesi, iç denetim ve bağımsız denetimdeki aksaklıkların engellenmesi ise bizlerin, kamu denetiminin sorumluluğundadır."

"Artık risk yönetimi ve denetiminde farklı bir anlayış hakim"

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da değişen ve dijitalleşen dünyada, artık risk yönetimi ve denetiminde farklı bir anlayışın hakim olduğunu belirterek, Türkiye'nin de bu anlayış değişikliğine ayak uydurduğunu kaydetti.

Bu doğrultuda Türk Ticaret Kanunu'nun yenilenerek çağdaş bir yapıya kavuşturulduğunu anımsatan Sabancı, "Bu amaçla SPK'nın da gerek kurumsal yönetim ilkeleri gerekse yeni yasaya paralel yayınladığı düzenlemeler halka açık şirketlerde bağımsızlık, objektiflik ilkeleriyle tüm paydaşların çıkarlarını adil olarak gözeten bir yapının kurulmasını zorunlu kıldı. Düzenleyici mevzuatlardaki bütün bu değişimlere uygun olarak, yönetim kurulları bünyesinde oluşturulan denetim komitesi ve riskleri erken teşhis komitelerinde hiçbir çıkar çatışması yaşamayacak, bağımsız ve objektif kararlar alabilecek, yönetim kurulları ve paydaşlara bu yönleriyle güvence sağlayabilecek üyeler görev aldı" değerlendirmelerini yaptı.

Sabancı, iç denetimde amaçlarının değer yaratma ve yaratılan değeri sürdürülebilir kılma olduğunun altını çizerek, doğru risklere işaret eden denetimlerin başarısının, şirketlerin tüm tepe yöneticileri için önemli bir yol gösterici nitelik taşıyacağını dile getirdi.

Sabancı Holding Denetim Bölüm Başkanı Bülent Bozdoğan ise günümüzde denetim anlayışının gözle görülür derecede farklılaştığına ve derinlik kazandığına dikkati çekti.

Denetçilerin, şirketlerin stratejileri, iş planları ve geleceğe yönelik önceliklere yoğunlaşması, denetim ve danışmanlık rollerini bu alanlara odaklaması gerektiğine işaret eden Bozdoğan, "Sahip oldukları iç denetim fonksiyonlarının gelişmesi, yetkinliklerinin artması ve iyileştirilmesi için hem teknolojik altyapı hem de nitelikli eleman yatırımlarına devam etmeleri şirketler için büyük önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement