64. Hükümet Programı TBMM'de - Son Dakika
Güncel

64. Hükümet Programı TBMM'de

64. Hükümet Programı'nda, milli güvenliği ve meşru demokratik sistemi tehdit eden yeni vesayet odağının "Paralel Devlet Yapılanması" olduğu belirtilerek, "Yargı ve güvenlik bürokrasisini, sivil toplumun çeşitli kesimlerini ve iş dünyasını tesiri altına almaya çalışan bu yeni vesayet odağının siyaseti kendi hedefleri doğrultusunda dizayn etme çabaları, bürokrasi içinde şeffaflığı yok eden gayretleri ve vesayetçi anlayışı milli güvenliğimizi tehdit etmektedir.

25.11.2015 17:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

64. Hükümet Programı'nda, milli güvenliği ve meşru demokratik sistemi tehdit eden yeni vesayet odağının "Paralel Devlet Yapılanması" olduğu belirtilerek,  "Yargı ve güvenlik bürokrasisini, sivil toplumun çeşitli kesimlerini ve iş dünyasını tesiri altına almaya çalışan bu yeni vesayet odağının siyaseti kendi hedefleri doğrultusunda dizayn etme çabaları, bürokrasi içinde şeffaflığı yok eden gayretleri ve vesayetçi anlayışı milli güvenliğimizi tehdit etmektedir. Milli iradeden aldığımız güçle bu yapıları tamamen ortadan kaldıracak şekilde kararlı mücadelemize devam edeceğiz" ifadesine yer verildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Meclis'e sunulan 64. Hükümet Programı'nın güvenlikle ilgili bölümünde, insan onurunun güvencesinin özgürlük ve güvenlik dengesine bağlı olduğu belirtildi.

Söz konusu kavramların birbirini dışlayan değil bütünleyen kavramlar olduğu bildirilen programda, "Geçmişte kaygılar ve korkularla şekillenen devletin güvenliği yaklaşımını vatandaşa güven temelinde yeniden ele alarak, devlet-toplum-fert ilişkisini güçlendirecek bir yaklaşımı öne çıkardık" ifadesine yer verildi.

Güvenlik hizmetleri, "ileri bir demokrasi hedefine ulaşmak amacıyla temel hak ve özgürlüklerin garanti altına alınabilmesi ve eksiksiz bir biçimde kullanılabilmesi için ihtiyaç duyulan temel kamu hizmeti olarak" tanımlanan programda, şunlar kaydedildi:

"64. Hükümet döneminde de icraatlarımızda özgürlüklerin güven içinde ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde yaşanmasına yönelik prensibimizi hayata geçirmeye devam edeceğiz. Hükümet olarak, yeni dönemde de güvenlik ve asayiş ortamını bozarak, vatandaşlarımızın anayasal hakkı olan özgürlükleri yaşaması açısından baskı ve tehdit oluşturabilecek bütün yapıların üzerine kararlılıkla ve ödün vermeden gitmeyi sürdüreceğiz. Uluslararası ve bölgesel teröre destek veren çevre ve odaklarla, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kararlılıkla mücadele edeceğiz. Coğrafyamızda hangi nedene dayanırsa dayansın ve kimden gelirse gelsin terörün karşısındaki ilkeli duruşumuzu sürdüreceğiz. Etnik, dini veya mezhebi kavramları suistimal eden tüm terör örgütlerine yönelik mücadelemizi kararlılıkla devam ettireceğiz. Bu duruş ve mücadelemizde hukukun üstünlüğünü temel alacak, güvenlik hizmetlerini şeffaflık, katılımcılık ve hesap verebilirliği artıracak mekanizmalarla daha fazla destekleyecek, masum vatandaşlarımızın zarar görmemesi için azami hassasiyeti göstermeye devam edecek ve güvenlik birimlerine olan güveni daha da pekiştireceğiz."

-  Profesyonel sınır kolluğu teşkilatı

Terörizm, örgütlü, siber, narkotik suçlarla kaçakçılıkla mücadelede ulusal ve uluslararası kuruluşlar arasındaki işbirliğinin güçlendirileceği belirtilen programda, söz konusu suçlara yönelik kararlı mücadelenin devam edeceği bilgisi paylaşıldı.

Vatandaşların iradelerini sandığa yansıtabilmesi için seçim güvenliğini ilgilendiren düzenlemelerin ilgili tarafların görüşleri de alınarak gerçekleştirileceği bildirilen programda, uyuşturucuyla mücadeleye yönelik güvenlik önlemlerinin artırılacağı aktarıldı.

Toplum destekli kolluk yaklaşımının güçlendirileceği belirtilen programda, "Sınırlarımızın korunmasından sorumlu olacak yeni, profesyonel bir sınır kolluğu teşkilatının kurulmasını sağlayacağız" ifadesi paylaşıldı.

"Paralel Devlet Yapılanması"

Vesayetçi aktör ve kurumların siyaset üzerindeki nüfuzunu kırmak için kararlı bir irade sergilendiği, siyasal sistemi demokratikleştirme hedefinde ciddi ilerlemeler kaydedildiği vurgulanan programa, şöyle devam edildi:

"Ancak geleneksel vesayetçi aktör ve kurumlarla yürüttüğü mücadele neticesinde ülkemiz, milli iradeye dayalı demokratik bir siyasal sistemi inşa etme hedefine odaklanmışken, yeni bir vesayet odağının saldırılarına maruz kalmıştır. Milli güvenliğimizi ve meşru demokratik sistemimizi tehdit eden bu yeni vesayet odağı 'Paralel Devlet Yapılanması'dır. Yargı ve güvenlik bürokrasisini, sivil toplumun çeşitli kesimlerini ve iş dünyasını tesiri altına almaya çalışan bu yeni vesayet odağının siyaseti kendi hedefleri doğrultusunda dizayn etme çabaları, bürokrasi içinde şeffaflığı yok eden gayretleri ve vesayetçi anlayışı milli güvenliğimizi tehdit etmektedir. Milli iradeden aldığımız güçle bu yapıları tamamen ortadan kaldıracak şekilde kararlı mücadelemize devam edeceğiz."

"Reform görev gücü" oluşturulacak

Her alanda olduğu gibi kamu yönetiminde de kalitenin ön plana çıkarılacağı belirtilen programda, "Yönetim alanında da kalitenin ön plana çıktığı bir dönem olacaktır. 64. Hükümet döneminde de kamu hizmetlerinin adil, etkili, süratli ve kaliteli sunumunu sağlayacak şekilde merkezi birimleri daha küçük ama daha etkin bir yapıya dönüştüreceğiz ve bu birimlerin performanslarını artıracağız. Kamu yönetimi reformunu etkili bir şekilde hayata geçirmeye ve koordinasyonu güçlendirmeye yönelik olarak bir Başbakan Yardımcısı koordinatörlüğünde 'reform görev gücü' oluşturacağız" ifadesi kullanıldı.

Kamu yönetim sisteminin iyi yönetişiminin sürekli bir şekilde gelişmesine katkı vermek üzere "İyi Yönetişim İzleme ve Eşgüdüm Grubu" oluşturulacağı belirtilen programda, taşra teşkilatlarının ve mahalli idarelerin de insan kaynaklarının geliştirilmesine paralel olarak, operasyonel düzeyde esnekliklerini ve mali kaynaklarını genişletmeye devam edileceği bildirildi. Devlet personel rejimi etkinleştirilerek kamuda insan gücü planlaması yapılacağı ifade edilen programda, Dijital Türkiye Projesi hayata geçirilerek, vatandaşların kamu kurum ve kuruluşlarına gitmeden tüm iş ve işlemlerini internet ortamında sonuçlandırmasının sağlanacağı kaydedildi.

Programda, TC Kimlik Kartı'nın tüm vatandaşlara dağıtımının tamamlanacağı belirtilerek kamu veri merkezlerinin bütünleştirilmesi ve etkin hizmet verilmesi amacıyla Kamu Bulutu Projesi'nin gerçekleştirileceği bilgisi paylaşıldı.

"Şeffaflık Paketi"

İşlerin şeffaf, katılımcı ve hesap verebilir biçimde gerçekleşmesinin temel ilke olarak benimsendiği bildirilen programda, şunlar kaydedildi:

"Her türlü yolsuzlukla mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Geçtiğimiz dönemde kamuoyuyla paylaştığımız Şeffaflık Paketi'ni süratle hayata geçireceğiz. Siyasi partilerin ve seçim kampanyalarının finansmanının şeffaflaştırılmasına yönelik Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Siyasi Partiler Kanunu'nda değişiklikler yapacağız. Siyasi partilere yapılan bağışların elektronik ortamda ilan edilmesini ve seçim hesaplarıyla yapılan harcamaların denetiminin yapılmasını ve sonuçlarının elektronik ortamda ilan edilmesini sağlayacağız. Seçim sonuçlarının ilan edilmesinden sonra, siyasi partilerin seçim bilançolarının elektronik ortamda ilan edilmesini sağlayacağız. Partilerin bu konuda aldığı yardımın nerede kullandığının açık ve berrak olmasını sağlayacağız. Mal bildirimlerinin şeffaf olmasını sağlayacağız. Mal bildirimlerinin elektronik ortamda verilmesini ve kıyaslanmasını sağlayacak bilişim altyapıları kuracağız. Yüksek Mahkeme Başkan ve üyeleri ile daire başkanlarının, TBMM Başkanlığına mal bildiriminde bulunmasını sağlayacağız."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 64. Hükümet Programı TBMM'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement