'51. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği' - Son Dakika
Yerel

'51. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği'

Mürsel Çetin - 51

04.07.2010 15:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mürsel Çetin - 51. Uluslararası Nasreddin Hoca Şenlikleri yarın başlıyor.

Sivrihisar'ın Hortu köyünde doğan, Konya'nın Akşehir ilçesinde yaşayan Nasreddin Hoca, hikmetli sözleri, ince nükteleri ile halen 7'den 70'e herkesi etkilemeye devam ediyor.

Fıkra ve hikayeleri dilden dile dolaşan, kulaktan kulağa anlatılan, sevgi, saygı ve hoşgörünün en güzel örneklerini veren Nasreddin Hoca, gerek yaşadığı döneme ve gerekse çağlar sonrasına damgasını vuran, toplumsal yergi ustası ve bir halk önderi olarak biliniyor.

Ülkemizi ve insanımızı gerek kültürü ile tanıtmak ve Hoca'nın kişiliğiyle bütünleşen gülmeceyi evrenselleştirmek amacıyla, 1959 yılından beri her yıl 5-10 Temmuz tarihleri arasında Akşehir'de düzenlenen 'Nasreddin Hoca Şenlikleri' coşkulu bir şekilde kutlanıyor.

Her yıl farklı bir temanın işlendiği şenlikte, bu yılki tema 'Evrensel Barış' olarak belirlendi. Şenlik için hazırlanan afişlerde savaşlarla ve terörle kirlenmiş dünyayı elleriyle iten Nasreddin Hoca, bu dünyanın yerine barış dolu ve huzurlu bir dünyayı getirirken konu ediliyor.

Her yıl 5-10 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği'nde bu yıl temsili Nasreddin Hoca görevini 'Kurtlar Vadisi' dizisindeki 'Ömer Baba' karakterini canlandıran ünlü tiyatro sanatçısı Emin Olcay üstleniyor.

- 'KİRLİ DÜNYA YERİNE BEMBEYAZ BARIŞ DOLU BİR DÜNYA'-

Akşehir Belediye Başkanı Mustafa Baloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ve dünya çapında birçok yerde terör saldırıları ve savaşlar sonucu birçok insanın hayatını kaybettiğini belirterek, 'İstedik ki bu yıl Nasreddin Hoca'mız evrensel barışın, sevginin, kardeşliğin, dostluğun ve huzurun mayasını çalsın ve bu maya tüm dünyada ve evrende tutsun' dedi.

Baloğlu, şöyle devam etti:

'Şenlik afişimizde Nasreddin Hoca, kanla, terörle kirlenmiş dünyayı itiyor, yerine bembeyaz, barış dolu tertemiz bir dünya getiriyor, ve özellikle kirlenmiş dünyayı iterken de elini belirli ülkelerin üzerine koyarak itiyor. Onların dünyaya kattığı kirliliği, dünyaya kattığı pisliği yok etmek için belirli ülkelere elini basarak, o eski dünyayı adeta çöplüğe atıyor.'

Şenlikte gerçekleştirilecek konserler, sergiler, tiyatrolar, konferanslar, söyleşiler, halk oyunları gibi etkinliklerle Nasreddin Hoca'nın bıraktığı manevi ve tarihi miras yaşatılmaya çalışılacak.

Şenliklere TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in de katılması bekleniyor.

(MRS-ZVR) - KONYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel '51. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement