650 Yıllık Gelenek Kabalak'ta Canlandı - Son Dakika
Güncel

650 Yıllık Gelenek Kabalak'ta Canlandı

650 Yıllık Gelenek Kabalak\'ta Canlandı

Düzce’nin Kabalak köyünde düzenlenen geleneksel Kabalak Köyü Hıdrellez Şenlikleri’nde yarım asrı geçkin bir gelenek gerçekleştirildi.

24.05.2015 14:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Düzce'nin Kabalak köyünde düzenlenen geleneksel Kabalak Köyü Hıdrellez Şenlikleri'nde yarım asrı geçkin bir gelenek gerçekleştirildi. Etkinlikte bolluk, bereket ve kısmet olduğuna inanılan 10 bin yumurta kazanlarda kaynatılıp dağıtıldı.

Kabalak köyünde bu yıl 10.'su gerçekleştirilen Kabalak Köyü Hıdırellez Şenlikleri geniş katılımla yapıldı. Şenliklerde 650 yıllık tarihi bir gelenekte gerçekleştirildi. Bolluk, bereket ve kısmet olduğuna inanılan yumurta dağıtıldı. Sabahın erken saatlerinde 6 kazanda 10 bin yumurta kaynatıldı. Pişen 10 bin yumurtayı Hızır Ekşi isimli iş adamı satın alarak bolluk bereket ve kısmet için dağıttırdı.

Etkinliğin organizasyonunu yapan Necati Selvitop, kaynamış yumurta geleneğinin bolluk, bereket ve kısmet getireceğine inanıldığını işaret ederek, "650 yıllık gelenek atalarımızdan, dedelerimizden yadigar. Artvin'den Hopa'dan, Düzce'ye gelen Kabalak Köylülerimiz kendi ev aralarında evden eve giderken sabah namazından sonra kuşaklarının içine koydukları birer haşlanmış yumurtayı besmele çekerek başka evlere verirlerse bolluk bereket geleceklerine inanırlarmış. Bugün burada 10 bin haşlanmış yumurta kısmet bolluk bereket diye dağıtılacak" diye konuştu.

Şenlik alanında yumurtaların kaynatılma işlerini yapan kızlar atalarından kalan geleneği yaşatmak için bu şenliği yaptıklarını ifade ederek "Öncelikle size Lazca "hoşimohtit" yani hoş geldiniz diyorum. Yumurta bolluk, bereket ve kısmet demektir. Nenelerimiz bize kaynatıp kapı kapı dağıttırırlardı. Bizde aynı şekilde bu geleneği yaşatmaya çalışıyoruz" dedi.

Kabalak Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Remzi Yılmaz, "Dedelerimizden kalan ve gelenek haline gelen yumurta kaynatalım istedik. Bizim babaannelerimiz komşulara giderken yumurtaları alıp giderdi. Bolluk ve bereket olurdu. Geleneğimizi devam ettirelim istedik ve buraya toplandık. Etkinliğimize katkıda bulunanlara ise teşekkür ediyorum" dedi.

Etkinlikler kaynamış yumurtaları bolluk bereket ve kısmet adına dağıtıldı. Yumurtaları havada kapmak için gençler kıyasıya yarıştılar. Yumurta dağıtımının ardından alanda bulunanlar kemençe eşliğinde dakikalarca horon oynadılar.

AK Parti Düzce İl Başkanı Hikmet Keskin ve Milletvekili adayları Faruk Özlü, Fevai Arslan ve Ayşe Keşir de etkinlik alanında vatandaşlarla sohbet etti yumurta dağıttı. - DÜZCE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 650 Yıllık Gelenek Kabalak'ta Canlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.


Advertisement