60 Yıllık Hayal Gerçekleşti, Çıldır-Aktaş Sınır Kapısı Açıldı - Son Dakika
Ekonomi

60 Yıllık Hayal Gerçekleşti, Çıldır-Aktaş Sınır Kapısı Açıldı

60 Yıllık Hayal Gerçekleşti, Çıldır-Aktaş Sınır Kapısı Açıldı

Türkiye'yle Gürcistan arasında 60 yıllık proje niteliği taşıyan Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı, Türk ve Gürcü yetkililer tarafından yapılan törenle açıldı.

18.10.2015 17:35  Güncelleme: 18:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye ile Gürcistan arasında 60 yıldır hayali kurulan Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı, Türk ve Gürcü bakanlar tarafından düzenlenen törenle açıldı. Açılış töreninde ilk olarak iki ülkenin milli marşları okundu. Türk ve Gürcü yetkililer ve iki ülke halkının katıldığı açılış törenine Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Ardahan Valisi Ahmet Deniz, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gürcistan Maliye Bakanı Nodar Khaduri, Gürcistan ve Türkiye Büyükelçileri de katıldı.

TEMELİ 2 YIL ÖNCE ATILMIŞTI

Gümrük kapısının temelinin 2 yıl önce atıldığını belirten ve Ardahan'ın Türkiye için önemini anlatan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kapı inşaatı sırasında Gürcistan'ın önemli derece işbirliği sergilediğini kaydetti.

"ARTIK ÇILDIR'DAN ÖTEYE YOL VAR"

Eskiden bu coğrafyanın dünyanın en zengin bir coğrafyası olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Bir yerde ticaret varsa para var, para varsa zenginlik var. 'Çıldır'dan öteye yol yok' derlerdi, artık Çıldır'dan öteye yol var, Orta Asya'ya uzanan büyük bir zenginlik yolu var diyeceğiz bundan sonra. Çıldır Aktaş kapısından çıkınca 3 saatlik mesafede tam 17 milyon nüfus, 100 milyar dolarlık bir ekonomi var.

"100 MİLYAR DOLARLIK KAPI"

Bölgenin iki ülke için önemli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu: "Bu kapı 100 milyar dolarlı ekonomiye açılan bir kapı. Çıldır Aktaş Gölünün bütün bu coğrafyanın buluşma yeri, turizm merkezi haline getireceğiz. Bakanlarımız burada, yolun ihalesi hızla tamamlandı, şimdi yolun bitirilmesine ihtiyaç var. Özellikle tünellerin bitmesine ihtiyaç var. İstanbul- Tiflis 330 kilometre kısalacak. Gümrük Bakanız eğer Gümrük Müdürlüğü için söz verirlerse Gürcistan ve Türkiye için büyük bir müjde olacak" dedi.

"TÜRKİYE SINIR ATLADI"

Yeni kapılar sayesinde dünya bankası lojistik endeksinde Türkiye'nin sınır atladığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Bütün bunlar devletimizin bütçesinden tek bir kuruş harcanmadan yapıldı. 'TOBB ne yapar?' diyenlere söylüyorum, TOBB işte bunları yapar" diye konuştu.

"KOLAY TİCARET BÜYÜK TÜRKİYE DİYE ÖNÜMÜZE HEDEF KOYDUK"

Gümrük idarelerinin önemli olduğunu belirten gümrük kapılarının ülkelerin aynası olduğunu söyleyen ve Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Küresel dünyada herkes üretiyor. Muazzam bir rekabet var. Rekabet üstünlüğünü elde edenler Pazar payını yükseltiyor, ürettiğini satabiliyor. Devletlerin en önemli işleri müteşebbisin önünü açmak, engelleri kaldırmak, gümrük işlemleri dolayısıyla zaman kaybını önlemek. Bizim hükümetlerimiz bu mantıkla çalıştı. İşte örneklerinden birisi kapıların modernizasyonu.

"GÜMRÜK HİZMETLERİ HIZLI VE GÜVENLİ OLACAK"

Ticaretin en kolay yapıldığı ülkenin Türkiye olacağını söyleyen Yazıcı: "Gümrük hizmetleri hızlı ve güvenli olacak. Modern çağda çok değişik yöntemler kullanılıyor. 'Kolay ticaret büyük Türkiye' diye önümüze hedef koyduk, Türkiye'yi ticaretin en kolay yapıldığı ülke halene getirmek oldu hedefimiz hükümetler olarak. Dünyada gümrük hizmetleri için nerede modern biz araç gereç üretilmişle o teknolojinin kazanımını sağladık" şeklinde konuştu.

"ARDAHAN'IN 60 YILLIK HAYALİ"

Tiflis ve Azerbaycan'a karayolu ile olan mesafenin kısalacağını, Sarp Kapısının yoğunluğunun bir kısmının Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısına yöneleceğini kaydeden Ardahan Valisi Ahmet Deniz, "Bugün açacak olduğumuz gümrük kapısının ülkemiz ihracatının artışına önemli katkılar sunacaktır. İlimizde gerçekleştirilen çok önemli yatırımlarda olduğu gibi Ardahanımızın 60 yıllık hayalinin gerçekleşeceği Aktaş Gümrük Kapısının açılması için emeği geçenlere Ardahanlılar adına şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

"YILANIN BELİ KIRILDI"

Konuşmasında terörle mücadelesine değinen ve bu savaşın Türk-Kürt kavgası olmadığının altını çizen Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, "Bölücü terörle mücadele ediyoruz ama şunu müjdelemek istiyorum, yılanın beli kırıldı, kafa ile gövde ayrıldı. 1 Kasım'da iradenizi istikrardan yana kullanırsanız kafası ayrı, kuyruğu ayrı ezilecek. Bu kavga bir Kürt-Türk kavgası asla değildir." dedi.

"ONLARI DOĞDUKLARI YERE GÖMECEĞİZ"

Çanakkale'ye vurgu yapan Topçu: "Onları doğdukları yere gömeceğiz inşallah. Savaş bölücü terör örgütü ile değil, dün Çanakkale'de savaştıklarımızla. İçeride ve dışarda vatan, bayrak, din düşmanları bir araya geliyorlar, sizlerde dün Anafartalar'da nasıl bir araya geldiyseniz, bugünde sandıkta bir araya geleceksiniz" ifadelerini kullandı.

"BARIŞ, MUTLULUK VE HUZUR GETİRSİN"

Açılan Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısının kardeşliğinin de güçlendireceğini belirten Bakan Topçu, "Bu kapının açılışı ülkemize ve milletimize hayırlı olsun, dünyaya barış, mutluluk ve huzur getirsin. Bu tür hizmetlerin sayısı artsın" açıklamasında bulundu.

"ANAHTAR ROL ÜSTLENİYOR"

Konuşmasına Ankara'da yaşanan terör saldırısında Türk halkına baş sağlığı dileyerek başlayan Gürcistan Maliye Bakanı Nodar Khaduri, 2 sene önce Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısının temel atma törenine de katıldığını kaydederek, söz konusu gümrük kapısının bir anahtar rolü üstelendiğini söyledi.

"SINIRLAR AYIRIYOR AMA GÜMRÜKLER BİRLEŞTİRİYOR"

Bölgenin bir ticaret üssü olacağını ifade eden Gürcü Bakan Khaduri, "Sınırlar ayırıyor ama gümrükler birleştiriyor. Ticari ve ekonomik büyümeye ortaklaşa katkıda bulunmamızı gümrük kapılarını ortaklaşa yönetmemiz lazım. Güç birliktedir. Ortaklaşa birçok olumlu işleri gerçekleştireceğimizi, ekonominin büyümesine katkıda bulanacağımızı umut ediyorum. Çıldır-Aktaş kapısı çok önemli bir kapı haline gelecek" dedi.

"78 MİLYONUN HEPSİ ŞEHİT OLMAYA HAZIR"

Açılışı yapılan gümrük kapısının her iki ülkeye ve bölgeye hayırlı olmasını dileyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı, Dağlıca'da terör saldırısı sonrasında 3 askerin şehit olduğunu hatırlatarak, "Dağlıca bizim yüreğimizi dağlar ancak, 78 milyonun hepsi şehit olmaya hazır. Bir tek nefer kalana kadar bu mücadele devam edecek. Dağlıca'ya gidecek binlerce evladımız var" diye konuştu.

"AZERBAYCAN'A YOLUMUZ 200 KM KISALIYOR"

Hangi ülke dış ticarette söz sahibi ise dünyada başka alanlarda da söz sahibi olduğunu altını çizen Bakan Aşçı, "Hedeflerimize ulaşmak için dünyadaki en iyi örnekleri ülkemizi getirmeye çalışıyoruz. Gümrük sistemlerimizi basitleştirmeye çalışıyoruz, bunu yaparken asla güvenlikten taviz vermiyoruz. Etkin verim ve değer odaklı bir istem oluşturmak için insan odaklı yöntemi ortaya koyuyoruz. Çağın gerekleri ne ise bakanlık hizmetlerimize yansıtmaya çalışıyoruz. Bu kapımız bizim Gürcistan ile üçüncü kapımız. Buradan Azerbaycan'a yolumuz 200 kilometre kısalıyor."

"GÜMRÜK KAPILARI BİR ÜLKENİN AYNASIDIR"

TOBB'la yaptıkları işbirliklerine değinen Aşçı: "Bu kapı ile Rusya'ya erişim 130 kilometre daha kısalacak. Gümrük kapıları bir ülkenin aynasıdır. Biz TOBB ile yaptığımız işbirliği ile bütün kapılarımızı yenilemeye gayret ediyoruz" şeklinde konuştu.

"GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ KURMAK İÇİN SİZDEN BAZI ŞEYLER İSTİYORUM"

Türkiye'nin 2002 yılından bugüne kadar yaşadığı ekonomik büyümeye yönelik rakamlar veren Bakan Aşçı, kendisinden Ardahan'a gümrük müdürlüğü kurulması talebine de değinerek, "Ardahan benden gümrük istiyor, bende Ardahan'da bazı şeyler istiyorum. Bizim gümrük müdürlüğü kurmak için bir sınırlamamız yok. Bunu kurmak için sizin ithal edilecek malınız olması lazım. Yeter ki siz bunu yapın. Siz yarın 100 milyon dolarlık ihracat yapıyorsanız biz yarın kuruyoruz gümrük müdürlüğünü" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 60 Yıllık Hayal Gerçekleşti, Çıldır-Aktaş Sınır Kapısı Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (11)

  • tes: 78 milyon sehit olmaya hazirmis martaval okuma bakan sen hazirmisin cocugun hazirmi askerligini yaptimi nerde yapti ben sen martaval oku diye sehit olmaya hazir degilim kendi adina konus 20 67 Yanıtla
  • türkşpab: benim şehit olma gibi bir derdim hayalim yok o 78 milyonun içinde saymayın beni eminim benim gibi düşünen milyonlar var allah aşkına ulan ben ölmüşsem vatan sag olsa ne olur sag olmasa neolur hala ölüm istemekten bukmadınızmı garibanın yoksulun kanı üzerinden çıkar siyaseti yapanın allah belasını versin 17 2 Yanıtla
  • ERBAA: VATAN İÇİN, BAYRAK İÇİN, EZAN İÇİN OYLAR KESİNLİKLE.. AKP ye..CHP ve HDP DEN UZAK DURUN...BU SOL BEYNAMAZLARA OY VERENLER GENELDE HAİN ERMENİLER,HAİN KROLAR, HAİN ALEVİLER,GAYLAR,YUMUSAKLAR,LEZBİYENLER,ŞARAPÇILAR, ESRARCİLARDIR...BAYRAK VE DİN DÜŞMANLARI HEP SOLA OY VERİRLER....MİTİNG YAPARLAR,TÜRK BAYRAĞI TAŞIMAZLAR.... UYANIK OL MÜSLÜMAN TÜRK OĞLU....SAĞCILAR VAKİT BİRLEŞME VAKTİDİR... GELİN ...AKP DE BİRLEŞELİM..... 9 6 Yanıtla
  • hakan kara: Suriye iran ve irak gümrük kapıları kapandı bunun açılması göz boyama ve AKP nin seçim yatırımdır.millet yemez artık. 7 8 Yanıtla
  • TÜRKİYE Yİ KURTARMAK İÇİN: YA ALLAH BİSMİLLAH .. KALDIGIMIZ YERDEN DEVAM ETMEK İÇUN, 2023 E GİTMEK İÇUN HAYDİ BİSMİLLAH 11 3 Yanıtla
  • KARBONAT EROL: SURİYE KAPİLARİ KAPATİNİZ HİYARLAR AKP VATAN HAİNİ 7 6 Yanıtla
  • KALIN SELAMETLE...YOLUNUZ AÇIK OLSUN !: Bir kişi dikkat eder,diğer kişi dikkat etmesse,kaza 100/50 önlenir.İkì kişi dikkat ederse, kaza 100/100 önlenir.Iki taraf da dikkat etmesse, kaza 100/200 e fırlar,yani önlenemez.Kisacı: Iki tarafin da dikkat etmesi gerekir.Her ne olursa olsun, yayalar ve bisikletlilere daime öncelik TANINMALI.Onlar dikkat etmeseler bile(ama dikkat etmeye mecburlar).Eğer bunu anlayamıyor ve pratiğe geçiremiyor isek, bu bizim biraz sakat olduğumuzu ifade eder. Sadece sakat değil,aynı zamanda otomatikmen katil de o 2 1 Yanıtla
  • urfalı : Allah razı olsun rabbim uzun adamı eksik etmesin herkes konuşur uzun adam yapar 1 1 Yanıtla
  • rte: sonuna kadar AKPliyiz tek icraat parti 1 0 Yanıtla
  • Yağız Murat: Gereksiz laf, ben şehit olmak istemiyorum kardeşim. Diğer herkes istiyorsa düşün beni o sayıdan. Sanki vatanın kurtuluş mücadelesi veriliyor da, vay vay vay. Yıllar yılı bu mesele hiçbir zaman gerçek anlamda çözülmek istenmedi, yapmacık mücadele bedel ödeyen hep asker polisimi ve bölge halkı oldu. Dolayısıyla kimseyi kandırmayın, işinizi yapın siz. Kirli ve neye hizmet ettiği belli olmayan bir savaşa da böyle yapmacık dini söylemlerinizi alet etmeyin, siz bence akşam viskinizi yudumlayın evde sizi gidi şekilci islamcılar sizi... 0 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı
    12:33 Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden sahası heyelanında toprak altında kalan 9 işçiden birinin daha naaşına ulaşıldığını bildirdi. Arama çalışmaları devam ederken, daha önce de bir işçinin cenazesine ulaşılmıştı.

  • Şanlıurfa GAP Havalimanı'nda Mart Ayında 63 Bin Yolcuya Hizmet Verildi
    12:32 Şanlıurfa GAP Havalimanı'nda Mart Ayında 63 Bin Yolcuya Hizmet Verildi

    Şanlıurfa GAP Havalimanı'nın 2024 yılı Mart ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistikleri açıklandı. Mart ayında iç hat yolcu trafiği 62 bin 355, dış hat yolcu trafiği ise 659 oldu. Ayrıca, Mart ayında toplamda 682 uçak iniş-kalkış yaptı ve 439 ton yük taşındı. Son üç aylık dönemde ise havalimanında 200 bin 388 yolcu, bin 862 uçak ve bin 651 ton yük trafiği gerçekleşti.

  • Kuşadası'nda Hanutçuluğa Karşı Önemli Adımlar Atıldı
    12:18 Kuşadası'nda Hanutçuluğa Karşı Önemli Adımlar Atıldı

    Kuşadası ilçesindeki kruvaziyer turizminin önemli sorunlarından biri olan hanutçuluğun önlenmesi amacıyla 5326 sayılı Kabahatler Kanunu çerçevesinde önemli bir adım atıldı. İlçe Danışma Kurulu tarafından gerçekleştirilen toplantıda, mal ve hizmet satmak için yerli ve yabancı turistleri rahatsız eden iş yerlerine yönelik ciddi tedbirler alındı.

  • Efeler Belediyesi Çöp Konteynerlerini Yıkayıp Dezenfekte Ediyor
    12:16 Efeler Belediyesi Çöp Konteynerlerini Yıkayıp Dezenfekte Ediyor

    Efeler Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, rutin olarak yaptıkları çöp toplama ve çevre temizliği çalışmalarının yanı sıra ilçe genelindeki çöp konteynerlerini de yıkayıp dezenfekte ediyor. Çevre dostu uygulamalarla ilçenin yaşam kalitesini artırmaya odaklanan Efeler Belediyesi, çevre kirliliğini azaltırken halk sağlığına da önem veriyor.

  • 9 günlük tatilde Antalya'nın antik liman ve kentlerine yoğun ilgi
    12:10 9 günlük tatilde Antalya'nın antik liman ve kentlerine yoğun ilgi

    Türkiye turizminin önemli merkezlerinden Antalya'da Ramazan Bayramı'nda her şey dahil oteller dolup taşarken, çevresinde bulunan antik kentlere de yoğun ilgi gösteriliyor. Antalya'nın antik limanlarından Olympos, Phaselis, Aspendos ve Side ise yerli ve yabancı turistlerin gözdesi. 9 günlük tatilde yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiği antik kentler, doğa ve tarihi bir arada barındırdığı güzelliklerle turistleri cezbetmeye devam ediyor.

  • Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği 2023 Yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı Yapıldı
    12:09 Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği 2023 Yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı Yapıldı

    Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, Gaziantep'in halı sektörünün lokomotifi olduklarını belirterek, sektörün birlik ve beraberlik içinde hareket ederek yeni başarı öyküleri yazması gerektiğini söyledi. Genel kurulda, 2023 yılı yönetim kurulu ve denetim çalışma raporu oy birliği ile kabul edildi. Birliğin 2023 yılı Türkiye geneli halı sektörü ihracatı içerisindeki payı yüzde 67,3 oldu. Halı ihracatının en fazla yapıldığı ülke ise Birleşik Devletler oldu.

  • TSKB, deprem bölgesindeki firmaların yeşil dönüşümüne destek oluyor
    12:04 TSKB, deprem bölgesindeki firmaların yeşil dönüşümüne destek oluyor

    Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), deprem bölgesindeki firmaların yeşil dönüşümüne destek olmak amacıyla kaynak anlaşmalarıyla çalışmalarını sürdürüyor. Banka, deprem bölgelerindeki yeniden yapılanma çalışmalarını yerinde inceleyerek iş insanlarıyla temaslarda bulunuyor. TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, bölgenin ekonomik ve sosyal anlamda iyileşebilmesi için çalışmaların kapsamını her geçen gün büyüttüklerini belirterek, depremden etkilenen illerin kalkınması ve bölge ekonomisinin dayanıklı hale getirilmesi için tüm faaliyet kollarıyla çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

  • Türkiye'nin Hamsi İhracatı Yüzde 33 Arttı
    12:00 Türkiye'nin Hamsi İhracatı Yüzde 33 Arttı

    Türkiye'nin hamsi ihracatı bu sezon yüzde 33 artışla 9 milyon 477 bin 178 dolara ulaştı. İhracat miktarı ise yüzde 101 artışla 2 bin 745 ton olarak gerçekleşti. Hamsiye en çok talep ise Belçika, Fransa ve Almanya'dan geldi.

  • Tunceli Mazgirt'te CHP'li başkanın devraldığı belediyenin 45 milyon lira borcu var
    11:57 Tunceli Mazgirt'te CHP'li başkanın devraldığı belediyenin 45 milyon lira borcu var

    Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde CHP'nin adayı Ümit Tayhava'nın belediye başkanlığını kazanmasıyla birlikte belediyenin 45 milyon lira borcu olduğu ortaya çıktı.


Advertisement