6 Bin Kölenin Tapınak Arazisinde Çalıştığı Antik Kent - Son Dakika
Güncel

6 Bin Kölenin Tapınak Arazisinde Çalıştığı Antik Kent

6 Bin Kölenin Tapınak Arazisinde Çalıştığı Antik Kent

TOKAT (İHA) – Kaynaklarda Tanrıça Ma’ya adanmış olan 6 bin kölenin tapınak arazilerinde çalıştığı yer alan Tokat’taki Komana Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarında önemli eserlere ve verilere ulaşıldı.

15.09.2014 12:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TOKAT (İHA) – Kaynaklarda Tanrıça Ma'ya adanmış olan 6 bin kölenin tapınak arazilerinde çalıştığı yer alan Tokat'taki Komana Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarında önemli eserlere ve verilere ulaşıldı.

Tokat- Niksar ve Tokat- Almus yolunun üzerinde Yeşilırmak Nehri kenarında yer alan Komana Antik Kenti'nde Roma ve Helenistik döneme ait izlerin bulunması amacıyla başlatılan kazı çalışmaları 6 yıldır belirli aralıklarda devam ediyor. Tanrıça Ma'ya adanmış olan 6 bin kutsal kölenin tapınak arazilerinde çalışmakta olduğu kaynaklarda yer alan Komana, Armenia'dan gelen tüccarlar tarafından çokça rağbet edilen bir ticaret merkezi olarak biliniyor. Mitridat Krallığı'nın yönetiminde önemli bir kültür merkezi olduğu ve Roma İmparatorluğu döneminde de özerkliğini koruyan Komana'da yapılan kazı çalışmalarını İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz yerinde inceleyerek bilgi aldı.

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yerleşim Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Erciyas, antik kentin Helenistik dönemden beri bir tapınak merkezi olarak bölgeye hizmet etmiş önemli merkezlerden birisi olduğunu söyledi. Komana'nın o tarihlerde sadece Tokat'ın değil tüm Karadeniz Bölgesi'nin çok önemli bir din merkezi konumunda olduğunu belirten Erciyas, "Anadolulu bir tanrıya adanmış Ma adında bu merkezde tapınak topraklarında yoğun faaliyet sonucu büyük bir zenginlik elde etmiş. Aynı zamanda yılda iki defa düzenlediği festivallerde hem çevre bölgelere eğlenmek ve dini görevlerini yerine getirme imkanı sağlamış hem de ticaret yapmalarına imkan sağlayarak bu bölgenin daha da zenginleşmesine sebep olmuştur. Komana'nın bu açıdan büyük bir önemi var. Helenistik dönemlerden itibaren yol güzergahları üzerinde bulunmuş, doğu ile batıyı, güney ile kuzeyi birbirine bağlayan kesişme noktası görevi görmüş. Bunu da Osmanlı dönemine kadar devam ettirmiş yerleşim yeri Komana. Tokat'tan önce Komana Antik Kenti varmış. Tokat ise onun koruyucu kalesi görevi görüyormuş. Bu açıdan bu çalışmalar çok önemli. Çünkü bu din merkezinde biz dini faaliyetlerin sürdürüldüğü yapılara ulaşacağız. Bunların içinde tapınaklar olabilir, festival için düzenlenmiş alanlar olabilir. Yine eğlenceye yönelik tiyatro, konser yapıları olabilir. Biraz daha kazıların ilerlediği yıllarda tapınak merkezinin bu yapılarına ulaşmayı biz öngörüyoruz. Erken ipuçları elimize geçmeye başladı. Kazı çalışmalarımız 2009 yılından beri devam ediyor" dedi.

"OSMANLI DÖNEMİNDE DE DEVAM EDEN BU YERLEŞİM, İZNİK İLE KÜTAHYA ÇİNİLERİNE KADAR ESERLER ORTAYA KOYUYOR"

Yapılan kazı çalışmalarında Osmanlı, Danişment ve Bizans dönemlerini şuanda ortaya koymuş durumda olduklarını ifade eden Erciyas, "Bizans döneminden geçen yıl ortaya çıkardığımız kilise hem müzemize eserler kazandırdı hem de ziyaretçiler açısından önemli bir merkez haline geldi. Duvar resimleri ile mimari süslemeleriyle ve de içerisinden elde ettiğimiz kiliseye ait eserlerle gerçekten de Komana ve Tokat'ın Bizans dönemindeki önemli pozisyonunu ortaya koydu. Ama Bizans'tan daha sonra Anadolu'da Danişmentlerin egemenliklerini temsil ettiği bir yerleşim Komana. Yine o dönemde oldukça kuvvetli bir sur duvarı ile çevrili bu tepe üzerinde Danişmentliler'in de buraya yerleştiği, ticaret faaliyetlerinde bulunduğu, hatta İran'dan çanak, çömlek, seramik getirdiği, Polonya ile dahi iletişim içerisinde olduğu elde ettiğimiz sonuçlar arasında. Osmanlı döneminde de devam eden bu yerleşim, İznik ile Kütahya çinilerine kadar eserler ortaya koyuyor. Bu açıdan Komana'da ilk 6 yıllık çalışmalarımız verimli sonuçlar ortaya koydu. Bundan sonraki yıllarda da bu çalışmalarımıza devam ederek, tapınak merkezini ortaya çıkarma sonucuna ulaşmayı istiyoruz. Bu da demek oluyor ki ziyaretçilerin binlerce yılı bir seferde görebilecekleri bir ziyaret alanı Tokat içinde önemli bir turizm cazibesi olacak" diye konuştu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz ise, Komana'dan çıkan eserlerin tarihe ışık tutacağını kaydetti. 6 yıldır devam eden kazı çalışmalarında önemli mesafe alındığını ifade eden Akyüz, Tokat'ta ayrıca Sebastapolis Antik Kenti ile Tokat Kalesi'nde de kazı çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. - TOKAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 6 Bin Kölenin Tapınak Arazisinde Çalıştığı Antik Kent - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı
    01:04 Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı

    Hatay'ın Payas ilçesinde bir kişi intihar etmek için 4. kattan atladı ve cadde üzerinde yürüyen başka bir kişinin üzerine düştü. Olayda, hem intihar eden kişi hem de üzerine düşen kişi hayati tehlikeyle hastaneye kaldırıldı.

  • Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    01:04 Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı. Sözlü tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle çıkan olayda, yaralılar hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek
    00:54 Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek

    TFF 2. Lig Kırmızı Grup lideri Amedspor Başkanı Aziz Elaldı, Diyarbakır'a hafta sonu 1 milyon kişinin geleceğini açıkladı. Elaldı, taraftarlardan anlayış beklediklerini belirtti.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı
    00:21 Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı

    Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bir oto kiralama ofisine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir kişi yaralanırken, 61 ayrı suç kaydı bulunan ve olay sonrası kaçan zanlı ormanlık alanda yakalanarak gözaltına alındı. Saldırı sonucu yaralanan şahıs hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi
    00:18 Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi

    Samsun-Ankara kara yolu Hacılı Geçidi mevkisinde H.B. idaresindeki 01 ATY 920 plakalı yonca yüklü tır şarampole devrildi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi ve kaza nedeniyle yolun bir şeridi kapatıldı. Sürücü yara almadan kurtuldu ve ekipler tırı çekici yardımıyla kurtarmak için çalışma başlattı.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.


Advertisement