655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri - Son Dakika
Güncel

655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri

655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin resmi açılış töreni gerçekleştirildi.

22.07.2016 20:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin resmi açılış töreni gerçekleştirildi.

Sarayiçi Er Meydanı'ndaki tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Kırkpınar Marşı'nın da seslendirildiği törende, geçen yılın başpehlivanı Orhan Okulu, göndere bayrak çekti.

Edirne Valisi Günay Özdemir, törende yaptığı konuşmada, Kırkpınar güreşlerinin dünyaya barış getirmesini diledi.

15 Temmuz gecesi ihanet şebekesine karşı birlik ve beraberlik içerisinde olan herkese teşekkür eden Özdemir, "Edirne halkı ve bütün siyasi partiler olarak demokrasimize sahip çıkarak bunu bütün dünyaya gösterdik. Edirne Osmanlı medeniyetinin kurulduğu şehirdir. Edirne Bizans'ı yenen medeniyetin kurulduğu şehirdir. Osmanlı dünyaya 600 yıl boyunca insan sevgisi, huzur ve barışı getirmiştir. Bu medeniyet Edirne'de kurulmuştur" diye konuştu.

Kırkpınar'ın Osmanlı medeniyetinin kültür ve spor etkinliği olduğunu belirten Özdemir, şunları kaydetti:

"Kırkpınar, farklı ilkeleri ve ritüelleri olan kültür ve spor olayıdır. Kırkpınar yağlı güreşlerinin geçmişini çok iyi anlayarak, bugünümüzü de çok iyi değerlendirerek, gelecekle ilgili de çok iyi planlar yaparak Kırkpınar yağlı güreşlerinin yeniden halkımızın istekleri, beklentileri doğrultusunda tekrar Yağlı Güreş Federasyonu'nun kurulmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü Yağlı Güreş Federasyonu olursa geleneksel Kırkpınar yağlı güreşimizi halkımızın güreşi yapacağımıza inanıyoruz. Bu konuda da vali olarak, belediye başkanımızla, siyasilerimizle Yağlı Güreş Federasyonu'nu gerçekleştirmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz Bundan sonraki yıllarda da Kırkpınar'ın hak ettiği yeri alacağına inanıyor pehlivanlarımıza başarılar diliyorum."

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise Türk milletinin geleceğine hançer sokmaya çalışan Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini kınadığını söyledi.

Ülkenin geleceği için canını veren asker, polis ve vatandaşları rahmetle andığını ifade eden Gürkan, "Bu hain darbe girişiminde bu terör mensuplarının, bu çete üyelerinin bakmayın asker kıyafetli olduklarına. Üzerilerindeki üniforma onları Türk Silahlı Kuvvetleri'nin üyesi yapmaz onların sadece belli bir süre için hainliğini gizlemesine yardımcı olur. O yüzden kahraman ordumuzu, Türk milletinin koruyucusu Mehmetçiğimizi sevgiyle ve saygıyla selamlamak istiyorum" diye konuştu.

Gürkan, Türk milletini ve milli iradeyi temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi, meşru hükümet ve devletin hainlere gereken cezayı vereceğini vurguladı.

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın da yoğun katılımın yaşandığı 655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin hayırlı ve uğurlu olmasını diledi. Aziz Türk milletinin demokrasiye sahip çıkmak için tanklara izin vermediğini ifade eden Aydın, darbe girişiminin sonunda kazananın Türk milleti ve Türk demokrasisi olduğunu dile getirdi.

Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, Kırkpınar'ın 655 yıldan bugüne kadar aralıksız şekilde devam ettiğini ifade etti. Tarihte askerlerin savaşa güreşerek hazırlandığını aktaran Selim, "Şimdiki gibi bazı şerefsizlerin komutanlarına silah çekip esir aldığı bir eğitim merkezi değildi. Tüm pehlivanlarımızın Kırkpınar'da, böyle bir darbe girişiminin olduğu ortamda, onurlu şekilde güreşmelerini istiyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından pehlivanların yanı sıra Kırkpınar'da görevli hakem, cazgır, davul zurna ekibinin bulunduğu kortej, Edirne Belediyesi Bandosu'nun çaldığı Mehter Marşı eşliğinde ellerinde Türk bayraklarıyla Ermeydanı'nı dolaştı.

Kortej geçişinden sonra 20 davul ve 20 zurnadan oluşan ekip, mini bir gösteri yaptı.

Açılış törenine, AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement