5. Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali" - Son Dakika
Yerel

5. Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali"

Festival, Erciş ilçesindeki balık bendinde düzenlenen törenle başladı Van Valisi Doğan: "Eğer burada huzur yoksa bilin ki hiç kimsenin kültür değerine iltifat etmeye de imkanı yoktur.

31.05.2014 21:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van Valisi Aydın Nezih Doğan, "Eğer burada huzur yoksa bilin ki hiç kimsenin kültür değerine iltifat etmeye de imkanı yoktur. Dolayısıyla bizim festivalleri yaparken şu mesajı vermeye ihtiyacımız var. Biz biriz, beraberiz kardeşiz. Bunu hiç kimsenin ama hiç kimsenin bozmasına fırsat vermeyeceğiz" dedi.

Van Valiliği, Erciş Kaymakamlığı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve Doğa Gözcüleri Derneğince düzenlenen "5. Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali" Erciş ilçesindeki balık bendinde düzenlenen törenle başladı.

Balık göçünün en yoğun yaşandığı dönemde düzenlenen festivaldeki eğlence ve konser gibi etkinlikler, Soma'da yaşanan maden faciası nedeniyle iptal edilirken, vatandaşlar tören alanında balık göçünü izleyebilmek için birbiriyle yarıştı.

Van Valisi Aydın Nezih Doğan, törende yaptığı konuşmada, Erciş ilçesinin geçmişte medeniyetlere başkentlik yaptığını ve bir başkentin daima sorumluluklarının olduğunu aktardı.

İnci kefali gibi bir değeri dünyaya tanıtmak amacıyla düzenledikleri festivalin aslında bir kültür ve sanat festivali anlamına da geldiğini dile getiren Doğan, "Kültür ve sanat dediğimiz şey ancak medeniyetin olduğu şehirlerde gerçekleşir. Başkentler de medeniyetin olduğu şehirlerdir. Bu anlamda Erciş'i tebrik etmek gerekiyor. Böyle bir başkentlik ruhuna sahip olduğu için" diye konuştu.

Festivale katkılarından dolayı Mustafa Sarı'ya teşekkür eden Doğan, çözüm sürecinin önemine de vurgu yaparak, bu konuda Mustafa Sarı gibi özverili hocalara, akademisyenlere, sivil toplum kuruluşu önderlerine ihtiyacın olduğunu vurguladı.

Çözüm sürecinin Türkiye'nin, Van'ın bölgenin geleceği anlamına geldiğine dikkati çeken Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Eğer bunu doğru bir mesaj olarak haklı zemine oturtabilirsek, işte o zaman inci kefali festivalimizin anlamı bir parça daha ortaya çıkacaktır. Biz bu festivali niye yapıyoruz? Bu festivali kültür değerimizi dünyaya tanıtmak için yapıyoruz. Eğer burada huzur yoksa bilin ki hiç kimsenin kültür değerine iltifat etmeye de imkanı yoktur. Dolayısıyla bizim festivalleri yaparken şu mesajı vermeye ihtiyacımız var. Biz biriz beraberiz kardeşiz. Bunu hiç kimsenin ama hiç kimsenin bozmasına fırsat vermeyeceğiz."

YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof . Dr. Mustafa Sarı da konuşmasında inci kefalinin üremek için yaşadığı süreci anlatarak, balığın korunarak gelecek nesillerin de bu eşsiz görüntüden faydalanması için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından davetliler, izleme platformundan balıkların yolculuğunu ve küçük şelalelerden zıplayarak engelleri aşmaya çalışmasını izledi. - Van

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 5. Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement