6. Süs Bitkileri Kongresi - Son Dakika
Ekonomi

6. Süs Bitkileri Kongresi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Sebzecilik ve Süs Bitkileri Araştırma Koordinatörü Bülent Sayal, ileriki günlerde açılacak EXPO 2016 Antalya'nın süs bitkileri sektörünün gelişmesine çok önemli katkı sağlayacağını söyledi.

19.04.2016 12:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Sebzecilik ve Süs Bitkileri Araştırma Koordinatörü Bülent Sayal, ileriki günlerde açılacak EXPO 2016 Antalya'nın süs bitkileri sektörünün gelişmesine çok önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) tarafından düzenlenen 6. Süs Bitkileri Kongresi, Kundu Turizm Bölgesinde bir otelde başladı.

Kongrenin açılışında konuşan Sayal, bahçe bitkileri sektörünün dünyada ve Türkiye'de önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Kentleşmenin getirdiği çevre sorunları nedeniyle insanların giderek doğadan uzaklaştığını, doğaya artan özlemin de süs bitkilerinin önemini artırdığını ifade eden Sayal, şöyle devam etti:

"Süs bitkileri artık özel günlerde kullanılan bir materyal olmaktan çıkmış, günlük yaşamda kendine yer bulmuştur. Böylelikle süs bitkileri sektörü giderek gelişmiştir. Türkiye'de 2000 yılında 15 bin dekar alanla başlayan faaliyet günümüzde 50 dekarlara kadar ulaşmıştır. Sektör için en önemli gelişmelerden biri Antalya'daki botanik EXPO'dur. Önümüzdeki günlerde açılacak EXPO 2016 Antalya'nın sektörün gelişmesine çok önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum."

BATEM Müdürü Abdullah Ünlü de 1998 yılından bu yana düzenlenen kongrenin 6'ncısının bu yıl BATEM ev sahipliğinde gerçekleştirildiğini belirtti.

Süs bitkileri sektörünün dünyada ve Türkiye'de bitkisel üretim içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Ünlü, süs bitkileri sektörünün son yıllarda ekonomiye, istihdama, tarım sanayisine katma değer sağlayan lokomotif sektörlerden biri haline geldiğini vurguladı.

Ünlü, dört gün sürecek kongreye 200'e yakın akademisyen, araştırmacı ve özel sektör temsilcisinin katılacağını belirterek, kongre boyunca 16 oturumda 3 çağrılı bildiri, 62 sözlü bildiri ve 111 poster sunumu yapılacağını söyledi.

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu ise Türkiye'de süs bitkileri sektörünün rakip ülkelere göre oldukça genç olduğunu vurgulayarak, gelecek günlerde ziyarete açılacak botanik EXPO'nun sektörle ilgili olmasının büyük avantaj olarak değerlendirildiğini kaydetti.

Türkiye'nin ekolojisi ve doğal varlıkları, iklim ve coğrafi koşulları, pazar ülkelere yakınlığı, ucuz iş gücüne sahip olması gibi nedenlerle süs bitkileri sektöründe önemli avantajlara sahip olduğunu ifade eden Bağdatlıoğlu, bu avantajların katma değere dönüşmesi, dünya pazarlarında hak ettiği yeri bulması açısından sektörün mutlaka devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini bildirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 6. Süs Bitkileri Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement