Şanlıurfa'da 647 Hasta 40 Gündür Doktorsuz - Son Dakika
Güncel

Şanlıurfa'da 647 Hasta 40 Gündür Doktorsuz

Şanlıurfa\'da 647 Hasta 40 Gündür Doktorsuz

647 çölyak hastasının bulunduğu Urfa'da tek çocuk gastroenteroloji doktoru da gidince hastalar başka illere gitmek zorunda kalıyor.

06.05.2015 13:34  Güncelleme: 17:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde görev yapan tek gastroenteroloji uzmanın da tayin istemesi Urfa'daki çölyak hastalarını mağdur etti.

647 çölyak hastasının bulunduğu Urfa'daki hastalar başka illere gitmek zorunda kalıyor. Yaklaşık 40 gündür hastaların doktorsuz kaldığını kaydeden Şanlıurfa Çölyak Derneği Başkanı Hasan Doğan, doktorun olmamasının büyük bir sorun olduğunu belirtti.

Doğan, "Urfa'da 647 tane hastamız var. Urfa merkez ve ilçelerde 647 tane hasta için doktorun olmayışı büyük bir soruna yol açıyor. Bazı hastalar üç ayda bir, bazılarının da altı ayda bir mutlaka kontrol amaçlı muayene olması lazım. Muayene olmazsa bunların hemogram değerlerinin, antikor a, antikor b değerlerinin ve çölyakın ne derecede olduğunu ve bunların mutlaka teşhislerinin ve raporlarının yenilenmesi lazım. Yılda bir sefer mutlaka doktorun bunların raporlarını yenilemesi lazım. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından çok cüzi bir para ödeniyor. Rapor olmadığı zaman bu da bir engel" dedi.

DOĞAN: GELEN DOKTORLAR HEMEN TAYİN İSTİYOR

Gelen doktorların kısa bir süre sonra tayin istediklerini kaydeden Doğan, hiç kimsenin bu sorunu kendisine dert edinmediğini vurguladı. Doğan, "Doktorumuz ataması yapıldığı an üç, dört ay kaldıktan sonra hemen tayinini istiyor. Tayini istedikten sonra Urfa'da durmuyor. Bu da büyük bir sorun. Bizim Urfa'daki hastalarımız Antep'e, Malatya'ya, çevredeki illere mecburen muayeneye gidiyorlar. Ben, bunu her zaman dile getiriyorum. Urfa gibi bir yerde çocuk gastroenterolojisi olmayışı büyük bir sorun. Burada özellikle bürokratlara yineliyorum. Söylüyorum değil, yineliyorum. Tamam, şu anda seçim arifesi, herkes oy toplama peşinde. Her şeyden önce insanların mağduriyetinin peşinde olsunlar. Bir Çölyak Dernek Başkanı olarak ben çok muzdaribim. Şu anda 647 tane çocuk, 647 tane anne, 647 tane baba bunları göz önünde bulundursunlar. Ben defalarca televizyon programlarına çıktım. Hiç kimse 'bu çocuk hastanesindeki gastroenteroloji doktoru neden yok, neden bu hastalar başka illere gidiyor' demedi" ifadelerini kullandı.

'ÜÇ YILDA ÜÇ DOKTOR DEĞİŞTİ'

Son üç yılda üç doktorun Urfa'ya gelip daha sonra tayin istediklerini belirten Şanlıurfa Çölyak Dernek Başkanı Doğan, Urfa'daki çölyak hastalarının yüzde 80'inin fakir ailelerden oluştuğunu söyledi. Doğan, "Şu anda hiç doktorumuz yok. Çocuklarımız rahatsızlansa ya Antep ya Maraş ya Malatya ya da Ankara'ya gitmek zorundayız" dedi.

'DOKTORUN İŞ YÜKÜ AĞIR'

Doktorların Urfa'da kalmamasının altında yatan sebeplere de değinen Doğan, en büyük nedenin aşırı iş yükü olduğunu kaydetti. Doğan, "Tek bir doktorun olması yanlış. En az iki doktorun olması lazım. Bir doktor günde en 80-85 hasta muayene ediyor Urfa'da. Bu rakam bir doktor için çok yüksek. Bunun yanında yorulma nedeniyle, psikolojisi nedeniyle ayrılabiliyor. Günde 20 tane hastanın muayene edilmesi nasıl, 80 hastanın muayene edilmesi nasıl? İş yükü ağır. Onun için Sağlık Bakanlığından ricada bulunuyorum. Acilen Şanlıurfa Çocuk Hastanesinde çocuk gastroenteroloji doktorunun mutlaka olması lazım. Hemen hemen 40 gündür doktorumuz yok. Günde 30-35 aile beni arıyor. 'Doktor geldi mi, raporumuz bitmiş, bu raporları nasıl alayım' diye arıyorlar. Ben de başka illere yönlendirmek zorunda kalıyorum. Bizim Şanlıurfa Çocuk Hastanesi Başhekimi Ahmet Güzelçiçek'ten Allah razı olsun. O da bize çok yardımcı oluyor. Dilekçe üzerine dilekçe yazıyoruz. Sağlık müdürlüğü 'ataması yapılmış ama gelip gelmeyeceği meçhul' diyor. Son duyuma göre gelmeyecek. Maalesef hastalarımız mağdur durumda" diye konuştu.

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

Çölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi): bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Küçük çocuklarda kusma, ishal, karın şişliği, iştahsızlık, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabileceği gibi daha ileri yaşlarda sadece kansızlık, boy kısalığı, kemik zayıflığı ve nedeni bilinemeyen karaciğer hastalığı gibi çok değişik belirtilerle de kendini gösterir.

Çölyak hastası olan kişiler buğdayda arpada çavdarda ve kesin olmamakla birlikte, yulafta bulunan ve gluten olarak adlandırılan bir proteine tahammül edememektedir.

Çölyaklı hastalar gluten içeren yiyecekler yediklerinde, onların bağışıklık sistemleri bunu ince bağırsaklara zarar vererek yanıtlar. Özellikle çok küçük ve parmak şekline benzeyen villus olarak adlandırılan ince bağırsaktaki emilimi sağlayan yapılar kaybolur (düzleşir ve görevini yapamaz hale gelir.) Yiyeceklerdeki besinler bu villuslardan geçerek kan dolaşımı içine emilirler. Villuslar olmadan kişi; ne kadar yiyecek yerse yesin; beslenemez.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Şanlıurfa'da 647 Hasta 40 Gündür Doktorsuz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement