500 Yıllık Baklava Alayı Geleneği Canlandırıldı - Son Dakika
Güncel

500 Yıllık Baklava Alayı Geleneği Canlandırıldı

Osmanlı Dönemi’nin en önemli Ramazan geleneklerinden Baklava Alayı Sultanahmet Meydanı’nda canlandırıldı.

05.07.2015 00:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Osmanlı Dönemi'nin en önemli Ramazan geleneklerinden Baklava Alayı Sultanahmet Meydanı'nda canlandırıldı. Mehter takımı, yeniçeri ve askeri görevlilerin yer aldığı 60 kişilik ekip Topkapı Sarayı önünden Sultanahmet Meydanı'na kadar baklavaları taşıyarak törenle yürüdü.

Kanuni Sultan Süleyman döneminde başlatılan Baklava Alayı geleneği Ramazan Ayı'nın 15'inci gününde Sultanahmet Meydanı'nda can buldu. Ünlü sanatçı Ceyhun Yılmaz, Baklava Alayı'nın önünde padişahı temsilen görevli silahtar ağayı canlandırdı. 7'şer kişiden oluşan toplamda 10 grup baklava tepsilerini sırayla teslim aldı. Ellerindeki tepsileri yeşil kollu sırıklara takarak Sultanahmet Meydanı'na mehter takımı eşliğinde yürüyen gruplar daha sonra meydana kurulan sahnede toplandı. Daha sonra padişahı temsil eden ünlü sanatçı Ceyhun Yılmaz, halka seslendi. Yılmaz'ın vatandaşlara duygulu anlar yaşatan konuşmasının ardından baklava dağıtımına geçildi. Etkinlikte 15bin kişiye baklava dağıtılırken, dağıtım esnasında izdiham yaşandı.

"1826 YILINDAN BERİ, İLK KEZ CANLANDIRILACAK"

Baklava alayında Silahtarağayı canlandıran ünlü sanatçı Ceyhun Yılmaz, üslendiği görevden dolayı mutluluk duyduğunu ifade ederek, " Çünkü insanoğlu ırkının bir çok medeniyetine ev sahipliği yapmış olduğu bir yerdeyiz biliyorsunuz. Rahmetle andığımız atalarımız ecdadımız bize kazandırdı bu şehri. 1826 yılından beri yapılmayan bir gelenek bugün temsilen canlandırılacak bizde böyle bir organizasyonun içinde olduğumuz için çok mutluyuz. Fatih Belediyesi böyle bir şeyi teklif ettiğinde sevinçle kabul ettim. Burada çok kıymetli bir gelenek yalnızca, paralarla, mücevherlerle, altınlarla değil aynı zamanda hatırla gönülle de bu işin yapıldığını kanıtlayan muhteşem bir gelenek. Padişah, askerlerine tatlı ikram ediyor" dedi.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir eski bir geleneği yeniden yaşattıklarını ifade ederek, " Saray tarafından yapılan baklavaların gördüğünüz gibi bir törenle Yeniçeriye sunulma ritüelidir. Ama bu törenin bütün detayları aynı zamanda, bir kültürü bir medeniyeti ifade eder. Amacımızda yaklaşık 150 - 200 yıldır yapılmayan bu baklava törenlerini tam da Ramazan'ın 15'inci gününde bütün İstanbullulara bütün ülkemizin insanlarına yeniden hatırlatmak için yapılmış bir çalışma" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 500 Yıllık Baklava Alayı Geleneği Canlandırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement