53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı - Son Dakika
Güncel

53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı

53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, terörizme karşı mücadelenin NATO'nun ana uğraş alanlarından biri olması gerektiğini söyledi.

18.02.2017 02:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, terörizme karşı mücadelenin NATO'nun ana uğraş alanlarından biri olması gerektiğini söyledi.

Işık, 53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde düzenlenen "NATO'nun Geleceği; İşlevsiz ya da Çok Önemli" konulu panelde değerlendirmelerde bulundu.

Dünya tarihinde belki de şimdiki kadar yoğun çeşitli sınama ve tehdidin olduğu bir dönem yaşanmadığına dikkati çeken Işık, "Geçmişte NATO'nun iki önemli misyonu caydırıcılık ve savunmaydı. Dünyanın geldiği noktada bunlar gerekli ancak yeterli değil. Terörizme karşı mücadelenin NATO'nun ana uğraş alanlarından biri olması gerekiyor." dedi.

Terörizmin artık küreselleştiğini vurgulayan Işık, böyle bir dönemde teröre karşı mücadelede küreselleşme olmaması ve güçlerin birleştirilmesi durumunda teröre boyun eğmek zorunda kalınabileceğini anlattı. Bakan Işık, bu açıdan bakıldığında NATO'nun aslında misyonunu yitiren bir güç değil aksine var olan misyonlarına ilaveler yapması gereken bir organizasyon olduğunu belirtti.

Türkiye'nin, dünyanın en fazla sorununun yaşandığı bir bölgede bulunduğunu kaydeden Işık, şöyle konuştu:

"Terörizmle mücadele ediyoruz, hibrit savaşlarıyla mücadele ediyoruz, vekalet savaşlarıyla mücadele ediyoruz ve bunun yanında siber saldırılarla baş etmek zorundayız. Aynı zamanda kendi savunmamızı güçlü tutmak ve caydırıcılık özelliğimizi kaybetmemek durumundayız. Böyle bir pozisyonda hiçbir ülkenin tek başına tüm bu sorunların üstesinden gelmesinin imkanı yok. Ülkelerin güçlerinin birleştirilmesi bizim için bir tercih değil bir zorunluluk. Bu açından bakıldığında NATO dünyadan bunun için en iyi örnek. NATO'ya ihtiyaç azalmıyor, aksine yeni tehditler nedeniyle NATO'ya olan ihtiyaç çok daha fazla artıyor."

"Herkesin taahhütlerini yerine getirmesi önemli"

Avrupa'nın en önemli sorun alanlarından birinin küresel göç dalgası ve yasa dışı göçle mücadele olduğunu vurgulayan Işık, tüm bu konularda ülkelerin güçlerini birleştirmesinin kaçınılmaz olduğunu bildirdi.

NATO'yu çok daha güçlü hale getirme zorunlulukları olduğuna değinen Işık, şunları kaydetti:

"Elbette NATO, soğuk savaş döneminin yapılanmasından yavaş yavaş yeni şartların getirdiği yapılanmaya doğru evrilmek durumunda. Zaten bu çalışmalar NATO bünyesinde başlatıldı. Brüksel'de NATO'nun kuvvet yapılanmasının gözden geçirilmesi ve yeni yapılanma üzerine görüşmeler yaptık. Askerlerimiz, teknisyenlerimiz yoğun çalışmalarını sürdürüyor. Bu noktada adil külfet paylaşımını bir kenara itemeyiz. Herkesin taahhütlerini yerine getirmesi önemli. Biz de Türkiye olarak üzerimize düşeni yapmanın gayreti içerisindeyiz."

Fikri Işık, NATO'nun doğudaki önemli duruşunu güneydoğu ve güneyde de göstermek durumunda olduğunu ifade etti.

Brüksel'deki son toplantıda güneye yönelik önemli bir adım atılmasıyla ilgili karar aldıklarını hatırlatan Işık, "Güneydoğuda özellikle Türkiye'nin bulunduğu durumda NATO'nun taahhütleri yerine getirmemesi bizim açımızdan üzücü. Umarım en kısa zamanda bu taahhütleri yerine getirir. NATO gerçekten demokratik dünya için dünden çok fazla gerekli." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement