655 Yıllık Kırkpınar Güreşleri Tarihinde Bir İlk! - Son Dakika
Spor

655 Yıllık Kırkpınar Güreşleri Tarihinde Bir İlk!

655 Yıllık Kırkpınar Güreşleri Tarihinde Bir İlk!

Antalyalı pehlivan Turan Balaban, Spor Genel Müdürlüğü (SGM) Tahkim Kurulu kararı ile baş boyuna yükselmeye hak kazandı.

02.12.2016 16:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalyalı pehlivan Turan Balaban, Spor Genel Müdürlüğü (SGM) Tahkim Kurulu kararı ile baş boyuna yükselmeye hak kazandı. 2013 yılı Kırkpınar Başpehlivanı İsmail Balaban'ın ikizi olan Turan, nisan ayından itibaren başpehlivan olarak çayıra çıkacak. Böylece 655 yıllık Kırkpınar tarihinde ilk kez ikiz kardeşler başpehlivanlık için çayıra çıkacak.

Balaban, 2015 yılında yapılan 654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başaltı boyu çeyrek finalinde Sinan Kaya ile güreşirken rakibine yumruk attığı için kırmızı kartla diskalifiye edilmiş ve Sinan Kaya bir üst tura yükselmiş, o yıl başaltı birincisi olmuştu. Lakin daha sonra, Kaya'nın doping cezası bitmeden 2015 Kırkpınar'a güreştiği ortaya çıkmış ve yeniden başaltına indirilmişti. İlk dördün başaltından başa çıkardığı Kırkpınar'da statü gereği Sinan Kaya'nın yerine çeyrek finalde yendiği Turan Balaban'ın yükseltilmesi gerekiyordu ancak Balaban kırmızı kart gördüğü için, altıncı olan Mustafa Batu başa alınmıştı.

Bu gelişmenin ardından Turan Balaban ve antrenörü Hasan Aydın Tahkim Kurulu'na başvurdu. İtirazda, kırmızı kart gören sporcunun diskalifiye edileceği yönünde talimatta madde bulunmadığı beyan edildi. Tahkim de itirazı haklı buldu. Kararın Güreş Federasyonu'na ulaşması sonrasında Turan Balaban, baş boyunda Kırkpınar'a katılacak.

İLK KEZ İKİZLER BAŞ BOYUNDA

Tahkim Kurulunun kararının ardından gelecek yıl baş boyunda Turan Balaban (solda) ve ikiz kardeşi altın kemerli başpehlivan İsmail Balaban aynı boyda güreşecek. Böylece Kırkpınar'da bir ilk yaşanacak. İkiz kardeşlerin gelecek yıl Kırkpınar'da başpehlivanlık için güreşeceğini ifade eden Hasan Aydın, "Tarihte ilk kez belki de ikiz kardeşler başpehlivanlıkta birbirleriyle güreşecekler. Bu güreşe bir renk katacak. İsmail kısa sürede altın kemer aldı, Turan da kısa sürede bu duruma gelebilir. Mutluyuz, hak yerini buldu" değerlendirmesini yaptı. Turan Balaban da psikolojik olarak çok yıprandığını ancak adalet yerini bulduğu için çok mutlu olduğunu ifade etti.

AYHAN: HENÜZ BİZE RESMİ YAZI GELMEDİ

Türkiye Güreş Federasyonu Yağlı Güreşten Sorumlu Asbaşkan Mehmet Ayhan ise bu konuda kendilerine henüz resmi bir yazı gelmediğini belirterek "Yönetime yeni geldik. Bazı gelişmeler olduğunu duyduk ancak bize henüz resmi yazı intikal etmedi. Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili çalışmalarda bulunacağız" dedi.

BATU'NUN DURUMU NE OLACAK?

Turan Balaban'ın başa çıkarılması durumunda, geçen yıl başa çıkarılan Mustafa Batu'nun durumu da merak konusu oldu. Federasyona yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre Antalya ASAT Kulübü sporcusu olan Batu da başpehlivanlıkta devam edecek.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Spor 655 Yıllık Kırkpınar Güreşleri Tarihinde Bir İlk! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement