55 Bin Pancar Üreticisi Savcılığa Başvurdu: Fetö Bizi Dolandırdı - Son Dakika
Ekonomi

55 Bin Pancar Üreticisi Savcılığa Başvurdu: Fetö Bizi Dolandırdı

55 Bin Pancar Üreticisi Savcılığa Başvurdu: Fetö Bizi Dolandırdı

Adapazarı Şeker Fabrikası, Türkiye'nin en eski kamu yatırımlarından biri. 1951 yılında kurulan fabrika, hem bölge çiftçisi için hem Eskişehir'deki üretici için önemli bir işlev gördü.

08.08.2016 11:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adapazarı Şeker Fabrikası, Türkiye'nin en eski kamu yatırımlarından biri. 1951 yılında kurulan fabrika, hem bölge çiftçisi için hem Eskişehir'deki üretici için önemli bir işlev gördü. Ancak 1999 depreminde ağır hasar gören fabrika, ilerleyen süreçte özelleştirme kapsamına alındı.

Fabrikanın alımı için, 55 bin kadar üyesi olan Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi (APEK) ihaleye girdi. Pancar çiftçisi böylece, fabrikanın da sahibi konumuna gelecekti. Ancak, fabrikanın alımı için bir çok banka ile temasa geçen APEK yönetimi olumsuz yanıtı aldı. Tek 'olumlu' yanıt Bank Asya tarafından verildi. Banka, ihale bedeli olan 45 milyon 750 bin dolarlık krediyi sağladı. Kredinin temini sonrası bankanın tüm varlıkları bankaya ipotek edildi. Taraflar arasında, APEK'e ağır yükümlülükler getiren bir sözleşme imzalandı.

BANKA BİZİ SIKIŞTIRDI

Bu süreçten sonra yaşananlar ise, geçtiğimiz cuma günü Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusuna konu oldu. APEK yönetim kurulu adına yapılan suç duyurusunda, dev fabrikanın, hazırlanan bir kumpas sonucu ellerinden alındığı öne sürüldü. Savcılık suç duyurusunda, bankanın verdiği kredi sonrası, Şeker Kurumu'nun, talep ettikleri kota artırımına gitmediği belirtildi.

KREDİYİ VADESİNDEN ÖNCE İSTEDİ

Dilekçeye göre, bu durum fabrikanın mali yapısının bozulmasına neden oldu. Dilekçede, bankanın, verdiği krediyi vadesinden önce geri istediği de belirtildi. Savcılık suç duyurusunda, bankadan alınan kredi sonrası, ilgili bankanın iki yöneticisinin, fabrikanın yönetimine girdiği kaydedildi. Dilekçede, Şeker Kurumu'nun yanı sıra, Danıştay'da açtıkları davaların da aleyhlerine sonuçlandığı kaydedildi. Dilekçede, APEK'in, Bank Asya tarafından sıkıştırıldığı belirtilerek, fabrikayı satışa çıkarmak dışında başka çarelerinin kalmadığı kaydedildi.

DEVİR OLDU KOTA ARTTI

Başvuru dilekçesinde, Bank Asya'nın, fabrikayı kime ve kaça satacağını dahi belirlediği belirtilerek, devir sonrası hem, kendilerine verilmeyen kotanın 20 bin ton arttırıldığı hem de Danıştay'da, aleyhlerine çıkan kararların lehe çıkmaya başladığı kaydedildi.

FABRİKA ELİMİZDEN ALINDI

Savcılık başvurusunda "Kooperatifimize hile ve desise kullanmış, kredi veren kuruluş olmaları nedeniyle elimizi kolumuzu adeta bağlayarak nitelikli dolandırıcılık suçunu işlemişlerdir. Kooperatifimiz bu terör örgütünden yıllarca zarar görmüştür. Fabrikamız elimizden alınmış, milyonlarca lira ise kredi ve faizi adı altında Asya Katılım Bankasına ödenmek zorunda kalınmıştır. Bu mağduriyetimizin giderilmesi için hem Sayın Cumhurbaşkanımıza hem de Başbakanımıza mektuplar yazdık. Bu FETÖ örgütünden onarılamaz bir biçimde zarar gördük" denildi.

Dilekçede, fabrikanın ise kendilerine iadesinin sağlanması istendi.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Ekonomi 55 Bin Pancar Üreticisi Savcılığa Başvurdu: Fetö Bizi Dolandırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement